10.9.2021

Nové jméno v české UNIQA extralize – Gabriel Chancy

V nadcházející sezoně UNIQA extraligy bude při svém prvním evropském angažmá oblékat dres Aera 25letý kanadský nahrávač Gabriel Chancy. Poslední rok působil v národním kanadském tréninkovém středisku, kterým prošli dříve i bývalí hráči Odoleny Vody - Alex Russell nebo Warren Taylor. Rodák z Montrealu hrál úspěšně za univerzitní tým Montreal Carabins.

Kde a kdy jsi začal hrát volejbal?

Závodně v osmi letech v Montrealu, kde jsem se i narodil. Oba rodiče se dlouho angažují ve volejbalu. Matka hrála celý život a otec je známý kanadský trenér. Trénoval ženský tým Montreal Carabins, rozjel na univerzitě ženský volejbalový program, který vedl až do roku 2005.

Kde jsi hrál minulou sezonu a jaký byl dosud tvůj největší úspěch?

Byl jsem v tzv. National Excellence Program, kde jsem trénoval s nejlepšími mladými hráči Kanady. Nejvíc si cením, že jsem mohl reprezentovat Kanadu. Bylo to několikrát s juniory i seniory, nacestoval jsem se s nimi dost. Krásný zážitek byly i univerzitní hry v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. S univerzitním týmem jsme pak vyhráli provinční mistrovství Kanady a v národním celokanadském playoff jsme byli pátí.

Jaká je úroveň kanadského volejbalu? Tvá země na tom nebyla v minulosti špatně – 6. místo na OH v Rio de Janeiro, 4. na OH 1984 v Los Angeles...

Úroveň je tu docela dobrá, volejbal je v Kanadě hlavně akademický sport spojený s univerzitami, je tu podobný systém jako v USA. A volejbal je někde na začátku druhé desítky nejoblíbenějších sportů v zemi.

Jak a proč ses vlastně rozhodl jít do Česka?

Můj agent mluvil s vedením týmu Aero Odolena Voda a řekl mi, že Češi o mne mají zájem. Promluvil jsem si s prezidentem klubu i s Warrenem Taylorem, s nímž jsem hrál na univerzitě, a pak jsem řekl ano.

Je to tvůj první tým v Evropě?

Určitě, je to poprvé, co budu hrát za evropský tým.

Jak by ses charakterizoval?

Jsem klidný hráč s dobrým instinktem pro hru. Jsem rychlý, dobrý polař a obranář, bojuji o každý bod.

Studoval jsi na University of Montreal, pokračuješ ještě nějak ve studiích?

Mám dva vysokoškolské diplomy z University of Montreal a třetí budu zkoušet na Laval University v Quebec City, samozřejmě dálkově. Mám už diplom z byznysu a administrativy a MBA v digitálním managementu. Teď chci studovat práva. Mám rád učení a trápení mozku.

Tvojí rodnou řečí je francouzština, mluvíš perfektně anglicky. Jak se těšíš na češtinu?

Hledal jsem si už něco česky na YouTube, ale hned jsem pochopil, že to nebude snadné. Ale pokusím se česky učit.

 

Zdroj Aero Odolena Voda

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018