Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
30.6.2024

Bojovná nálada našemu týmu před startem ME U22 žen nechybí

Mistrovství Evropy žen U22 2024 je za dveřmi a česká reprezentace u toho po dlouhé přestávce nebude chybět. Účast si náš tým vybojoval v minulém roce, když v domácím prostředí v brněnské hale Vodova zvítězil na Kosovem a Rakouskem a prohrál se suverénním Tureckem. Vysoká vítězství nad oběma soupeři Češkám zajistil postupovou radost z druhého místa. Evropský šampionát hostí 1. – 6. července Itálie a o mistrovský titul se bude ucházet osm týmů. Pozornost českých fanoušků bude upřena do Copertina, kde naše reprezentantky sehrají své zápasy základní skupiny II. V základní skupině I se v Lecce představí domácí Itálie, Lotyšsko, Turecko a Ukrajina.

Čtrnáctičlenný hráčský kádr v doprovodu šesti členů realizačního týmu nasedl v sobotu v ranních hodinách ve Vídni na letadlo, které ho dopravilo do italského Bari, odkud ještě dvě hodiny mohl obdivovat krásy jižní Itálie z autobusu na cestě do města Galatina, kde se ubytoval. Po téměř jedenáctihodinové cestě se náš tým mohl konečně ve večerních hodinách zatrénovat v zápasové hale v městečku Copertino.

Reprezentační družstvo U22 má za sebou náročný šestitýdenní náročný cyklus, skládající se ze čtyřdenních bloků, který využil k nabírání síly a kondice. Tu měl pod kontrolou kondiční trenér týmu Ján Namešanský. Techniku a taktiku nahrávaček v návaznosti na útočné kombinace řídil bývalý nahrávač české seniorské reprezentace Ondřej Boula, zatímco technikou a chováním týmu na přihrávce i v obraně se zabýval druhý asistent týmu Radek Krpač. O bolavá těla českých reprezentantek se starala fyzioterapeutka Kateřina Šťastná, statistická data z přípravných utkání pilně dodával Jakub Janečka. O komfort celého družstva se v Itálii stará manažer týmu Jan Václavík.

Náš tým si mohl svou výkonnost otestovat v Brně, Praze a v rakouském Steinbrunnu v zápasech proti výběrům amerických univerzit, z těchto zápasů odcházel převážně vítězně. Ve finální fázi mohly Češky poměřit síly ve slovinském Mariboru s reprezentací Srbska, která je čeká v základní skupině mistrovství Evropy. Srbský tým byl nad naše síly a zaslouženě zvítězil. „Myslím, že jsme rozhodně dobře připravené jak po herní tak po kondiční stránce. Utkání se Srbskem pro nás byla užitečná konfrontace s jedním z nejlepších týmů na tomto šampionátu. Věřím v naši největší zbraň, kterou je kolektivní a agresivní výkon,“ hodnotí přípravu kapitánka a libero české reprezentace Barbora Chaloupková.

Během přípravy vyzkoušel hlavní trenér týmu Ondřej Marek celkem dvaadvacet hráček. Z nich se po tréninkové i herní přípravě v rakouském Steinbrunnu vykrystalizovala dvanáctka vyvolených. Tým byl v průběhu přípravy doplněn o nahrávačku Kateřinu Pelikánovou a blokařku Lucii Blažkovou, které zdatně „vypomáhaly“ seniorské reprezentaci v zápasech Zlaté evropské ligy. Nominaci na ME U22 si vybojovala i nejmladší hráčka týmu, teprve šestnáctiletá hráčka Národního volejbalového centra, Bára Rejmanová. Finální přípravné zápasy v Mariboru tak mohl tým absolvovat již v plném složení.

Turnaj ME bude rozehrán ve dvou čtyřčlenných skupinách. Svěřenkyně hlavního trenéra Ondřeje Marka budou bojovat ve skupině II. V pondělí je čeká zápas s Portugalskem, v úterý nastoupí proti Polsku a ve středu změří síly s týmem Srbska. „O všech soupeřích máme dostatek informací. Srbsko je favoritem skupiny a myslím si, že ji vyhraje. Tým Polska patří dlouhodobě k evropské špičce a disponuje kvalitními hráčkami. Papírově nejslabším družstvem je celek Portugalska, který však vyhrál svoji kvalifikační skupinu, kde dokázalo porazit silný tým Ukrajiny. Ve druhé skupině jsou jasnými favority celky Itálie a Turecka,“ hodnotí naše soupeře trenér Ondřej Marek.

Do semifinále postoupí nejlepší dva týmy z každé skupiny, pro celky na třetím a čtvrtém místě turnaj skončí. „Víme, že konkurence ve skupině je velice vysoká, abychom mohli pomýšlet na postup ze skupiny, musíme podat bojovný a nadstandardní výkon, což bez týmového ducha nepůjde,“ shodují se obě nahrávačky a režisérky hry českého týmu Kateřina Pelikánová a Eliška Výtisková.

Nominované hráčky - ME U22 2024:

Pelikánová Kateřina nahrávačka
Vytisková Eliška nahrávačka
Formánková Caroline univerzálka
Šmídlová Jolana univerzálka
Pokorná Martina univerzálka
Kelnárová Antonie smečařka
Dvořáková Viktorie smečařka
Rejmanová Bára smečařka
Jedličková Elen blokařka
Blažková Lucie blokařka
Dlouhá Michaela blokařka
Chaloupková Barbora libero
Tobiášová Nela libero
Nováková Justýna libero

Realizační tým:

Marek Ondřej hlavní trenér
Krpač Radek asistent trenéra
Boula Ondřej asistent trenéra
Janečka Jakub statistik 
Šťastná Kateřina fyzioterapeut
Václavík Jan vedoucí družstva

Zápasy české reprezentace:

pondělí 1. července

  • 21:00 Portugalsko – Česko

úterý 2. července

  • 18:00 Polsko – Česko

středa 3. července

  • 18:00 Česko – Srbsko

 

Autoři: Jiří Carba, Radek Krpač

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018