Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
13.6.2024

České volejbalistky požene za titulem ve Zlaté evropské lize domácí publikum

Utkáním silných výběrů Belgie a Švédska odstartuje v sobotu 15. června 2024 v Ostravě turnaj Final Four CEV Zlaté evropské ligy volejbalistek. Domácí hráčky se v RT Torax Areně představí v druhém semifinálovém zápase od 18 hodin. Duel s Rumunskem bude reprízou utkání ze základní části soutěže, ve kterém byly úspěšnější české volejbalistky. O letošních vítězkách CEV Zlaté evropské ligy volejbalistek se v porubské aréně rozhodne v neděli večer. Vstupenky na turnaj Final Four v Ostravě jsou k dispozici v síti Ticketportal.

Nejvýše umístěné týmy základní části Zlaté evropské ligy si o prestižní pohár a medaile zahrají 15. a 16. června v porubské aréně. České volejbalistky se v semifinále postaví proti Rumunkám, s nimiž se už v květnu setkaly v Teplicích. Výběr Ioannise Athanasopoulose se pokusí navázat na teplickou výhru a posunout se tak do nedělního duelu o ligové zlato. „Organizátorům bych chtěl poděkovat za to, jak arénu připravili. Máme tady všechno, co potřebujeme a moc se těším na diváky, kteří nás určitě přijdou podpořit. Budou naším sedmým hráčem na hřišti, což nám velmi pomůže. Do Ostravy jsme přijeli v pondělí, abychom se na víkend pořádně připravili, a myslím, že jsme ve výborné náladě i formě. Naším největším cílem je být v sobotu v co nejlepší mentální i fyzické kondici, abychom předvedli tu nejlepší hru, jakou umíme,“ prohlásil před klíčovým utkáním sezóny řecký kouč Češek Ioannis Athanasopoulos. „Rumunky jsou velmi silnými soupeřkami. Mají výborný příjem, hrají opravdu rychle a v našem posledním společném utkání v Teplicích jim chyběla nejlepší útočná hráčka. Proto si myslím, že nás v sobotu čeká takticky hodně rozdílné utkání. My jsme na něj ale připravení a těšíme se na všechny výzvy. Důležité bude, jak dokážeme kontrolovat naše emoce v klíčových okamžicích zápasu. Musíme spolu komunikovat, hrát podle plánu, být agresivní, a pokud se nám to bude dařit, věřím, že zvítězíme,“ dodal kouč.

V domácím prostředí a s fanoušky na tribunách letos ještě české volejbalistky neprohrály. „Pořadatelství turnaje Final Four je pro nás velká událost. Samozřejmě, že chceme našim hráčkám poskytnout výhodu domácího prostředí, jako pořádající federace bereme navíc tuto akci jako první velký test před evropským šampionátem, který se uskuteční za dva roky v Brně. A Ostrava byla v letošním roce jasná volba, je zde významná podpora vedení města a kraje a zároveň jsou zde úžasní sportovní fanoušci, což jsme mohli vidět minulý týden na beachvolejbalovém turnaji světové tour, nebo před pár lety na mistrovství Evropy mužů. Navíc prostředí nově zrekonstruované porubské haly poskytuje týmům potřebný komfort,“ vysvětlil motivaci Českého volejbalového svazu jeho místopředseda Martin Gerža. „Volejbaloví fanoušci mají stále možnost si koupit vstupenky na to nejlepší, co evropský ženský volejbal v současné době nabízí a přesvědčit se, že naše hráčky do této vybrané společnosti patří,“ doplnil Martin Gerža.

Po úspěšném vystoupení v základní části Zlaté evropské ligy měly volejbalistky necelé dva týdny na finální přípravu před jedním z vrcholů letošní reprezentační sezóny. „Na turnaj se moc těším. Už jsem měla možnost v této hale hrát před sedmi lety, což už je docela dlouhá doba. Tehdy to moc nedopadlo, takže doufám a věřím, že tentokrát postoupíme do finále. Jisté je, že s Rumunkami to bude těžký zápas. Už jsme se s nimi utkaly mnohokrát a nikdy to nebyl lehký zápas. Očekávám tedy velkou bitva a těším se na to, že nás přijde podpořit hodně fanoušků, abychom to dotáhli do vítězného konce,“ věří kapitánka Michaela Mlejnková.

Letošní přítomnost finálového turnaje Zlaté Evropské ligy žen v ostravské RT Torax Aréně v Porubě představuje další důkaz, že naše moravskoslezská metropole zkrátka patří na mapu významných sportovních událostí. Skutečnost, že dokážeme špičkovým turnajům připravit zázemí, prostředí, servis a díky úžasným fanouškům také skvělou atmosféru, už je mezi sportovní veřejností známa. Není proto divu, že v našem městě prožíváme jeden sportovní svátek za druhým – sotva skončilo hokejové mistrovství světa, začal oblíbený turnaj v plážovém volejbalu J&T Banka Ostrava Beach Pro a krátce po jeho uplynutí zde vítáme jeho – svým způsobem – bratra nebo v tomto případě spíše sestru, tedy finálovou evropskou čtyřku ženských výběrů Evropy. Semifinálové a finálové zápasy jsou příslibem dramatických a pohledných utkání. Velice mě těší, že český tým se do nich probojoval z krásného druhého místa po základní turnajové části. V medailových kláních přeji našim volejbalistkám úspěch nejvyšší, jako sportovní fanoušek a zastánce fair play nicméně zároveň dodám ono známé „ať vyhraje ten lepší“,“ připomněl význam turnaje primátor města Ostravy Jan Dohnal.

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, doplnil: „První polovina června patří v Ostravě volejbalu. Famózní sportovní výkony a nenapodobitelnou atmosféru jsme nejdříve zažili v Dolních Vítkovicích. Sportovní svátek, který se zde konal, zařadila mezinárodní federace FIVB mezi nejlepší beachvolejbalové akce roku. A opět se potvrdilo, že právem. Věřím, že fanoušci se stanou sedmým hráčem na hřišti i na představení české volejbalové reprezentace žen v utkáních prestižního Final Four Zlaté evropské volejbalové ligy. A svými hlasivkami poženou naše reprezentantky k vítězství. Každá hráčka bude v Ostravě reprezentovat naši zemi a bude bojovat srdcem a duší. Bude vzorem pro mladé sportovce a důkazem toho, že s vášní a odhodláním můžeme dosáhnout svých snů. Prestižní sportovní závody a šampionáty jsou lákadlem k podívané a také motivují ke zdravému pohybu. I proto Moravskoslezský kraj tyto akce podporuje.

Program Final Four CEV Zlaté evropské ligy žen v Ostravě:

sobota 15. června  

  • 15:00 Belgie – Švédsko
  • 18:00 Česko – Rumunsko

neděle 16. června

  • 15:00 utkání o 3. místo
  • 18:00 finále

V souběžně hraném turnaji Final Four mužské části Evropské zlaté ligy v Chorvatsku změří čeští volejbalisté v semifinále síly s hráči Ukrajiny. Pro oba reprezentační výběry půjde o hodně. Účast ve finále prestižní evropské soutěže totiž zajišťuje postup do FIVB Challenger Cupu. Na Filipínách se osm ženských výběrů utká o postup do příštího ročníku VNL, tedy světové Ligy národů. Mužský Challenger Cup o postup mezi světovou elitu se uskuteční v Číně.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Ondřej Driml, Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018