Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
20.5.2024

Známe mistry ČR 2024 seniorek a veteránů 40+, a že se bylo na co dívat

Po devatenácti letech se mistrovství ČR – Gala Cup veteránů a seniorek 40+  vrátilo do Svitav. Dohromady se turnaje MČR 40+ zúčastnilo dvacet týmů, deset družstev mužů a deset družstev žen. Je vidět, že zájem o turnaje dříve narozených roste, protože jsme na svitavských palubovkách viděli množství našich bývalých reprezentantů.

Už soupisky družstev a kvalita zápasů v kvalifikačních skupinách předznamenávaly to, že letošní 29. ročník M-ČR veteránů nad 40 let a 28. ročník seniorek bude jeden z těch kvalitnějších v historii. Finálový turnaj tuto domněnku jednoznačně potvrdil.

Deset družstev mužů a deset družstev žen bylo rozděleno podle předem daného klíče pro nasazení. V sobotu v 9 hodin se rozjely naplno zápasy ve skupinách, které se hrály na dva hrané sety. K dispozici byly tři kurty ve svitavské sportovní hale a jeden kurt v tělocvičně gymnázia ve Svitavách. Zápasy ve skupinách měly výbornou úroveň, ale klíč k dalšímu postupu dával šanci pouze dvěma nejlepším družstvům ze skupin hrát v neděli ještě o mistrovský titul.

V každém družstvu byli oporami bývalí volejbaloví reprezentanti nebo extraligoví hráči. Tak obrovskou koncentraci vynikajících hráčů bylo vidět v minulosti již mnohokrát a možná ještě ve větší míře na letních turnajích legendární antukové ligy. Jména a volejbalové legendy (J. Štokr, A. Holubec, J. Rybníček, R. Mach A. Dittrich, R. Motys, J. Ulč, J. Král, I. Mifková a mnoho dalších vynikajících hráčů a hráček) byly opravdu zárukou skvělého volejbalu pod vysokou sítí.

Po prvním hracím dnu si nakonec vybojovala postup mezi čtyři nejlepší celky, které měly možnost hrát o „mistra České republiky“ ve veteránech vesměs favorizovaná družstva. V mužské kategorii Lhota pod Libčany, Perštejn – Žatec, Liberec a trochu překvapivě, ale zaslouženě, družstvo Holešova. V ženách stálice posledních mistrovství Chabařovice, Dobřichovice a Střešovice, překvapením byla účast mezi elitní čtyřkou družstva z Mostu.

V mužích se stal vítězem skupiny A podle papírových předpokladů družstvo Perštejn – Žatec před Holešovem a ve výsledkově vyrovnanější skupině B pak Lhota pod Libčany před Libercem. Ve skupině A bylo toto pořadí: 1. Perštejn – Žatec, 2. SKP Holešov, 3. VK PFN Znojmo, 4. Stavárna, 5. TJ Sokol Česká Třebová II. Ve skupině B skončilo na prvním místě družstvo Lhota pod Libčany, 2. VK Liberec, 3. Morávka, 4. Rybník old Hammers, 5. Sokol Brno - Jih.

V ženách zvítězily ve skupině A TJ Sokol Dobřichovice, 2. Střešovice, 3. Sokol Litoměřice, 4. SK-V41 Tábor, 5. Orel Hradec Králové. Ve skupině B se na prvním místě umístilo družstvo ze Slovanu Chabařovice, 2. Baník Most, 3. Svitavy, 4. Sokol Plzeň-Skvrňany, 5. VK Hronov.

Zápasy ve skupinách skončily před dvacátou hodinou po odehrání čtyřiceti zápasů.

Tak jako každým rokem bylo naplánováno večerní posezení, které se konalo v sále restaurace Coolna, kde se družstva také stravovala. Objekt Coolny byl tak středem večerního posezení a zábavy. V mnoha případech se viděli někteří kamarádi a kamarádky po několika letech poprvé a tak nemusím vůbec psát, že u stolů bylo mnoho zábavy, povídání, vzpomínání. Vzduchem létaly neskutečné historky a vzpomínky. Díky turnaji žen a jejich přítomnosti na veteránském gala večeru byl taneční parket v plné permanenci a stejně tak i blízký plně vybavený bar. Ale všechno jednou končí a zodpovědnost nedělních zápasů vyhnala převážnou část volejbalistů na kutě.

Nedělní program začal v devět hodin prvními zápasy obou kategorií na čtyřech kurtech. Naplno se rozjel kolotoč semifinálových zápasů a zápasů o umístění. V zápasech o 9. – 10. místo si vítězstvím nad Brnem zajistilo 9. místo družstvo z České Třebové a v ženách zvítězilo družstvo Hradce Králové nad Hronovem. Na sedmém místě, po boji nad Rybníkem, skončilo družstvo Stavárny a v ženách si vítězstvím nad Táborem 7. místo zajistilo družstvo z Plzně. A už se pomalu blížíme k vyvrcholení turnaje, ale ještě se hraje o páté místo, které si v mužích zajistilo družstvo Znojma vítězstvím nad Morávkou a v ženách pak domácí Svitavy nad Litoměřicemi.

Už v sobotu večer bylo jasno, kdo bude hrát o mistrovský titul v obou kategoriích. Semifinálové dvojice vypadaly takto: muži -  Perštejn / Liberec a Lhota / Holešov, v ženách Dobřichovice / Most, Chabařovice / Střešovice. V mužích šla tři družstva do těchto bojů bez výraznějších prognóz na vítězství, tak byla družstva vyrovnaná. Jediný od koho se očekávala v letošním ročníku minimálně finálová účast, bylo družstvo ze Lhoty. V ženách byla naopak tři velice vyrovnaná družstva a tak byla finálová účast do poslední chvíle velkou neznámou.

Nakonec se po skvělých výkonech do finálového duelu o mistra České republiky ve volejbale veteránů nad 40 let probojovala zaslouženě družstva Lhoty, vítězstvím nad Holešovem, který však favorita zaskočil a vyhrál první set. Druhým finalistou byl Liberec, který také musel bojovat s Perštejnem a vítězství urvat až tie-breaku.

V ženách se stalo prvním finalistou družstvo Dobřichovic, které si poměrně snadno poradilo s děvčaty z Mostu. Ovšem druhé semifinále byla jiná káva. Neuvěřitelně vyrovnaný zápas nakonec strhly na svou stranu v tie-breaku hráčky z Chabařovic a odsoudily Střešovice „pouze“ k zápasu o třetí místo. V utkání o 3. místo v mužích zvítězil Perštejn nad Holešovem, stejně jako v ženách Střešovice nad Mostem dva nula na sety.

A bylo tady očekávané finále. V mužích Lhota proti Liberci a v ženách Dobřichovice versus Chabařovice. Všichni zúčastnění hráči a hráčky finálových zápasů podali skvělé výkony a byl k vidění bojovný volejbal, plný dlouhých výměn a skvělých zákroků v poli a na síti. Vše doplňovala výborná atmosféra fandících, již nehrajících družstev. Nakonec po setech 25:15 a 25:21 zvítězilo družstvo Lhoty pod Libčany. Zatímco chlapi se již protahovali a dávali se dohromady po dvoudenních bojích, ženské finále gradovalo a hrál se tie-break, ve kterém doslova vydřela vítězství děvčata z Chabařovic. V neděli se hrál i výborný mužský a ženský volejbal, plný výměn, emocí a mnohokrát na hraně fyzického vypětí.

V průběhu mistrovství se přišli podívat a povzbudit mnohdy své kamarády a kamarádky současní či bývalí reprezentační, extraligoví hráči, trenéři z okolí, mimo jiné Zdeněk Šmejkal, Jirka Šiller, a další volejbalové osobnosti např. Tomáš Janeček, předseda pražských Lvů, který byl i součástí mistrovského družstva ze Lhoty.

Skláním se před rozhodčími, kteří odvedli skvělou práci, měli cit pro hru v této věkové kategorii a skvělý přístup. Jejich zkušenost byla znát. Pánové J. Krtička, K. Renčin, P. Kučera, M. Kostka, Vl. Maťátko, Z. Rejman a ostatní společně s organizátory si zaslouží absolutorium. Ještě jednou bych vyzdvihl všechny, kteří se na této povedené akci podíleli. Závěrečného předávání diplomů, medailí, pohárů a věcných cen nejlepším družstvům, hráčům a hráčkám a krátkého ocenění jejich výkonů se zhostili hlavní organizátor Lubomír Vašina, vedoucí seniorek Dagmar Bártová, předsedkyně KV ČVS Pardubického kraje Marcela Sezemská společně s rozhodčími.

Závěrečné předání cen bylo příjemným završením dvou hracích dnů. Poděkování zaznělo firmě Gala a.s., p. J. Gallovi a vedení, stejně tak Českému volejbalovému svazu. To, co však bylo nejdůležitější, byl fakt, že jsme strávili společně opravdu vydařené dva dny a odjížděli jsme všichni zdrávi a bez větších šrámů.

Přeji nám všem, aby takových akcí v příjemném prostředí a s pohodovými lidmi bylo co nejvíce a děkuji Všem zúčastněným za skvělou atmosféru. 

MČR veteránů nad 40 let pro rok 2024

  1. Lhota pod Libčany - Jan Matuška, Jan Ulč, Radek Mach, Jirka Král, Aleš Holubec, Radek Andrýs, Tomáš Janeček, Radek Motys, Jakub Rybníček, Milan Pelda, Jan Štokr, Tomáš Matuška, Petr Zajíc
  2. VK Liberec
  3. Perštejn – Žatec
  4. SKP Holešov
  5. VK PFN Znojmo
  6. Morávka
  7. Stavárna
  8. Rybník old Hammers
  9. TJ Sokol Česká Třebová II.
  10. Sokol Brno - Jih

Nejlepší hráči finálového turnaje MČR veteránů nad 40 let:

  • Vilém Hubka (VK Liberec)
  • Petr Konopka (Perštejn – Žatec)

MVP finálového turnaje MČR veteránů nad 40 let:

  • Jan Štokr (Lhota pod Libčany)

Osobnost finálového turnaje MČR veteránů nad 40 let:

  • Tonda Nášel (SKP Holešov)

 

MČR seniorek pro rok 2024

  1. VK Slovan Chabařovice - Pánková Regina, Lukšíková Zuzana, Havlíčková Hana, Výborná Veronika, Bláhová Michaela, Hauznerová Marie, Nováková Kateřina, Mifková Ivana, Chvalová Iva, Morávková Lenka
  2. TJ Sokol Dobřichovice
  3. Tatran Střešovice
  4. Baník Most – středověk
  5. TJ Svitavy
  6. Sokol Litoměřice
  7. TJ Sokol PlazeŇ – Skvrňany
  8. SK - V41 Tábor
  9. Orel Hradec Králové
  10. VK Hronov

Nejlepší hráčky finálového turnaje MČR seniorek:

  • Zuzana Lukšíková (TJ Slovan Chabařovice)
  • Tereza Blažek Černianská (Tatran Střešovice)

MVP finálového turnaje MČR seniorek:

  • Miroslava Laubrová (TJ Sokol Dobřichovice)

Osobnost finálového turnaje MČR semiorek:

  • Regina Pánková (TJ Slovan Chabařovice)

 

Autor: Lubomír Vašina

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

 S týmem pražských Lvů se loučí blokař Jan Černý, mládežnický reprezentant bude nově oblékat dres Benátek nad Jizerou.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Hladun / Lazarenko (UKR) – Dvorníková / Pospíšiilová 2:0 (21:15, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Hollas / Remmelg (EST) 0:2 (18:21, 14:21)

 
ME 2024 v beachvolejbale – rozlosování

Mistrovství Evropy 2024 v beachvolejbale, které hostí 13. – 18. srpna 2024 Nizozemsko, je rozlosováno. V osudí byly i tři české...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Portorikánec v dresu Odoleny Vody, tím bude Sergio Carillo, který své první evropské angažmá strávil minulou sezónu v bundesligovém týmu VfB...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Dvorníková / Pospíšilová – Berger / Hohenauer (AUT) 2:0 (21:16, 21:16), Nausch Sluková / Žolnerčíková – Berger / Hohenauer (AUT) 1:2 (19:21, 21:15,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po dvou sezónách v liberecké Dukle se trenérského kormidla u volejbalistů Příbrami chopí opět Martin Demar.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018