25.9.2024

Úvodní hvizd ČEZ volejbalové extraligy mužů 2024/2025 zazní už ve čtvrtek

Ve čtvrtek 26. září 2024 v 17:00 odstartuje v Ostravě nový ročník ČEZ volejbalové extraligy mužů. O hodinu později se do úvodního extraligového kola připojí týmy v dalších pěti dějištích. Hned v sobotu jsou pak na programu zápasy 2. kola. Na fanoušky volejbalu čeká navýšená porce přímých přenosů utkání na ČT sport, SportyTV a kompletní program ČEZ volejbalové extraligy mužů na platformě VOLEJ.TV.

Herní systém je téměř totožný jako v předchozím ročníku. Jedinou novinkou letošní sezóny je tzv. play out část, která čeká jak neúspěšné čtvrtfinalisty a neúspěšné celky předkola play off, tak i celky z 11. a 12. pozice po základní části „Kvůli kalendářům světové a evropské federace, tedy FIVB a CEV, se výrazně zkrátila klubová sezóna, což národní federace ani kluby nemůžou ovlivnit. Proto jsme my v novém ročníku extraligy chtěli dát klubům možnost odehrát co nejvíce utkání. To je první důvod změny systému. Právě proto jsme udělali to, že vedle klasického play off se bude hrát i takzvané malé play off o 5. místo, kde vypadnuvší čtvrtfinalisté, kteří dříve končili sezónu už v březnu, si sezónu prodlouží. Prodlouží si ji tak i jejich partneři, a budou tak moci déle prezentovat celý volejbalový produkt. Uvědomujeme si, že prestiž této fáze sice není jako hrát o titul. Na druhou stranu je to určitě lepší než nehrát vůbec. Zkrátka chceme sezónu prodloužit všem, kteří vypadnou předčasně a čekala by je čtyřměsíční herní pauza,“ vysvětlil změnu v extraligovém kalendáři předseda AVOK Jakub Novotný.

Favority soutěže jsou vítězné týmy předchozích ročníků, tedy VK Jihostroj České Budějovice a VK Lvi Praha, kterým budou konkurovat silné sestavy Kladno volejbal cz a ČEZ Karlovarsko. Svou hrou se budou chtít co nejvýše extraligovou tabulkou probít celky VK Dukla Liberec, Black Volley Beskydy, Volejbal Brno, VK Benátky nad Jizerou, VK Ostrava, VK Trox Příbram, Aero Odolena Voda, SKV Ústí nad Labem a VSC Fatra Zlín. „Podle toho, co jsem viděl na přípravných turnajích, se nám kvalita ligy herně zase posunula výš. Navíc se vyrovnává střed tabulky. Nejvýše asi budou tři, možná čtyři odskočené týmy, ale rozhodně to nebude o tolik, jako dřív. O přední pozice by se měly snažit mužstva Jihostroje, Lvů, Kladna, Karlovarska a možná i Liberce. Pak je tam ale spousta velmi kvalitních týmů, které posílily a sportovní i produktovou práci dělají čím dál tím lépe, a ty určitě nikomu nedají nic zadarmo. Proto si myslím, že to bude vyrovnané,“ předpovídá Jakub Novotný. „Chtěl bych proto pozvat diváky, aby plnili haly a chodili na volejbal, protože je to super sport a člověk není živ jenom hokejem,“ dodal šéf Asociace volejbalových klubů mužů.

Do nového ročníku přinášíme všem volejbalovým fanouškům vylepšenou streamingovou platformu VOLEJ.TV, která přináší několik novinek i uživatelských vychytávek a kde bude možné shlédnout všechna soutěžní utkání. Zároveň se nám pro nový soutěžní ročník podařilo zásadním způsobem navýšit počet televizních přenosů na ČT sport, která budou doplněna i o některá utkání českých týmu v Lize mistrů a dalších evropských pohárech. K tomu ve spolupráci se SportyTV přicházíme s novinkou volejbalových sobot, kde přineseme televizní přenos dvou utkání za sebou z jedné sportovní haly, tj. kombinace ČEZ volejbalové extraligy mužů a volejbalové extraligy žen. Samozřejmě všichni fanoušci ocení i tradiční projekty spojené s Volejbalovým magazínem, včetně hlasování o Sestavu týdne, oficiální program soutěže a tak dále. Opravdu se bude na co těšit,“ dodal Lukáš Kozáček, marketingový manažer Českého volejbalového svazu.

První kola jsou vždy loterií. Jak se podaří nově složeným týmům, mnohdy pod novým trenérským vedením, zúročit téměř dvouměsíční tréninkovou píli v ostrých zápasech, poodhalí nadcházející zápasy.

čtvrtek 26. září - 1. kolo

  • 17:00 VK Ostrava – VK Benátky nad Jizerou
  • 18:00 VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice (ČT sport)
  • 18:00 SKV Ústí nad Labem – VK ČEZ Karlovarsko
  • 18:00 VK Lvi Praha – Black Volley Beskydy
  • 18:00 Aero Odolena Voda – Kladno volejbal cz
  • 18:00 VK Trox Příbram – Volejbal Brno

sobota 28. září – 2. kolo

  • 18:00 VK Jihostroj České Budějovice – VK Benátky nad Jizerou
  • 18:00 Volejbal Brno – VK Ostrava
  • 18:00 Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram
  • 18:00 Black Volley Beskydy – Aero Odolena Voda
  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha
  • 18:30 VK Dukla Liberec – SKV Ústí nad Labem

 

Autoři: Štěpán Sedláček, Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018