Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
15.6.2024

Naše volejbalistky postoupily do finále Zlaté evropské ligy i na Challenger Cup

Po rozpačitém vstupu do semifinálového utkání se českým volejbalistkám podařilo získat kontrolu nad zápasem a jednoznačně zvítězit v druhé a třetí sadě. Závěrečné drama vyvrcholilo za stavu 30:28 a svěřenkyně Ioannise Athanasopoulose se v Ostravě radovaly z postupu do finále Zlaté evropské ligy, které zajišťuje také účast v Challenger Cupu o Ligu národů (VNL). Hráčkou utkání byla vyhlášena patnáctibodová Michaela Mlejnková. V pětisetové bitvě prvního semifinále zvítězily Švédky nad Belgičankami 3:2 po sadách 16:25, 25:22, 25:22, 22:25 a 15:12.

Česko – Rumunsko 3:1 (19:25, 25:13, 25:18, 30:28)

Rozhodčí: Kenneth Aro (FIN), Konstantin Yovchev (BUL)

Počet diváků: 1300

Sestavy (od zóny I):

Česko: Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Jehlářová, Valková, libera Dostálová, Digrinová. Střídaly: Brancuská, Grabovská, Pavlová, Faltínová

Rumunsko: Miron, Roman, Inneh, Buterez, Cristea, Acinte, libero Veres. Střídaly: Matei, Strachinescu

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Magdalena Jehlářová (blokařka CZE):Byl to neskutečně těžký zápas. Po prvním setu, který byl z naší strany nervózní, jsme zase začaly hrát náš volejbal, zvládly utkání otočit a vyhrát ve čtyřech setech. Nevěděly jsme, že to půjde tak dobře, ale věřily jsme v obrat, protože bylo zřejmé, že jsme v prvním setu neodvedly náš optimální výkon. Jsem ráda, že jsme v druhém setu ukázaly, že umíme hrát mnohem lépe. V koncovce všichni chtěly dát poslední bod, což nebylo jednoduché. Jsem ráda, že nám to nakonec vyšlo.

Kateřina Valková (nahrávačka CZE):Zápas se odvíjel podle plánu, i když na nás v prvním setu dolehla nervozita. Zároveň to asi bylo tím, že jsme v tomto krásném prostředí a atmosféře moc chtěly, což nás asi svázalo. Od druhého setu jsme našly svoji hru, tlačily servisem a byly jsme v klidu. Věděly jsme co, kde, jak a proč bude, takže jsme měly na hřišti navrch, i když byl stav vyrovnaný. Je dobré, že jsme si halu mohly dopředu vyzkoušet, protože světla a strop jsou tady trochu jiné.

Ioannis Athanasopoulos (trenér CZE): Přesně takový zápas jsem čekal. Rumunsko je velmi silný tým a v prvním setu jsme moc chtěli a byli jsme hodně ve stresu. O přestávce jsme si to probrali, holky do toho daly všechno a jsem přesvědčený, že si zasloužily vyhrát. Musíme se naučit lépe kontrolovat naše emoce, protože jsme udělali příliš mnoho nevynucených chyb při útoku, což se nám nesmí zítra stát, pokud chceme uspět proti tak kvalitnímu týmu, jakým jsou Švédky. Hrát v takto velké aréně je pro nás velmi dobrý test před evropským šampionátem v roce 2026. Chtěl bych všechny ostravské fanoušky pozvat, aby zítra přišli, podpořili náš tým a stali se sedmým hráčem na hřišti. Hodně nám to pomůže.

Guillermo Naranjo Hernandez (trenér ROU):Nehráli jsme špatně. I když to vypadalo, že v druhém a třetím setu máme black out a neumíme s tím nic udělat. Vím, že české hráčky jsou dobré, ale i my máme kvalitní volejbalistky. Bohužel jsme po pár chybách dlouho nebyli schopní se zvednout a hrát naši hru. Ve čtvrtém setu jsme měli šance, mohli jsme vývoj zápasu zlomit, dařilo se nám na bloku i v poli, ale dopadlo to, jak to dopadlo. V těch dvou jednoznačných setech jsme ztratili koncentraci, která nám nakonec chyběla.

Semifinále Zlaté evropské ligy zahájily výrazně lépe rumunské volejbalistky, které brzy vedly 7:2 a donutily český tým k oddechovému času. Pětibodový rozdíl se nezmenšoval, naopak narostl na 16:8 pro Rumunsko. České body přidávala především kapitánka Mlejnková, eso Valkové znamenalo přiblížení skóre na 15:19 z pohledu domácích. Rumunky ovšem drama v úvodním setu nedovolily.

Druhý set se pro české volejbalistky vyvíjel lépe a po esu Mlejnkové vedly 5:2, Koulisiani zvyšovala na 9:5. Češky viditelně přitlačily v útoku a do koncovky šly s devítibodovou výhodou. Jednoznačný druhý set ukončily dvěma esy Valková a smečující Havelková.

Dva české bodové bloky a čisté eso kapitánky Mlejnkové přinesly brejkbolové vedení 7:5. Rumunky chybovaly, Mlejnková přidala další přímý bod ze servisu a její tým vedl už o pět míčů. Jehlářové se dařilo na bloku i v útoku a zvyšovala na 18:13 i 21:15. Vedení si Češky už nenechaly vzít a ovládly třetí set 25:18.

Tvrdé i technické útoky posouvaly ukazatel skóre čtvrtého setu rovnoměrně na obou stranách. Díky bloku Havelkové se Češkám podařilo získat brejk. Rumunky srovnaly na 12:12 a přetahovaná o každý bod pokračovala i za vyrovnaných 16:16. Češky si trpělivou hrou v poli získaly tříbodovou výhodu, se kterou vstupovaly do koncovky sady. Rumunky ale udržely krok a za stavu 22:22 bral kouč Athanasopoulos oddechový čas. Česká kapitánka technickým úderem získala mečbol, soupeřky ale srovnaly na 24:24 i 28:28. Do finále posunula české volejbalistky chyba rumunské univerzálky potvrzená video challengí.

Belgie – Švédsko 2:3 (25:16, 22:25, 22:25, 25:22, 12:15)

Počet diváků: 700

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Alexandra Lazic (kapitánka SWE):Tento zápas byl pro nás z několika důvodů velmi důležitý. Především se nám podařilo získat body do rankingu pro postup na světový šampionát, což je pro nás v této sezóně hlavní cíl. Jako tým se každým rokem posouváme a všechny tyto velké a těžké zápasy jsou pro náš růst důležité. Moc mě těší, že jsme držely pohromadě jako tým a zvládly jsme zvítězit. Vloni jsme Belgii porazily, ale letos jsme celkem jasně a nešťastně prohrály, takže to je pro nás velké zadostiučinění a jsme velmi šťastné, že jsme to zvládly.

Giulio Cesare BREGOLI (trenér SWE): V prvním setu jsme začali dost nervózně a měli jsme velké problémy s přihrávkou a servisem. Pak jsme se z toho ale krok po kroku dostávali a začali hrát. Začali jsme lépe podávat, zlepšili i přihrávku. Byl to velmi těžký zápas a věřím, že jsou ještě momenty, ve kterých se můžeme zlepšit, abychom zítra hráli ještě lépe. Samozřejmě chci pogratulovat hráčkám, které předvedly perfektní výkony a je skvělé, že jsme postoupili do finále.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018