Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
25.7.2024

Už za měsíc rozehrají volejbalisté kvalifikaci na EuroVolley 2026

Reprezentační výběr Jiřího Nováka se o postup na evropský šampionát konaný v roce 2026 popere už na konci srpna. České volejbalisty čeká nejprve utkání v Černé Hoře, na domácí půdě v Táboře se fanouškům představí 29. srpna 2024 v duelu s Nory. „Nechci podceňovat žádného soupeře, ani se nechci za nic schovávat, prostě bychom v těchto zápasech měli být favority,“ přiznal kouč Novák, který se připravuje s šestnáctičlenným kádrem. V zásobě má přitom i zkušené hráče.

Reprezentační výběr si po Final Four Zlaté evropské ligy odpočinul a zase naskočil do přípravy. Jaká je aktuální nálada v týmu a jak jsou na tom volejbalisté fyzicky?

Jsem rád, že si kluci mohli odpočinout, protože poslední dva tři roky toho odpočinku moc neměli. Samozřejmě návrat do „reality“ a ještě k tomu do letní přípravy bolí, takže kluci mají nějaké ty bolístky a jsou trochu unavenější než normálně, ale to je potřeba.

Na soupisku pro přípravu na kvalifikační utkání jste zařadil 24 hráčů. Pracujete raději s takto širokým kádrem, který postupně zužujete, anebo máte už teď představu, jaký tým si nakonec zápasy zahraje?

Vzhledem k tomu, co nás potkalo v první části, kdy se nám skoro všichni univerzálové zranili, a dohrávali jsme jen s jedním, tak máme na každý z postů co nejširší soupisku. To znamená, že skoro na každý post máme čtyři až šest hráčů, ale v takovém počtu samozřejmě netrénujeme. Aktuálně trénujeme v šestnácti lidech, což je pro mě osobně takové maximum. Nemám moc rád, když se trénuje ve vícero lidech, protože pak někteří stojí a nejsou v tom tréninku zapojeni. Máme tedy šestnáct hráčů, z toho čtrnáctku vybereme. Každopádně jsem opět opatrný, a kdyby se něco stalo, tak zase budeme pokračovat v co největším počtu.

V širším výběru jsou i zkušení hráči, jako Hadrava, Moník, Šotola, Finger, Sedláček a další, kteří Zlatou evropskou ligu nehráli. Platí, že každý si musí své místo v týmu vybojovat bez ohledu na to, co už dokázal, anebo mají někteří v uvozovkách přednost za to, co už s reprezentací dokázali?

Samozřejmě víme, že někteří starší hráči jsou připraveni nám pomoct v případě zranění, za což jsem velmi rád, a proto jsou také na soupisce, ale jinak jim dopřáváme přípravu v klubech. Spousta z nich kluby změnila, tak je důležité, aby v novém působišti začali hned od začátku. Určitě nebudeme nikoho dosazovat do sestavy na sílu. Pro nominaci je samozřejmě rozhodující aktuální výkonnost. Momentálně se připravujeme s výběrem, pro který jsme se rozhodli na začátku jara a ten se budeme muset snažit udržet.

Marek Šotola se konečně vrací po zranění. Je ve stoprocentní formě, anebo musí ještě rameni ulevovat?

Pokud jde o Marka Šotolu, tak ten je na tom po zdravotní stránce lépe. Po té volejbalové jsme jeho rameno zatím nevyzkoušeli, protože jsou s ním ještě nějaké problémy. Potřebuje ještě trochu času. A i z tohoto důvodu jsou na soupisce právě ti starší zkušení hráči, aby nám pomohli, kdyby to nešlo.

Za měsíc odehrajete nejdříve utkání proti Černohorcům a potom v Táboře proti Norům. Máte o těchto týmech dostatek informací? Protože Norové jsou z pohledu běžného volejbalového fanouška trochu neznámí.

Získávat informace o těchto týmech je velice komplikované, protože nehrály Zlatou ani Stříbrnou evropskou ligu, takže v podstatě z letošního roku je o nich k dispozici přesně nula informací. Černohorce bychom měli mít k dispozici z loňského roku z mistrovství Evropy, kam se kvalifikovali, a doufáme, že před těmi vzájemnými zápasy odehrají nějaká přátelská utkání. Co se týče Norů, tak o nich víme, že jedou na turnaj do Dánska, a budeme se snažit spojit s dánským trenérem a jeden zápas Norů od něj získat. Samozřejmě máme tu výhodu, že první zápas Norsko – Černá Hora se hraje před námi, takže informace budeme čerpat především z tohoto utkání.

Na začátku sezóny jste říkal, že jednoznačným cílem pro kvalifikaci jsou dvě vítězství. V domácím zápase proti Norům budete favorizovaným týmem. V Černé Hoře to ale může být složitější. Souhlasíte, anebo to vidíte jinak?

Nechci podceňovat žádného soupeře, ani se nechci za nic schovávat, prostě bychom v těchto zápasech měli být favority. Ale, jak jsem řekl, nemáme zatím o žádném z těchto týmů potřebné informace. Uvidíme, jakou sestavu dají dohromady, a podle toho se zařídíme. Nicméně ano, měli bychom být v těchto zápasech favority.

Jak se vám líbí v Táboře, kde se teď tým připravuje? Výběr žen se tady připravoval poslední tři sezóny a město i prostředí si oblíbil. Navíc na jejich utkání byly vždy plné tribuny, což se určitě stane i na váš zápas s Nory.

Samozřejmě Tábor je perfektní destinací v tom smyslu, že je tu klimatizovaná hala, což je v těchto vedrech velké plus, parádní hotel, máme vlastní posilovnu, kterou můžeme využít, kdy chceme. To jsou vlastně přesně všechny věci, které potřebujeme.

Vstupenky na domácí utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2026 ve volejbalu mužů, které týmy Česka a Norska odehrají v táborské Sportovní hale Mír ve čtvrtek 29. srpna od 17 hodin jsou v předprodeji v síti Ticketportal ZDE.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
ME U20 2024 – beachvolejbal – Myslowice (POL)

muži: Westphal / Rydval – Napier / Brinck (DEN) 2:0 (21:0, 21:0) - skreč, Westphal / Rydval – Viljamaa / Viljmaa (FIN) 2:1 (21:12, 17:21,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Do Odoleny Vody přichází finský smečař Jere Heiskanen, který si již atmosféru v hale Aera vyzkoušel uplynulou sezónu v rámci Challenge Cupu v dresu...

 
ME U20 2024 – beachvolejbal – Myslowice (POL)

ženy: K. Pavelková / A. Pavelková – Devčić / Marković (CRO) 2:0 (21:3, 21:7), K. Pavelková / A. Pavelková – Czurylo / Rapczynska (POL) 2:1 (19:21,...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Leuven (BEL)

muži: Fokerots / Auzinš  (LAT) – Šépka / Sedlák 0:2 (15:21, 19:21), Šépka / Sedlák – Berger / Hammarberg (AUT) 2:0 (21:15, 21:19), Šépka / Sedlák...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018