Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
21.8.2024

Trenérský notes 8/24: Herní kombinace

V naší volejbalové cestě jsme se dostali již za pomyslnou polovinu. Naučili jsme hráče základní techniku, jak a kdy kterou použít a seznámili ho se základy součinnosti se spoluhráčem. Teď se již podíváme na skutečné herní kombinace.

Ve čtvrtém kroku našeho tréninkového modelu jsme se přesunuli od individuálních dovedností k souhře a spolupráci v reálných herních situacích. Volejbal není jen o zvládnutí dovedností, ale také o vnímání, rozhodování, předvídání a klamání soupeře. V této fázi učíme naše mladé hráče reagovat na proměnlivost situací stejně jako ve skutečné hře.

Hlavní náplní tohoto tréninku je zvládnutí spolupráce v nepředvídatelných situacích, kde hraje zásadní roli protivník. Tato fáze přivádí mladého hráče na jejich první hráčský vrchol, protože se učí uplatňovat své individuální dovednosti v herních kombinacích a strategicky přemýšlet o hře i v kontextu spolupráce se svými spoluhráči.

V této fázi si již hráči uvědomují, že svůj výkon musí přizpůsobit různým situacím i činnostem a způsobu provedení ze strany soupeřů. Na jedné straně se musí naučit odhadnout, co soupeř udělá, na straně druhé i vědět, co udělají jeho spoluhráči. Herní a tréninkový vývoj jim umožňuje přebírat kontrolu nad vlastní hrou, interakci se spoluhráči, postupné hledání svého postu či role, a čelit odporu soupeře.

Ve 3. kroku jsme se dozvěděli, že akci ve hře vždy něco předchází. Založili jsme výchozí pozice a formace a naučili se používat přípravné pohyby. Nyní tyto dovednosti aplikujeme v měnících se podmínkách.

Postupně přizpůsobujeme spolupráci našich hráčů aktivitě soupeře a nepředvídatelným podmínkám. Rozšiřujeme jejich repertoár kombinačních variant a taktických principů v herních podmínkách. Trénink napodobuje skutečný zápas a postupně přestáváme tolerovat nedostatky.

V této fázi již hráči zvládají hru v rámci herních kombinací a již nemusí přemýšlet nad pohybem ve hře, protože se stal zautomatizovaným. V tréninku se tak zaměřte na čtení situací, rozhodování a provádění taktických plánů jak v reakci na soupeře, tak především v kontextu součinnosti – tedy herních kombinacích.

Zvládnutím souhry v proměnlivých podmínkách naši mladí hráči rozvíjejí hlubší porozumění hře a stávají se jistějšími na hřišti. Učí se adaptovat na různé situace a soupeře a měli by převzít zodpovědnost za svou hru a výkon. Nezapomeňte, že obvykle kolem tohoto věku, tedy 14-15 let, si hráči začnou ujasňovat, jakou roli bude hrát volejbal v jejich životě.

A co konkrétně v jednotlivých činnostech s dětmi dělat? Ukázky základních činností a cvičení naleznete na videoportálu Českého volejbalového svazu KOMPAS - IV. učební krok. Cena jednoho videa je 10 Kč a veškeré příjmy jsou majetkem ČVS a slouží na údržbu a provoz videoportálu.

Autor: Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour

Futures - Brno: ženy: Dunárová / Mokrá – Tomasová / Honzovičová 2:1 (21:14, 15:21, 15:10), Kuivonen / Jürgenson (EST) – Lorenzová / Černá 1:2...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sokol Šternberk získal do svých řad kapitánku slovenské U20, smečařku Deanu Valentovou, která předchozí sezónu odehrála v týmu Projekt RD SVF.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Mladá smečařka Aneta Bauerová opouští celek Ostravy a bude nově hájit barvy Sokola Frýdek-Místek.

 
FIVB Beach Pro Tour

Futures - Brno: muži: Bulgacs / Graudins (LAT) – Trousil / Westphal 2:1 (15:21, 21:13, 16:14), Džavoronok / Dumek – Oliva / Kurka 0:2 (18:21,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sesterské duo Smolkových bude i v nadcházející extraligové sezóně působit v jednom týmu. Z Prostějova do VK Šantovka Olomouc UP přestupuje po...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lvi Praha představili novou posilu na post univerzála, je jí Argentinec Manuel Balagué přicházející se švýcarského Lausanne UC.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018