Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
1.6.2024

U Šotolů aneb PŠ Základní škola Kolín II, Kmochova 943

Sejdeme se U Šotolů, jdeme k Šotolům, to bylo tehdy u Šotolů. Takto a podobně bych mohl pokračovat. Navozuje to nějakou hospodu, místo, které důvěrně známe, kde je nám dobře, kam se rádi vracíme a jméno Šotola je charakteristikou samo o sobě.

Tak nějak jsem si připadal při předávání titulu „Partnerská škola ČVS“ Základní škole Kolín II, Kmochova 943. Titul se ovšem nepředával na škole, ale přímo na radnici za účasti nejvyšších představitelů města, školy a samozřejmě oddílu a úplně samozřejmě Petra Šotoly. Prostě, pro nás z volejbalu „U Šotolů“.

Přečetl jsem si jako přípravu na tento článek mé předcházející komentáře o předávání titulu PŠ v Kolíně. Jako červená linka se tam samozřejmě vinou jména Šotolů (Miroslava Šotoly, Petra Šotoly a také jejich synů jako hráčů), ale také vzrůstající rozsah činnosti oddílu. Přibývali děti, soutěže, úspěchy. A dnes na radnici to mimo předání titulu PŠ bylo ocenění čerstvého titulu mistra republiku U16. V Českých Budějovicích Kolín v dramatickém finále porazil VK Lvi Praha. V týmu Kolína je v současné době minimálně pět hráčů kandidujících do nově sestavovaného výběru České republiky ročníku 2009 a také výběru 2010. SK Kolín postoupil v loňském roce do druhé nejvyšší soutěže mužů 1.M a udržel se, a tak vrátil do Kolína soutěž, kterou jsem kdysi jako voják v Kolíně hrál. V SK Kolíně se začíná rozvíjet i dívčí volejbal. Mapa volejbalového Česka má v podobě Kolína silné centrum, které už není jen příslibem, ale místem, kde se tvoří velký volejbal.

Jsem z Příbrami, která je zhruba stejně velká jako Kolín a měl jsem tu čest zažít přerod z krajských přeborů až do extraligy mužů a titulů republiky v mládeži. Věta, která by teď mělá následovat se objeví až na konci tohoto pojednání. A to z jednoduchého důvodů, bude to totiž výzva a výzvy se vždy zařazují až na konec.

Předání titulu PŠ bylo zpříjemněno přítomností vítězného družstva MR U16 a také žáky a žákyněmi (volejbalisty, volejbalistkami) základní školy. Za zřizovatele se slavnostního ceremoniálu zúčastnili: starosta města Kolín Mgr. Michael Kašpar, 1.místostarostka Mgr. Iveta Mikšíková, 2. místostarosta Bc. Roman Šulc, za školu byla přítomna zástupkyně ředitele Hana Holcmanová, které jsem už titul v minulosti předával. Za oddíl samozřejmě Petr Šotola, dobrá duše volejbalu v Kolíně, a pak trenérka úspěšných žáků Ing. Gabriela Škapová, trenéři Marek Tichý a Daniel Špringer. Právě vrcholová účast zástupců zřizovatele jasně ukazuje na dobré postavení volejbalu v rámci města.

Jak už to bývá při předávání PŠ, nevyhnutelně nastane čas diskuse nad úspěchy školy, oddílu a města. A jak už to také bývá, objeví se něco, co by šlo ještě zlepšit, udělat.

SK Kolín se prudce rozvíjí a počet členů již překročil číslovku 300 a všichni potřebují trénovat, hrát soutěže. Není to problém jen Kolína, vine se to jako niť napříč všemi diskusemi v rámci PŠ. Je to obecný problém Česka, chybí občanská vybavenost, chybí haly, tělocvičny. Náš volejbalový svět se proměnil. Antukové kurty jsou v létě výborná věc, ale tréninkový proces nelze omezit jen na antuku, trénování je celoroční proces a je škoda, když tak bohulibá činnost, jako trénování mládeže, omezuje nedostatek tělocvičen, hal a nelze se do nekonečna vymlouvat na peníze, nejsme zdaleka chudí, je to spíše otázka toho, co považujeme za důležité!!!

A nakonec ta „Výzva“. SK Kolín je jasně na trajektorii vzestupu. Nepochybně bude dosahovat postupně dalších úspěchů. Petr Šotola je výborný sportovní manažér, je nadšený a volejbal je pro něj svatý grál a navíc je i organizační profesionál. Má k ruce výborné trenéry, kteří sdílejí stejnou filozofii. Takových oddílů na vzestupu není mnoho a z historie vím, že když oddíl stoupá, vše se jeví jako růžová zahrada, ale vzestup jednou vystřídá zastavení. A v okamžiku zastavení, musí mít oddíl vše, co je možné po stránce oddílu dosáhnout, a to je celý „volejbalový kmen“. A celý „volejbalový kmen“ obnáší mít i extraligu mužů. Je to jednoduché a prosté. Pouze celý „volejbalový kmen“ ochrání volejbal v dobách, kdy se nebude tolik dařit. Ochrání a zabezpečí právě tu mládež, o kterou nám jde v první řadě. Vím, že to není otázka jednoho či dvou roků, ale ta myšlenka by tam někde vzadu měla být.  Slogan „U Šotolů“ by pak nebyl jen synonymem pro výbornou práci s mládeží ale……!!!

Je to jen názor vyplývající ze znalosti volejbalové historie a dynamiky rozvoje volejbalových oddílů, které jsem ve svém dlouhém volejbalovém životě viděl a zažil. Ať už to v Kolíně bude jakkoliv, dnes to byl hezký den. Titul PŠ ČVS je ve správných rukách a navíc jako třešničku na dortu lze konstatovat, že jsem se zase po 44 letech ocitl v obřadní síti Kolína, kde jsem se právě před 44 lety ženil.

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér mládeže ČVS - chlapci

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

 S týmem pražských Lvů se loučí blokař Jan Černý, mládežnický reprezentant bude nově oblékat dres Benátek nad Jizerou.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Hladun / Lazarenko (UKR) – Dvorníková / Pospíšiilová 2:0 (21:15, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Hollas / Remmelg (EST) 0:2 (18:21, 14:21)

 
ME 2024 v beachvolejbale – rozlosování

Mistrovství Evropy 2024 v beachvolejbale, které hostí 13. – 18. srpna 2024 Nizozemsko, je rozlosováno. V osudí byly i tři české...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Portorikánec v dresu Odoleny Vody, tím bude Sergio Carillo, který své první evropské angažmá strávil minulou sezónu v bundesligovém týmu VfB...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Dvorníková / Pospíšilová – Berger / Hohenauer (AUT) 2:0 (21:16, 21:16), Nausch Sluková / Žolnerčíková – Berger / Hohenauer (AUT) 1:2 (19:21, 21:15,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po dvou sezónách v liberecké Dukle se trenérského kormidla u volejbalistů Příbrami chopí opět Martin Demar.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018