Reprezentace
4. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
5. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
6. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
7. 7. 2024
Ženy - Challenger Cup - Filipíny - Manila
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
29.5.2024

Třetí kvalifikační turnaj v Chlenech ovládli Hanáci a začínají stíhat vedoucí Pivovar Svijany

Všech jedenáct družstev letošního MČRSV přivítal loni zrekonstruovaný volejbalový areál v Chlenech. Předpověď počasí sice nebyla ideální pro hru pod vysokou sítí, ale mraky, které se od jihu na Chleny řítily, vždy na poslední chvilku vítr zavál na východ a turnaj mohl plynule pokračovat až do rozhodujících bojů. Po skončení základních skupin došlo i na déšť, který pokropil hřiště a veterány před boji o umístění nechal chvilku odpočinout a zhlédnout část hokejového semifinále se Švédy. Odpočinek byl o to příjemnější, jelikož každé družstvo mělo ve startovném velmi dobře propečené prasátko na rožni, které již tradičně připravuje Miroslav Poláček. Za zmínku stojí i široký sortiment domácího občerstvení, o které se starají místní členky Sokola Chleny pod vedením Jitky Plockové, které doma napekly buchty všech druhů, uvařily gulášovou a játrovou polévku, obložily velké množství chlebů a po celý den se vzorně staraly o účastníky MČRSV. Po krátké dešťové přeháňce byl turnaj dokončen.

„Polda“ a jeho tradiční prasátko, které nikdy na MČRSV v Chlenech nechybělo.

Jednotlivá družstva byla opět rozlosována pouze do dvou skupin, kde se hrálo každý s každým na dva hrané sety. Rozlosování bylo včas rozesláno družstvům a celky z Moravy měly první kolo volno, aby nemuseli hráči tak brzy vstávat. Čtyři vzorně připravené volejbalové kurty místními členy Sokola dovolily odehrát všech 25 utkání ve skupinách a zbylé zápasy o umístění. 

Ve skupině „A“ (5 družstev) nenašel Pivovar Svijany přemožitele a skupinu vyhrál, i když v prvním setu s Nemilosrdnou frontou II. odvracel dva setboly. Jediný set ztratil v posledním utkání s Pražským výběrem, kterému tento set zajistil druhou příčku ve skupině „A“. O bod méně pak měla ve skupině „A“ hned dvě družstva - Republica Opava a Krakonošovi chasníci. Necelých osm setin rozhodlo, že Opava šla do bojů o páté místo a na Chasníky zbylo utkání o sedmou příčku. Bez jediného bodu, poslední v této skupině, se umístila Nemilosrdná fronta II., která bohužel po odehrání skupiny nikomu nic neřekla a odjela, proto musela být její utkání o 9. - 11. místo zkontumováno. Konečná tabulka skupiny „A“ ZDE.

Skupinu „B“ (6 družstev) ovládli nasazení Hanáci, kteří bez ztráty jediného setu s velkým bodovým rozdílem v jednotlivých zápasech jasně dominovali. Sešlost Brno navázala na kvalitní výkony z Liberce a obsadila druhou příčku. HAŠPL SPORT Hronov o třetí příčce rozhodl hned v prvním kole, kde přehrál Sršáně MH 2:0. Sršáni MH ztratili navíc bod i se Zvičinou a čekal je boj o sedmou příčku. Poslední dvě místa ve skupině „B“ patřily Zvičině a Frenštátu pod Radhoštěm. Jak je uvedeno výše, utkání o umístění tyto týmy vyhrály kontumačně a pořadí zůstalo stejné i v konečném umístění. Po sečtení všech bodů byla nakonec Zvičina devátá a Frenštát desátý, na Nemilosrdnou frontu II. zbylo poslední místo a propadla se na 11. místo v celkové tabulce MČRSV. Konečná tabulka skupiny „B“ ZDE.

Utkání o sedmé místo s velkým přehledem získal tým Sršáni Mnichovo Hradiště, když zvítězil nad Chasníky 2:0 (17,17). Páté místo nakonec brala Republica Opava, která zdolala SPORT HAŠPL Hronov v poměru 2:1 (18,-21,11). Sešlost Brno dovolila Pražskému výběru pouhých 33 bodů, když zvítězila 2:0 (15,18). V dresu Brna celý den podávalo výborné výkony libero týmu Roman Kamba a po právu byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. O první místo si to rozdali Hanáci a vítěz prvních dvou kvalifikačních turnajů Pivovar Svijany. Reprízu finále z Liberce nakonec lépe zvládli Hanáci. První set s velkým přehledem zvládl Pivovar Svijany, který si od úvodu udržoval značný náskok, aby set získal v poměru 25:18. V druhém setu se bojovalo až do samotné koncovky. Více štěstí nakonec měli Hanáci a bylo vyrovnáno (26:24). Tiebreak měl velmi dobře rozehrán Pivovar Svijany, do koncovky šel se čtyřbodovým náskokem. Hanáci se ale nevzdali a nejtěsnějším rozdílem tiebreak získali a poprvé se radovali z prvního místa (15:13). V týmu z Hané velice dobře dirigoval hru Michal Adámek a právem si zasloužil cena pro nejlepšího nahrávače. V týmu Pivovaru Svijany si cenu pro nejlépe útočícího hráče odvezl Vilém Hubka. Za zmínku stojí, že Vilém Hubka byl v první polovině května vyhlášen ve Svitavách jako nejlepší hráč finálového turnaje i v kategorii MČR veteránů nad 40 let.

Nejlepší hráči turnaje:

  • nahrávač - Michal Adámek (Hanáci, 1968)
  • smečař - Vilém Hubka (Pivovar Svijany, 1967)
  • nejužitečnější - Roman Kamba (Sešlost Brno, 1970)

Přílohy: kompletní výsledky turnaje v Chlenech + skupina o 9. místo

Třetí kvalifikační turnaj MČRSV uspořádal místní Sokol Chleny pod vedením Pavla Nováka. K dispozici měl čtyři kvalifikované rozhodčí (Radek Andrýs, Petr Kříž, Josef Myšák a Zdeněk Novák), kteří se na čtyřech kurtech starali o plynulý průběh dle předem připraveného rozpisu. Celkem odřídili 29 utkání bez sebemenších reklamací. Pochvalu zaslouží i místní volejbalisté, kteří pomáhali s chodem turnaje (zápisy, otáčení čísel, velmi rychlá technická pomoc při úpravě kurtů mezi zápasy apod.). Odměnou pro všechna družstva byly plné hluboké talíře selátka s pečivem a pro tři nejlepší hráče hodnotné ceny. Celkem v turnaji bylo odehráno 60 setů a 2.553 míčů (kontumace nejsou započítány). Turnaje se zúčastnilo 109 hráčů nad padesát let. První letošní venkovní turnaj se velmi vydařil, krátká pauza z důvodu klimatických podmínek nikomu nevadila, naopak hráči si před boji o umístění odpočinuli. Bohužel Nemilosrdná fronta II. nečekaně turnaj opustila a soupeři a pořadatelům nedala vědět. Na telefonickou výzvu vedoucímu nikdo nereagoval, proto utkání byla kontumována. Vedoucí turnaje nám pro příští rok přislíbil, že se kvalifikační turnaj opět v tomto termínu může v Chlenech i s grilováním odehrát.

Pořadí po 3. kvalifikačním turnaji MČRSV:

  1. Pivovar Svijany 32 bodů (2.)
  2. Hanáci 30 bodů (1.)
  3. Sešlost Brno 24 bodů (3.)
  4. Pražský výběr 23 bodů (4.)
  5. Republica Opava 22 bodů (5.)
  6. HAŠPL SPORT Hronov 21 bodů (6.)
  7. Sršáni Mnichova Hradiště 16 bodů (7.)
  8. Krakonošovi chasníci 11 bodů (8.)
  9. Frenštát pod Radhoštěm   7 bodů (10.)
10. Zvičina   6 bodů (9.)
11. Nemilostrdná fronta II.   6 body (11.)

Při rovnosti bodů o pořadí rozhoduje umístění v posledním turnaji (v závorce).

Průběžné pořadí MČR 50+ 2024 ZDE

Čtvrtý kvalifikační turnaj čeká účastníky MČRSV již za 14 dní v Litomyšli (8. 6. 2024). Hrát se bude pouze na třech kurtech, ale organizátor přislíbil, že část turnaje by se odehrála na jednom vzdálenějším antukovém kurtu. Rozlosování bude včas rozesláno družstvům, které potvrdí svoji účast.

 

Autor: Zdeněk Šolc

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

 S týmem pražských Lvů se loučí blokař Jan Černý, mládežnický reprezentant bude nově oblékat dres Benátek nad Jizerou.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Hladun / Lazarenko (UKR) – Dvorníková / Pospíšiilová 2:0 (21:15, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Hollas / Remmelg (EST) 0:2 (18:21, 14:21)

 
ME 2024 v beachvolejbale – rozlosování

Mistrovství Evropy 2024 v beachvolejbale, které hostí 13. – 18. srpna 2024 Nizozemsko, je rozlosováno. V osudí byly i tři české...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Portorikánec v dresu Odoleny Vody, tím bude Sergio Carillo, který své první evropské angažmá strávil minulou sezónu v bundesligovém týmu VfB...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Baden (AUT)

Dvorníková / Pospíšilová – Berger / Hohenauer (AUT) 2:0 (21:16, 21:16), Nausch Sluková / Žolnerčíková – Berger / Hohenauer (AUT) 1:2 (19:21, 21:15,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po dvou sezónách v liberecké Dukle se trenérského kormidla u volejbalistů Příbrami chopí opět Martin Demar.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018