Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
5.8.2024

Trenérský notes 7/24: Už je nás na to víc

Mladého hráče jsme již naučili správnou techniku i jak ji úspěšně používat. Volejbal je však hra týmová, a tak mu musíme postupně přidávat spoluhráče. A na první krůček ze součinnosti se podíváme dnes.

Ve třetím učebním kroku našeho tréninkového modelu se zaměřujeme na synchronizaci pohybů hráčů. Jedná se o první krůček na cestě k vytvoření soudržného a dobře fungujícího týmu. Tento krok staví na individuálních dovednostech, které si dříve osvojili, a vyžaduje, aby spolupracovali ve dvojicích nebo malých skupinách.

Dílčím cílem je, aby každý hráč plnil své individuální úkoly v souladu se svými spoluhráči. To znamená porozumět tomu, co každý hráč dělá samostatně (individuální činnost) a co dělá ve vztahu ke spoluhráčům. Jedná se tedy o základy herních kombinací. Analogicky jako jsme postupovali v individuálním rozvoji hráče, budeme i při učení herních kombinací a součinnosti nacvičovat nejprve ve zjednodušených podmínkách.

Než ve hře dojde k jakékoli akci, zaujímají hráči výchozí postavení – tentokrát se však zaměříme již na několik hráčů, a mluvíme tedy o formacích.

K dosažení synchronizace používáme mechanická cvičení, které vyžadují, aby se hráči pohybovali ve vzájemné harmonii. To jim pomáhá rozvíjet schopnost spolupracovat a předvídat vzájemné pohyby a provedení jednotlivých činností.

Jakmile si hráči vypěstují smysl pro synchronizaci, přejdeme k provádění společných činností v předem stanovených podmínkách. Začínáme jednoduchými akcemi, jako je například příjem, bez konkrétních taktických cílů. Jak hráči postupně získávají povědomí o sobě navzájem, tak přidáváme jednoduché předem určené taktické záměry.

V průběhu tohoto procesu je nezbytné tolerovat nedostatky v souhře, ale zároveň neakceptovat technické nedostatky. Zaměřením se na synchronizaci nejen zlepšujeme individuální dovednosti našich hráčů, ale také je učíme důležitosti týmové spolupráce a komunikace. Základy součinnosti nacvičujeme velmi rychle po 2. učebním kroku, respektive se s druhým učebním krokem tento nácvik částečně překrývá. Zvládnutím nácviku součinnosti ve zjednodušených podmínkách si připravujeme půdu pro to, abychom mohli hráče učit čelit složitějším výzvám a protivníkům. A o tom si povíme více příště.

A co konkrétně v jednotlivých činnostech s dětmi dělat? Ukázky základních činností a cvičení naleznete na videoportálu Českého volejbalového svazu KOMPAS - III. učební krok. Cena jednoho videa je 10 Kč a veškeré příjmy jsou majetkem ČVS a slouží na údržbu a provoz videoportálu.

 

Autor: Ondřej Foltýn

Krátké zprávyArchiv
ME 2024 - beachvolejbal - Nizozemsko

ženy: Friedl / Trailovic (AUT) – Hermannová / Štochlová 0:2 (15:21, 17:21), Ludwig / Lippmann (GER) – Dunárová / Mokrá 2:0 (21:18,...

 
ME 2024 - beachvolejbal - Nizozemsko

Dumbauskaite / Vasiliauskaite (LTU) – Hermannová / Štochlová 0:2 (20:22, 19:21), Dunárová / Mokrá – Kotnik / Lovsin (SLO) 2:0 (21:19, 21:13)  

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Odcházejícího argentinského trenéra Lvů Praha Juana Manuela Barriala střídá jeho krajan Damian Arredondo, který působil nejen v argentinské soutěži,...

 
ME U20 2024 – dívky – Dublin (IRL)

Česko – Srbsko 0:3 (25:27, 18:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Zkušenosti do týmu šternberských sokolek přinese blokařka Laura Holubcová, která se po několika sezónách vrací do extraligového dění z prvoligové...

 
ME U20 2024 – dívky – Dublin (IRL)

Portugalsko – Česko 0:3 (25:27, 12:25, 12:25)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018