Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
5.7.2024

Jednoznačný postup český volejbalistek do semifinále Challenger Cupu

Volejbalistky České republiky ve čtvrtfinálovém utkání Challenger Cupu ve filipínské metropoli jasně dominovaly a nad argentinskými soupeřkami zvítězily po třech sadách. Zajistily si tím postup do semifinále a zahrají si ještě dvě utkání. V cestě bude Češkám stát lepší tým duelu Filipíny – Vietnam. Výhru si české volejbalistky zasloužily trpělivou hrou v poli, v obraně i agresivitou na bloku a servisu. Kapitánka Michaela Mlejnková skórovala čtrnáctkrát, 12 bodů přidala univerzálka Gabriela Orvošová.

Česko – Argentina 3:0 (25:15, 25:22, 25:16)

Rozhodčí: Luo Wensheng (CHN), Dobrev Dobromir (BUL)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Valková, Havelková, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Kneiflová, Pavlová

Argentina: Rodriguez, Farriol, Cugno, Nizetich, Herrera Rodriguez, Mayer, libera Fortuna, Pelozo. Střídaly: Bertolino, Balague, Bulaich Simian, Perez

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

kapitánka, smečařka Michaela Mlejnková:Po pravdě jsem se zápasu trochu bála, protože jsem nevěděla, co od něj čekat. Myslím si, že jsme do něj ale nastoupily hodně dobře, i když jsme se v úvodu musely popasovat s chybami na servisu. Stejný problém ale měly i soupeřky. Přišly jsme ale na to, jak podávat, protože tady z jedné strany foukalo víc než z druhé. Hrály jsem hodně dobře týmově, navzájem jsme se podporovaly, hrály agresivně a výsledek se dostavil.

trenér Ioannis Athanasopoulos: Rád bych řekl něco, co považuji za neakceptovatelné, ať už jsme vyhráli, nebo prohráli. Podle mě je nesmysl, aby čtyři týmy, které cestují přes celý svět, odehrály jedno utkání a letěly zase domů. Myslím, že to ztrácí význam a myslím, že formát, kterým se hrálo v roce 2019, byl mnohem lepší. Řekl bych, že je čas začít uvažovat nad ekonomickými možnostmi jednotlivých federací a také pohodlím hráček a realizačních týmů, které jsou nuceny cestovat přes půl světa a po první prohře zase zpět. Na nás to vytvářelo obrovský tlak a samozřejmě jsme dnes nechtěli prohrát. Argentina je náš přímý soupeř ve světovém rankingu, kde jsme my na 15. a ony na 16. místě. Řekl bych ale, že jsme celý zápas kontrolovali, i když pochopitelně přišlo pás stresových momentů. Byli jsme ale v obraně o každý míč, hráčky byly připravené a koncentrované, proto bych jim chtěl pogratulovat, že se popraly se složitou situací po dlouhé cestě a jet lagem, kterým si prošly. Dokázaly se dnes předvést ve skvělé formě. Teď se musíme připravit na další soupeřky.

Poprvé v utkání se české hráčky odpoutaly do dvoubodové výhody po bodovém bloku Havelkové. Stejná hráčka zaznamenala i eso a další úspěšný blok Mlejnkové a chyba argentinských soupeřek znamenaly české vedení 12:8. Argentinky se bodově přiblížily, po bloku Koulisiani a úspěšných útocích ale zvyšovala Havelková na 18:13. Servis střídající Kneiflové dělal soupeřkám problémy a skóre 22:14 naznačovalo český zisk úvodní sady. Poslední bod přidala Havelková.

Silnou zbraní Češek byla obrana, blokem se prosadila i Orvošová. V druhé sadě se ovšem argentinské hráčky zlepšily v útoku a skóre tak bylo vyrovnané i za stavu 13:13. Klíčová byla následující dlouhá výměna, po které se českým volejbalistkám podařilo získat breakbolovou výhodu. Mlejnková byla v dosavadním průběhu utkání bezchybná a tvrdým útokem přidala 19. český bod. Argentinky šly však do koncovky za vyrovnaného stavu 21:21, ke kterému jim pomohlo nedorozumění na české straně. Trpělivá hra a agresivní útok ale přinesly Češkám setbol, který proměnila Pavlová přímo z podání.

Dvě maratonské rozehry v úvodu třetího setu znamenaly srovnaný stav 1:1. České hráčky předváděly perfektní hru v poli i tvrdé útoky, které přinesly vedení 8:4. Jihoamerické soupeřky se dostaly do kontaktu 12:13, rychle ale znovu ztrácely o čtyři míče. Na 20:16 smečovala Havelková, další jednoznačné zakončení přišlo od Jehlářové. První mečbol využila Orvošová.

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures - Rakvere (EST)

Vandecaveye Lo. / Vandecaveye G. (BEL) – Trousil / Sedlák 2:1 (21:19, 17:21, 15:11)

 
FIVB Challenger Cup ženy – Manila (PHI)

Česko – Argentina 3:0 (25:15, 25:22, 25:16)

 
FIVB Beach Pro Tour Futures - Rakvere (EST)

Trousil / Sedlák - Howat / Takken (AUS) 2:0 (23:21, 21:19)

 
ME U22 2024 - ženy - Copertino (ITA)

Česko – Srbsko 0:3 (17:25, 23:25, 21:25)

 
FIVB Beach Pro Tour - kvalifikace

BPT Futures – Rakvere (EST): Trousil / Sedlák – Losier / Kemp (CAN) 2:1 (19:21, 22:20, 15:13)   BPT Elite 16 – Gstaad (SUI): Semerád / Dumek –...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Dukly Liberec poprvé nakoukne do ČEZ extraligy blokař Martin Mařík, přicházející z VK Malá Skála.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018