10.4.2016

Volejbalistky mistrovského Prostějova i Olomouce mají druhý semifinálový bod

Druhé zápasy ženského semifinále play off ovládly opět hráčky VK UP Olomouc a VK AGEL Prostějov a vedou v sérii s TJ Ostrava, resp. PVK Olymp Praha 2:0 na zápasy.

VK AGEL PROSTĚJOV - PVK OLYMP PRAHA - Stav série: 2:0.

VK AGEL Prostějov - PVK Olymp Praha 3:1 (25:15, 20:25 ,25:20, 25:13)

Rozhodčí: Grabovský, Krtička

Počet diváků: 700

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Markevich, Herelová, Vargas, Matienzo, Borovinšek, Weiss, libero: Kovářová. Střídaly: Gambová, Steenbergen, Tinklová, Soares.

Hosté: Kurková, Komárková, Vyklická, Nová, Hodanová, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: Kopecká, Kalhousová, Šotkovská.

Vyjádření:

Domácí:

Kapitánka Solange Soares: "Po výborném prvním setu jsme samy sebe dostaly zbytečně pod tlak nezvládáním jednoduchých situací, například nesloženými útoky na jednoblok, lacinými chybami v obraně a podobně. Olymp se tím chytil a od druhé sady hrál opravdu dobře, my jsme měly docela velké problémy. Pozitivní je, že jsme je dokázaly překonat a nepříznivý vývoj otočit."

Trenér Miroslav Čada: "Utkání jsme rozjeli velice dobře, úvodní set získali hladce na patnáct bodů a nic nenasvědčovalo tomu, že přijde nějaké drama. Bohužel vlastním lajdáctvím jsme soupeři umožnili dostat se do zápasu, když vše začalo opakovaným nepoložením balónů na jednoblok, pokračovalo zhoršenou obranou a vyvrcholilo znejistěním celé naší hry, byť jsme díky solidní přihrávce nebyli pod nijak zásadním tlakem. Zaslouženě přišla facka v podobě ztracené sady, aspoň si holky uvědomily, že nic není dopředu samo vyhrané. Krizi jsme nakonec přestáli zlepšením po příchodu druhé nahrávačky Verči Tinklové, která potvrdila, jaký kus práce tady od začátku sezóny udělala."

Hosté:

Kapitánka Eva Hodanová: "Určitě jsme spokojené s tím, že se nám podařilo v Prostějově získat set. Ve druhé i třetí sadě jsme hrály opravdu dobře a koncentrovaně, s kvalitní obranou i útokem. Bohužel poslední set už byl z naší strany po předchozím obratu domácích odevzdaný, přesto můžeme celý zápas hodnotit jako povedený."

Trenér Stanislav Mitáč: "Musím konstatovat, že i přes porážku jsem s naším dnešním výkonem spokojený. Dokázali jsme v Prostějově uhrát set a navíc třetí sada byla dlouho na vážkách, v podstatě až do střídání Veroniky Tinklové. O šanci vést 2:1 jsme se následně sami připravili trestuhodnými chybami, kdy nám tam dvakrát spadl míč zadarmo, k tomu se přidaly některé chytatelné ulívky domácích. Klíčovou koncovku jsme tak nezvládli a ve čtvrtém setu potom vyhořeli. I tak můžeme hodnotit vysoko, jak kvalitní volejbal dokážeme předvádět v delších úsecích střetnutí. Díky tomu jsme tady odehráli své letošní maximum a potvrdili celoročně stoupající formu týmu."

Popis utkání:

Snad až překvapivě vyrovnaný byl dvě a půl sady druhý duel semifinále UNIQA extraligy žen ČR 2015/16 mezi VK AGEL a PVK Olymp. Prostějovské volejbalistky daly vlastním váháním pražským rivalkám šanci, kterou využily a ještě uprostřed setu číslo tři měly blízko minimálně tiebreakovou řežbu. Teprve za této prekérní situace účastnice evropské Champions League pořádně zabraly, aby nepříznivý průběh rázně otočily a zvýšily zápasové vedení v sérii na dva nula. Třetí měření sil je na programu ve středu 13. dubna od 17.00 hodin v hlavním městě, kde budou mít sedminásobné šampiónky Česka velkou motivaci vše završit podstatně lepším výkonem.

Úvodní vyrovnanost nevydržela dlouho, konkrétně do stavu 2:3. Vzápětí Hanačky udeřily kvalitním servisem, dobrou obranou i následnými protiútoky a tlačená děvčata PVK nestíhala. Komplexní výkon poslal favorita poměrně rychle do výrazného náskoku 15:7, který sice Olymp s pomocí vydařených podání a bloků zkorigoval (16:11), leč na větší výpadek si domácí mančaft dal pozor. Hezké ofenzivní kombinace bavily spokojené fanoušky, vstupní sada vyzněla naprosto jednostranně – 25:15.

Pohodově Agelky otevřely také druhou část, jenže pevná jistota se náhle rozplynula jako pára nad vřícím hrncem. Skóre 5:2 hostující celek zničehonic otočil pětibodovou šňůrou na 5:7, když účinný servis Vyklické doplnily neprostupné bloky Pražanek. Stejnými zbraněmi Mitáčovy svěřenky odstup ještě zvýšily (10:15), nicméně papírově silnější tým nic nebalil. Zapnutím plných obrátek postupně obrátil na 20:19 a vypadalo to na zažehnání hrozících potíží. Pak ale přišel dokonalý šok. Vyslankyně české metropole při nepříjemném podání Kurkové pětkrát v řadě bodově zablokovaly (!) a nečekaně srovnaly poměr setů – 20:25.

Z dílčí ztráty se Čadova zaskočená parta sesbírala zdánlivě bez větších následků, neboť do třetího dějství odstartovala s novým entuziasmem (7:4). Leč herní trable z předchozího průběhu evidentně nebyly náhodné. Obhájkyně ligového stříbra se mohly kromě účinného servisu a kvalitní obrany v poli spolehnout především na super bloky, o něž si jindy útočně dominující ženy VK nezvykle často vylámaly zuby. Logicky se tedy dostavila další krize suverénních vítězek dlouhodobé fáze soutěže, za stavu 12:15 se zvolna schylovalo k rození senzace. Prostějovský ansámbl ji ale odmítl a klíčovým krokem vedoucím k záchraně této sady bylo střídání na nahrávce, kam za neotřesitelnou jistotu Weiss přišla Tinklová. Té se vynucený záskok hned od prvních míčů dařil znamenitě a právě ona vyburcovala uvadlé mistryně republiky z hlubokého útlumu (17:15, 18:18 – 21:18). Závěr návrat favorizované družiny do střetnutí jedině potvrdil – 25:20.

Psychickou výhodu navíc domácí plejerky dokázaly přenést do sady číslo čtyři, kde od prvních balónů nebylo jakýchkoliv pochyb o vítězkách celé bitvy. AGEL v pozměněném složení našel ztracenou jistotu, dobrou hrou systematicky zvyšoval svou převahu a záhy vedl rozdílem deseti bodů 14:4. Následně stačilo trpělivým ztrátováním dovést duel do zdárného konce, což se bezezbytku povedlo s bonusem v podobě ještě zvýšeného rozdílu ve skóre – 25:13 a 3:1.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC - TJ OSTRAVA - Stav série: 2:0.

Volejbalistkám Univerzity Palackého Olomouc chybí jediné vítězství k postupu do finále extraligového play-off. Také podruhé v semifinálové sérii s Ostravou vysokoškolačky dokonale zužitkovaly výhodu domácího prostředí a stejně jako v prvním střetnutí vyhrály 3:0.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 3:0 (25:19, 25:19, 25:18)

Rozhodčí: Rychlík D., Peloušek J.

Počet diváků: 950

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero: Hronová.

Hosté: Valková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: Kukučová, Součková, Čuboňová, Kvapilová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Opět to byl z naší strany kolektivní bojovný výkon. Dařil se nám více servis i přihrávka, což byly základy našeho vítězství.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Byl to opět dramatický a vyrovnaný zápas. Ostrava nechtěla podruhé prohrát, což bylo znát i na tom, jak hodně zejména v prvním setu riskovali servisy. My jsme to ale ustáli, odskočili jim a až na jeden výpadek měli úvodní sadu pod kontrolou. Největší problém z našeho pohledu nastal ve druhém setu, kdy jsme začali improvizovat a hrát něco jiného, než jsme si řekli. Naštěstí jsme se uklidnili a zvládli také druhý zápas, a to i díky lepší přihrávce, než měl soupeř. Čeká nás teď cesta do Ostravy, kde to budeme mít i vzhledem k bouřlivé atmosféře hodně těžké, ale chceme uspět také tam a dokonat náš postupový cíl.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Těšíme se domů, kde zkusíme se sérií ještě něco udělat.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Domácí hráli stejně jako v sobotu dobře a znovu nás přitlačili servisem. Byla to opět přetahovaná o každý míč, v níž se nám nedařilo ubránit hlavně technické balony. Série ale ještě nekončí, doma chceme a umíme hrát líp a pokusíme se sem vrátit na pátý zápas.“

Popis utkání:

Druhé semifinále bylo hodně podobné prvnímu zápasu série, a to už hned ve svém úvodním setu. V něm šly vysokoškolačky hned od počátku do vedení, které při servisu Dedíkové zvýšily až na 12:4. Ostrava ještě sadu zkomplikovala, když stáhla z 20:12 na 21:18, koncovku už si však univerzita dokázala pohlídat.

Zatímco v sobotu měly Hanačky největší problémy ve třetím dějství, o den později to bylo již ve druhém setu. Hosté v něm vedli 8:5 a pak se drželi až do stavu 13:13, jenže je nejdřív načala podávající Kubová (16:13) a pak vše dokonala znovu Dedíková (19:14). Tuto ztrátu už Ostravanky dohnat nezvládly.

Ve třetí části duelu se těsné vedení přelévalo ze strany na stranu až do stavu 14:13. Pak Olomouci ještě jednou pomohly servírující Kubová (17:13) a Dedíková (17:15, 21:15), od té chvíle již hostující družstvo působilo více odevzdaným dojmem a koncovku nijak nezdramatizovalo.

Autor: Adam Fritscher

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018