25.9.2024

„Bezpečí pro všechny“ je nový projekt ČVS v oblasti safeguardingu

Sport by měl být bezpečný, ale jak víme, tak i ve sportovním prostředí se vyskytuje celá řada nezdravých jevů. A právě z tohoto důvodu se Český volejbalový svaz rozhodl být aktivní v oblasti safeguardingu.

Co vlastně safeguarding je? Safeguarding (ochrana) je výraz, který většina lidí již slyšela, ale může být obtížné ho definovat, protože se jedná o široké téma. Nám jde hlavně o prevenci v oblasti sportu, kdy bychom rádi předešli, případně pomohli hlavně mladým volejbalistkám a volejbalistům vyrovnat se se situacemi, které již sami nezvládnou. V České republice není zatím obvyklé, aby se mladí sportovci mohli obrátit se svými problémy na nějakého mediátora, případně odborníka, který by v té dané situaci mohl pomoci. Nicméně ve světě je již standardem, že sportovní organizace mají své safeguarging officery, kteří jsou přesně školeny pro tyto konkrétní případy.

Český volejbalový svaz pomocí nejmodernějších technologií a to hlavně aplikace NNTB (Nenech to být) spouští projekt „Bezpečí pro všechny“, jehož ambasadorkou je jedna z našich nejlepších volejbalistek a členka Výboru ČVS Aneta Havlíčková. „Ano, s projekty safeguardingu jsem se na svých zahraničních angažmá potkala a myslím si, že právě takovéto projekty u nás trochu chybí. Možná to vypadá, že u sportovců, o kterých čtete, je všechno „zalito sluncem“. Ale opak je pravdou. Klasickým případem je nedávná zpověď Gábiny Koukalové, která se nestyděla a otevřela svoji Pandořinu skříňku a všem ukázala, že i o na se musela prát s problémy, o kterých se špatně mluví. A i já se přiznám, že jsem ve své kariéře měla období, kdy bych takový projekt a pomoc využila,“ říká k této problematice Aneta Havlíčková.

Český volejbalový svaz pro problematiku safeguardingu využívá aplikaci NNTB (Nenech to být) a zároveň zajistil odborné mediátory, kteří mohou posoudit výši rizika problému a mohou poradit s jejím odstraněním. „Všichni víme, že i ve sportu, hlavně v kolektivním, se můžeme setkat s negativními vlivy, ať už to je šikana, sebepoškozování, obtěžování, gambling, anorexie nebo další. Právě tato aktivita ČVS by měla tyto případné problémy nejen u mládeže pomoci řešit a včas zachytit. Spojení aplikace NNTB s následnými konzultacemi u odborných mediátorů může pomoci případné škody eliminovat,“ říká k projektu předseda ČVS Marek Pakosta.

Aplikace NNTB je absolutně anonymní a respektuje soukromí případných zájemců o pomoc. Zároveň může přijímat oznámení od kamarádů, rodičů, trenérů nebo učitelů, kteří mají pocit, že je potřeba někomu pomoci.

V případě zájmu o více informací k projektu „Jsme s tebou“ kontaktujte Anetu Havlíčkovou na e-mailové adrese havlickova@cvf.cz.

Více informací o aplikaci NNTB najdete ZDE

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018