Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
17.5.2024

Anketu Volejbalista roku ovládli Marek Šotola a Pavla Šmídová

Na slavnostním galavečeru Volejbalista roku konaném tentokrát v Národním domě na Vinohradech byli oceněni nejlepší osobnosti uplynulé sezony. Titul nejlepšího volejbalisty obhájil čtyřiadvacetiletý univerzál Marek Šotola, vůbec poprvé byla jako nejlepší česká volejbalistka oceněna jedenatřicetiletá nahrávačka Pavla Šmídová. Beachvolejbalovými páry roku se stali Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou. Světoví šampioni Perušič se Schweinerem byli uvedeni do Síně slávy Českého volejbalu. Řecký kouč ženské volejbalové reprezentace Giannis Athanasopoulos byl opět vyhlášen nejlepším trenérem. Ocenění za celoživotní dílo bylo tentokrát uděleno celému týmu – stříbrným reprezentantkám z mistrovství Evropy 1958.

Povedenou sezónu zakončil obhajobou titulu Volejbalista roku čtyřiadvacetiletý univerzál Berlin Recycling Volleys Marek Šotola. „Letos jsem si moc přál a doufal, že by se mi mohlo podařit toto ocenění obhájit. Ale věděl jsem, že konkurence a kvalita českých hráčů se neustále zvedá a že to bude hrozně těžké. O to větší radost mám z toho, že se to podařilo a moc si toho vážím,“ poděkoval Šotola, který stejně jako vloni se svým klubem získal německý ligový i pohárový titul a zahrál si čtvrtfinále Ligy mistrů, v reprezentaci byl oporou v turnajích Zlaté evropské ligy, mistrovství Evropy, ve kterém Češi podlehli v osmifinále Srbsku, i olympijské kvalifikace. Se zapojením do letošních reprezentačních akcí bohužel bude muset vinou zranění ještě počkat. „Čeká nás Zlatá evropská liga, která se mě nejspíš nebude týkat, protože momentálně se potýkám se zraněním ramene. Už jsem zahájil rekonvalescenci a snažím se, abych byl připravený třeba už na závěr Zlaté evropské ligy nebo pak určitě na kvalifikaci o mistrovství Evropy. Myslím si, že bychom si všichni přáli se ve Zlaté lize dostat co nejdál, což je Final Four. Pak ideálně zvítězit a dostat se do Challenger Cupu a pak, kdyby se to všechno sešlo, i do Volejbalové ligy národů. Myslím si, že naši fanoušci se mohou těšit na výkony plné energie a pokaždé uděláme všechno pro to, abychom dosáhli vítězství,“ slíbil Šotola.

Titul Volejbalistka roku získala hráčka z domácí extraligy – jedenatřicetiletá nahrávačka brněnských Šelem Pavla Šmídová, která pomohla svému klubu k historicky prvnímu titulu. „Hrozně moc si toho vážím, protože takové ocenění se opravdu nedostává každý rok. Pro mě je o to cennější, protože jsem se dvakrát vracela k volejbalu po dětech. Je to pro mě zadostiučinění, že sportovní kariéra s dětmi opravdu nekončí. Že se jde vrátit, i když má člověk děti. Za to jsem velmi ráda. Letošní sezóna byla pro nás Šelmy výjimečná. Po té loňské, která byla také povedená, to letos konečně cinklo,“ řekla dojatě bývalá reprezentační kapitánka, která v anketě o nejlepší volejbalistku porazila i hráčky současného národního družstva, třeba Michaelu Mlejnkovou či Gabrielu Orvošovou. „Já už do téhle konkurence mladých a perspektivních holek nepatřím. O to víc si toho vážím. Holky mají celou kariéru před sebou, takže toho dokážou ještě mnohem víc,“ popřála svým mladším kolegyním Šmídová.

Nabitou reprezentační sezonu zažil v loňském roce Giannis Athanasopoulos, který dovedl své svěřenkyně do Final Four Zlaté evropské ligy, do čtvrtfinále mistrovství Evropy a na závěr si s nimi střihl ještě olympijskou kvalifikaci v Číně. Hráčky pod jeho vedením stabilně podávají výborné výkony a výrazně tak přispívají také k popularizaci volejbalu v ČR. Athanasopoulos se podruhé v řadě stal trenérem roku.

O vítězích mezi beachvolejbalovými páry nemohlo být pochyb. Dlouhodobé české jedničky znovu obhájily svá vítězství v anketě Volejbalista sezony. Mistři světa Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem byli zároveň uvedeni do síně slávy. Kouč nejlepšího českého mužského beachvolejbalového páru, Andrea Tomatis, byl podle očekávání vyhlášen nejlepším trenérem plážových volejbalistů. Nejlepšími beachvolejbalistkami sezony byly opětovně vyhlášeny české jedničky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou.

Troufám si tvrdit, že na ocenění nejlepšího beachvolejbalového páru sezóny jsme si věřili a cílili na něj, protože přeci jen, v rámci uplynulého roku se nám nemohlo podařit vyhrát větší a důležitější turnaj, než je mistrovství světa. Doufali jsme, že v nabité konkurenci bude tento výsledek stačit na obhajobu,“ komentoval Ondřej Perušič. „Ale Síň slávy Českého volejbalu je úplně jiný příběh. Asi nikoho nepřekvapí, že si toho moc vážím. Když se člověk podívá, do jaké vybrané společnosti se tímto oceněním dostal, pomáhá mu to zpětně si uvědomit, že se nám na mistrovství světa opravdu podařilo něco velkého. Že jsme se opravdu zapsali do historie českého volejbalu. Člověk si toho váží o to více, když na jedné straně vidí, že se dostal do společnosti lidí, kteří toho dokázali mnohem víc, a k nimž vzhlíželo mnoho předchozích generací; na druhé straně ale znám spoustu volejbalistů a volejbalistek, kteří byli vynikajícími osobnostmi i hráči a hráčkami, a v Síni slávy nejsou. Je to pro nás obrovská čest a současně i určitá zodpovědnost, protože bychom měli tomuto ocenění dostát a jako osobnosti se i chovat a nadále vystupovat. Naše další působení na kurtu i mimo něj by mělo nést důstojnost a význam, který se pojí s členstvím v Síni slávy. Chtěli bychom třeba už na blížící se olympiádě naším výsledkem dokázat, že si toto ocenění zasloužíme,“ dodal upřímně světový šampion Perušič.

Nejužitečnějšími hráči volejbalové extraligy byli vyhlášeni Nikola Kvapilová a Ignacio Luengas. Špičková univerzálka Kvapilová pomohla liberecké Dukle do extraligového finále, od nové sezóny bude oblékat dres Prostějova. Argentinský smečař byl jednou z výrazných postav mistra z Českých Budějovic.

Vlastimil Kovář mladší obhájil titul nejlepšího rozhodčího. Nejlepšími trenéry Under Age kategorií jsou Aleš Novák (U16) a Vojtěch Zach. Ocenění za celoživotní dílo pro český volejbal bylo tentokráte uděleno hned celému reprezentačnímu týmu volejbalistek z roku 1958, které tehdy přivezly stříbro z mistrovství Evropy. 

Výsledky ankety Volejbalista roku:

volejbalistka roku: Pavla Šmídová

volejbalista roku: Marek Šotola

trenér roku: Giannis Athanasopoulos

beachvolejbalový pár – ženy: Barbora Hermannová, Marie-Sára Štochlová

beachvolejbalový pár – muži: Ondřej Perušič, David Schweiner

beachvolejbalový trenér: Andrea Tomatis

MVP extraligy žen: Nikola Kvapilová

MVP extraligy mužů: Ignácio Luengas

rozhodčí roku: Vlastimil Kovář ml.

trenér roku Under Age U16: Aleš Novák

trenér roku Under Age: Vojtěch Zach

celoživotní dílo: ženy 1958 - stříbro ME

uvedení do Síně slávy: mistři světa Ondřej Perušič, David Schweiner

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

 S týmem pražských Lvů se loučí blokař Jan Černý, mládežnický reprezentant bude nově oblékat dres Benátek nad Jizerou.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Hladun / Lazarenko (UKR) – Dvorníková / Pospíšiilová 2:0 (21:15, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Hollas / Remmelg (EST) 0:2 (18:21, 14:21)

 
ME 2024 v beachvolejbale – rozlosování

Mistrovství Evropy 2024 v beachvolejbale, které hostí 13. – 18. srpna 2024 Nizozemsko, je rozlosováno. V osudí byly i tři české...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Portorikánec v dresu Odoleny Vody, tím bude Sergio Carillo, který své první evropské angažmá strávil minulou sezónu v bundesligovém týmu VfB...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Dvorníková / Pospíšilová – Berger / Hohenauer (AUT) 2:0 (21:16, 21:16), Nausch Sluková / Žolnerčíková – Berger / Hohenauer (AUT) 1:2 (19:21, 21:15,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po dvou sezónách v liberecké Dukle se trenérského kormidla u volejbalistů Příbrami chopí opět Martin Demar.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018