Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
30.5.2024

Čeští volejbalisté podlehli v domácím prostředí Finům v tie-breaku

V karlovarské Hale míčových sportů se volejbalisté Česka utkali s výběrem Finska. Po českém zisku první sady soupeři zvýšili agresivitu na servisu. To naopak svěřencům Jiřího Nováka nevycházelo. Finové tak českému týmu oplatili loňskou porážku ze Zlína, kde bylo konečné skóre také 3:2. Zlatá evropská liga 2024 bude v Karlových Varech v pátek pokračovat zápasem Finů proti Rumunům, čeští hráči se opět představí domácím fanouškům v sobotu od 15:30.

Finsko – Česko 3:2 (16:25, 25:23, 30:32, 25:22, 15:11)

Rozhodčí: Igor Schimpl (SVK), Pawel Burkiewicz (POL)

Počet diváků: 1051

Sestavy (od zóny I):

Finsko: Suihkonen, Zhbankov, Nikula, Marttila, Haapaniemi, Ivanov, libero Köykkä. Střídali: Jokela, Tyynismaa, Välimaa

Česko: Čech, Polák, Indra, Vašina, Zajíček, Bartůněk, libero Kovařík. Střídali: Špulák, Bryknar, Kollátor

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Lukáš Vašina (smečař Česka):Zápas dnes hodnotím negativně, protože jsme prohráli 2:3. Chtěli jsme už dnes potvrdit postup do Final Four třemi body, což se nepovedlo. Máme bod, a to není úplně ideální, ale doufám, že v sobotu už postup stvrdíme a odměníme se fantastickému publiku, které nás dnes hnalo za vítězstvím. Vítězná tečka tomu dnes chyběla, protože atmosféra byla super. Proto musíme v sobotu vyhrát, abychom tím divákům poděkovali. V zápase jsme udělali strašně moc chyb na servisu. V předchozích dvou turnajích, kdy jsme hráli s papírově slabšími soupeři, jsme neudělali na servisu tolik chyb, jako dnes. Do soboty se musíme vzít to, že nesmíme tolik chybovat na podání a víc si hrát s přihrávači na druhé straně.

Jiří Novák (trenér Česka): Chci pogratulovat soupeři. O výsledku utkání rozhodl druhý set, kdy jsme si po výborné první sadě i výborném vstupu do té druhé, začali myslet, že jsme jiní hráči, než doopravdy jsme. Vypadli jsme z role, a i když jsme se štěstím vyhráli třetí set, do zápasu už jsme se tolik nedostali. Druhý faktor byla naše tristní úspěšnost na servisu, kdy 99 procent našich míčů jde do sítě a s tím bohužel nemůžeme hrát. Kvalita servisu byla na straně Finů a od toho se jejich vítězství odvíjelo.

Olli Kunnari (trenér Finska): Dnešní zápas byl velice vyrovnaný. Měli jsme šanci jít do vedení už v prvním setu, ale udělali jsme pár chyb. Druhou sadu jsme zahájili agresivnějším podáním a naštěstí jsme zvedli hlavy a srovnali. Když se dostanete až do tie breaku, potřebujete trochu štěstí, které bylo dnes na naší straně. Vždy se snažíme zvítězit a ve Zlaté lize je plno silných týmů, které jsou na podobné úrovni, jako my. Proto je každý zápas bitva. Máme za sebou pět těžkých setů, takže si musíme odpočinout, abychom byli zítra připravení na další utkání proti Rumunsku.

Do vyrovnaného úvodu setu zasadil Bartůněk čisté eso a získal pro svůj tým výhodu 7:5. Brejkbolový náskok si čeští volejbalisté udržovali díky kvalitní obraně v poli a postupně ho navýšili na 20:12 po útocích Indry, bodovém trojbloku nebo esu Čecha. Hráč s číslem 14 získal i poslední bod úvodního setu.

O vedení v druhém setu 4:0 se postarali Vašina s Indrou. Po time outu se finským hráčům podařilo přiblížit na bodovou ztrátu, později šli dokonce do výhody 9:7. Finové výrazně přitlačili v útoku, dařilo se jim vyhýbat českým blokům a své vedení zvýšili na 15:11. Oddechový čas pomohl i domácím volejbalistům, kteří se přiblížili na 15:17. Druhý set se dařil lépe hráčům z Finska, kteří v koncovce vedli už 22:18. Dva bodové bloky a tvrdý útok Poláka ale přinesly českému týmu naději na vyrovnání. Indra smečí za koncovou čáru rozhodl o skóre sady.

Třetí set přinesl body kapitána Zajíčka, smečaře Čecha a vedení 10:6. Soupeři z Finska opět zabrali po time outu a podobně jako v předchozí sadě, srovnali na 10:10 a přetočili skóre na svou stranu. Kouč Novák svolal své hráče k lavičce za nepříznivého stavu 16:19. Dvacátý finský bod ale přišel přímo ze servisu smečaře Suihkonena. Technické chyby českého týmu znamenaly setbol finských volejbalistů, ti ovšem své vedení 24:20 ztratili. Drama třetího setu ukončil tvrdým útokem Indra.

Finský tým srážela série zkažených podání, přesto byl i ve čtvrtém setu o krok před svěřenci Jiřího Nováka. Srovnávat se dařilo Zajíčkovi, Vašinovi nebo Polákovi, po nepřesném útoku nahrávače Bartůňka ovšem odskočili Finové do vedení 14:11. Vytlučený dvojblok Zajíček-Bartůněk dokonce přinesl Seveřanům čtyřbodovou výhodu. Český nahrávač si přeci jen připsal bod fintou na druhou přes, náskok Finů přesto rostl a za stavu 14:19 svolal Novák své hráče k oddechovému času. Ztráta Čechů před koncovkou byla pětibodová. Servis Vašiny sice přiblížil jeho tým na 22:23, finští volejbalisté si přesto zisk setu pohlídali.

Tie break přinesl vyhrocené emoce a žluté karty na obou stranách. Po dvou čistých esech Ivanova vedli při výměně stran Finové 8:5. Tým v modrých dresech byl v páté sadě lepší a došel si pro výhru. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen finský smečař Luka Marttila.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

 S týmem pražských Lvů se loučí blokař Jan Černý, mládežnický reprezentant bude nově oblékat dres Benátek nad Jizerou.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Hladun / Lazarenko (UKR) – Dvorníková / Pospíšiilová 2:0 (21:15, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Hollas / Remmelg (EST) 0:2 (18:21, 14:21)

 
ME 2024 v beachvolejbale – rozlosování

Mistrovství Evropy 2024 v beachvolejbale, které hostí 13. – 18. srpna 2024 Nizozemsko, je rozlosováno. V osudí byly i tři české...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Portorikánec v dresu Odoleny Vody, tím bude Sergio Carillo, který své první evropské angažmá strávil minulou sezónu v bundesligovém týmu VfB...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Dvorníková / Pospíšilová – Berger / Hohenauer (AUT) 2:0 (21:16, 21:16), Nausch Sluková / Žolnerčíková – Berger / Hohenauer (AUT) 1:2 (19:21, 21:15,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po dvou sezónách v liberecké Dukle se trenérského kormidla u volejbalistů Příbrami chopí opět Martin Demar.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018