Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
31.5.2024

Blokařský koncert pomohl Češkám k jasnému vítězství nad Ukrajinou

V těžkém souboji proti Ukrajinkám se českým volejbalistkám dařilo na blocích i na servisu. Právě v obraně nad sítí zvítězily Češky poměrem 12:3. V klíčovém zápase základní části Zlaté evropské ligy 2024 tak neztratily svěřenkyně trenéra Giannise Athanasopoulose ani set a posunuly se na první příčku tabulky. Před domácím turnajem Final Four v Ostravě sehrají volejbalové reprezentantky ještě závěrečný duel proti týmu Belgie, a to zítra (sobota 1. června) od 17 hodin.

Česko – Ukrajina 3:0 (25:20, 25:19, 25:22)

Rozhodčí: Ozan Cagi Sarikaya (TUR), Dejan Rogić (SRB)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Havelková, Koulisiani, Orvošová, Mlejnková, Kneiflová, Valková, libero Digrinová. Střídaly: Pavlová, Faltínová

Ukrajina: Meliushkyna, Kraiduba, Dymar, Dorsman, Sharhorodska, Milenko, libero Niemtseva. Střídaly: Lokhmanchuk, Maievska, Artyshuk, Olinyk, Khober

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

blokařka Ela Koulisiani:Mám velkou radost, že jsme dnešní zápas zvládly 3:0, protože už od loňské sezóny se s Ukrajinou pořád setkáváme a vždy to jsou velmi náročné zápasy. Je super, že jsme to dnes zvládly za tři body. Bylo to opět těžké, soupeřky na nás tlačily, ale my naštěstí měly super-silné koncovky. Na začátcích setů soupeřky vždy začaly lépe, ale myslím, že naše týmová síla, kdy jsme držely spolu, společně se nadechly a vydechly, vedla k tomu, že jsme začaly tlačit my. Koncovka třetího setu bylo drama a je dobře, že nám Ukrajinky nedaly nic zadarmo a my musely bojovat. Zatlačily nás servisem, my bojovaly s jednou rotací, ale pak jsme to zvládly. Dnešní převaha na blocích je dána taktickou přípravou, zároveň ale bloky hodně trénujeme, věnujeme se jim hodně, proto jsem ráda, že to přineslo ovoce.

trenér Giannis Athanasopoulos: Dnes jsme byli velmi koncentrovaní a udrželi jsme klid v opravdu těžkých momentech, především v úvodu prvního setu, kdy jsme ztráceli snad o pět bodů. Ale zůstali jsme v klidu, snažili se zlepšit příjem, kombinovali v útoku s blokařkami, které dnes obě odvedly perfektní výkon. Celkově bych chtěl říct, že všechny hráčky hrály dobře a jsem velmi spokojený s jejich výkonem. Ukrajina je tým, od kterého nás rankingově dělí jen jedna pozice, proto je pro nás vítězství 3:0 velmi důležité. Ve třetím setu jsme se zasekli v jedné rotaci a nedařilo se nám složit míč. Soupeřky tlačily servisem, ale i v této chvíli naše hráčky zachovaly chladnou hlavu, bojovaly jako tým a přinesly nám toto důležité vítězství. V našem systému jsme hodně pracovali na zapojení bloku a tlaku na podání, což se nám podařilo a chtěli bychom takto hrát i nadále.

Ve vyrovnaném úvodu utkání ani jeden z týmů nešetřil agresivitou v útoku. Těsnou výhodu získaly Ukrajinky po prasátku z podání Dorsman. Češkám se nedařilo srovnat, naopak po chybách v obraně a útoku ztrácely 8:12. Pomohl jim time out, po kterém připsaly tři body v řadě. Po důležitých zásazích polařek se Havelkové podařilo srovnat na 13:13, Kneiflová trefila eso a posunula svůj tým poprvé do vedení. Po tvrdých útocích Orvošové, Havelkové a bodových blocích Koulisiani a Valkové se české volejbalistky propracovaly ke stavu 21:18. Sadu ukončil druhý bodový blok Valkové.

Českým hráčkám se v úvodu druhé sady podařilo odolat ukrajinskému tlaku a po těžkých zákrocích Digrinové v poli získaly breakbolovou výhodu 7:5. Servis Kneiflové dělal Ukrajinkám problémy, obě české blokařky předváděly perfektní výkon v obraně nad sítí i v útoku, a právě Koulisiani zvyšovala na 11:6. Češky si postupně vypracovaly osmibodový náskok, který si do konce sady pohlídaly.

Set číslo tři zahájily české hráčky dvěma bodovými bloky, další dva přidala Havelková a Češky rychle vedly 7:3. Po chybách na české straně se ale ukrajinským volejbalistkám podařilo srovnat a přetočit ukazatel skóre na svou stranu. V souboji o třetí sadu byly o krok napřed české volejbalistky, do koncovky šly ale oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. Zápas ukončila bodovým blokem Koulisiani.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018