Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
25.6.2024

K dalšímu prvenství Pivovaru Svijany nezabránily v Nechanicích ani silné poryvy větru

Již pátý kvalifikační turnaj MČRSV se odehrál na kvalitně připravených čtyřech kurtech v Nechanicích. Všech jedenáct účastníků bylo rozděleno dle „hada“ do dvou skupin. Bohužel Republica Opava se dva dny před turnajem ze zdravotních důvodů omluvila. Naštěstí byla nalosována do šestičlenné skupiny, přesto se muselo přistoupit k zásadním změnám v časovém rozlosování družstev. Původně družstva z Moravy, Sešlost Brno a Frenštát pod Radhoštěm měla hrát až v druhém kole, ale hráči si nakonec museli přivstat a nastoupit již od 9:30 hodin. Naštěstí se vše podařilo v pátek zařídit a turnaj se zásluhou hlavního pořadatele Víta Pražáka mohl odehrát dle nově zaslaného rozlosování.
Po odehraných dvou kolech se uskutečnil slavnostní nástup všech přítomných družstev, kde hlavní slovo měla starostka místního Sokola Nechanice Martina Kubrtová. Tento kvalifikační turnaj Svijany cup se hrál jako memoriál místních členů Sokola - Josefa Petra, Vladimíra Petráčka a Václava Pražáka. Po slavnostním nástupu pokračovaly boje ve skupinách a po krátké přestávce posledních pět utkání o umístění.

Boj mezi Sešlostí Brno a Pivovarem Svijany o zlato vrcholí.

Skupina „A“ dopadla přesně podle očekávání. Pivovar Svijany procházel turnajem velmi zkušeně a až v posledním utkání po boji ztrácí druhý set s Pražským výběrem, protože první místo ve skupině již měl v kapse. Pražský výběr získává pět bodů a bude bojovat o bronzové medaile. Na HAŠPL SPORT Hronov zbyla třetí příčka, i když měl poměr míčů lepší. Krakonošovi chasníci remizují se Zvičinou 1:1, ale lepší poměr míčů o pouhých 0,043 tisícin je posílá do utkání o pět bodů do tabulky MČRSV. Zvičina se musela smířit s pátým místem. Konečná tabulka skupiny „A“ ZDE.

Ve skupině „B“ si v druhém kole vyšlápl Frenštát pod Radhoštěm na favorita skupiny Hanáky. Veteráni z Hané první set získávají hladce v poměru 25:13, ale v druhém se nedokázali vypořádat s poryvy větru a outsider skupiny zásluhou kvalitního podání svého vedoucího družstva Rostislava Slováka vítězí 25:23. V posledním utkání nesměli Hanáci ztratit ani jediný set se Sešlostí Brno, aby zachránili postup do finále, to se jim ale nepodařilo. Hned první set získává Sešlost Brno 25:20 a po zásluze ji čeká finále, Hanáci si zahrají s Pražským výběrem o třetí místo. Frenštát pod Radhoštěm již nedokázal navázat na kvalitní výkon s Hanáky, zbylá střetnutí prohrál a s jedním vítězným setem končí pátý. O pořadí na třetím místě rozhodovaly opět míče, jako ve skupině „A“. Nemilosrdná fronta II. i Sršáni Mnichovo Hradiště získávají tři body, ale nakonec o pouhých 0,044 tisícin se radují Sršáni z postupu do utkání o páté místo. Nemilosrdná fronta končí těsně čtvrtá a v utkání o sedmé místo ji čeká družstvo z Podkrkonoší. Konečná tabulka skupiny „B“ ZDE.

O deváté místo začíná velice dobře Frenštát pod Radhoštěm a ujímá se vedení po vítězství 25:18. V druhém setu se Zvičina zlepšila a v nekonečně dlouhé a dramatické koncovce vyrovnává po vítězství 27:25. Tiebreak patřil Frenštátu pod Radhoštěm. Zvičina získává pouhých sedm míčů a končí na desátém místě se ziskem dvou bodů. Tři body si připisuje Frenštát pod Radhoštěm.

 Utkání o sedmou příčku mezi Krakonošovými chasníky a Nemilosrdnou frontou II. se musel opět rozhodnout až ve zkrácené hře. Krakonošovi chasníci měli více ze hry v prvním setu, který získali po boji 25:22, ale v druhém, jako by jim už pomalu docházely síly, prohrávají 16:25. V tiebreaku již nedokázali Nemilosrdnou frontu II. ničím překvapit a zkušení hráči z Prahy pod vedením Patrika Kafuňka si dokráčeli pro nejlepší letošní umístění (7. místo), když tiebreak ovládli 15:7. Na Krakonošovi chasníky zbylo osmé místo.

Střetnutí mezi HAŠPL SPORT Hronov a Sršáni MH o páté místo vyznělo daleko lépe pro prvně jmenované družstvo. Hráči z Mnichova Hradiště jsou sice na antuce jako doma, ale v sobotu se jim vůbec nedařilo, příkladem bylo i toto utkání, které s naprostou jistotou ovládl HAŠPL SPORT Hronov 2:0 na sety. Svoji kvalitu na útoku potvrdil Karel Novotný a již uzdravený Jan Ševců. Pozitivum pro Sršáně MH je lepšící se zdravotní stav loni nejlepšího nahrávače MČRSV, Zdeňka Blažka, který již začíná naplno hrát.

Hanáci v utkání o třetí místo vítězí nad Pražským výběrem 2:0 na sety a do celkové tabulky si připisují devět bodů. Pražané v prvním setu byli Hanákům velmi vyrovnaným soupeřem a měli blízko k vítězství. Zejména David Skýba si na útoku dělal, co chtěl a stal se nejlepším smečařem turnaje. Hanáci si alespoň v posledním utkání zlepšili náladu a za třetí místo si odvezli velmi hodnotné ceny od sponzorů turnaje. Snad vše nestihli cestou domů spořádat, to by je čekala velmi krušná neděle. I za čtvrté místo na veterány z Prahy čekaly hodnotné ceny, a hlavně osm bodů do tabulky MČRSV.

V posledním sobotním utkání se rozhodovalo o vítězi pátého kvalifikačního turnaje mezi vedoucím celkem MČRSV Pivovarem Svijany a třetím týmem v pořadí Sešlostí Brno. Místní usedlíci obsadili všechny lavičky a fandili veteránům v boji o vítězství. Jak řekla paní Ivana, sekretářka místního Sokola – to je neuvěřitelné, jak muži v tomto věku jsou pohyblivě nadaní a dokážou svými výkony nadchnout přihlížející diváky. Myslím si, že příště by tento turnaj měl mít větší popularitu, aby národ viděl, že sportovat na úrovni se dá i ve vyšším věku. Ano, finále i ostatní utkání i přes prudké poryvy větru měly vysokou úroveň. Ale vraťme se k finále. První set byl neuvěřitelně vyrovnaný. Ještě do stavu 23:23 by si nikdo nevsadil na jeho vítěze. První setbol získává Pivovar Svijany a v další nekonečně dlouhé mezihře se jeho hráči radují z vítězství 25:23. V druhém setu Sešlost Brno bojovala o každý míč a po neuvěřitelně přesné nahrávce nejlepšího nahrávače turnaje Luboše Kuchty celkem snad vyrovnává po výsledku 25:19. Po změně stran začal Pivovar Svijany hrát svoji hru a za podpory svého diagonálního hráče Daniela Matošky si v poklidu dokráčel po vítězství 15:6 pro již čtvrté vítězství v letošních kvalifikačních turnajích. Pivovar Svijany v celkové tabulce již vede o pět bodů před Hanáky a jen herní kolaps v posledním kvalifikačním turnaji u Olomouce v Samotiškách a v samotném finále by je mohl připravit o obhajobu titulu, jako se stalo v loňském ročníku ve finále Sešlosti Brno.

Kompletní výsledky 5. kvalifikačního turnaje MČRSV ZDE

Nejlepší hráči turnaje z Nechanic:

  • nahrávač -Luboš Kuchta (Sešlost Brno, 1965)
  • smečař - David Skýba (Pražský výběr, 1973)
  • nejužitečnější - Daniel Matoška (Pivovar Svijany, 1971)
  • blokař - Petr Buček (Hanáci, 1974) - vyhodnocen mimo MČRSV

Nejlepší hráči v 5. kvalifikačním turnaji – Daniel Matoška, za ním Petr Buček, Luboš Kuchta a David Skýba

Pátý kvalifikační turnaj MČRSV uspořádal Vít Pražák společně se svým týmem Pivovarem Svijany a místním Sokolem Nechanice. Po nepříjemnostech s odhlášením na poslední Republiky Opava nakonec vše dopadlo na jedničku s hvězdičkou. Dlouhodobá předpověď, že bude ráno pršet, se naštěstí nevyplnila. Naopak po celý den aktérům MČRSV svítilo sluníčko a bylo příjemné teplo. Jenom poryvy větru pořádně prověřily dovednosti veteránů, hlavně na kurtu číslo čtyři. Stanové přístřešky nad lavičkami při jednom poryvu uletěly a hráči, kteří nehráli, se již neměli před sluncem, kde ukrýt. Pochvalu zaslouží i zapisovatelky z řad místního Sokola a velmi rychlá úprava čtyř kurtů. Jednotlivá kola na sebe plynule navazovala a po půl šesté se všechna družstva, obtěžkána hodnotnými cenami od sponzorů turnaje (Pivovar Svijany, GALA, MOCCA, VALBEK, NIVA Dolní Prim a Perník s.r.o. Těchlovice) a diplomy, rozjela k domovům. Celý turnaj odřídila čtveřice rozhodčích pod vedením zkušeného Stanislava Kučery z Radimy (Michal Nývlt, Michal Beneš a Zdeněk Šolc). Dostatečně zásoben byl i kiosek přímo na hřišti. Pro všechna družstva byly připraveny hodnotné ceny, hlavně Pivovar ze Svijan odměnil týmy hned několika basy piv. Celkem v turnaji bylo odehráno 25 utkání, 53 setů a 2.204 míčů. Turnaje se zúčastnilo 90 hráčů nad padesát let. Po turnaji proběhlo slavnostní vyhlášení nejlepších hráčů a všechna družstva obdržela ceny s diplomy.

Pořadí po 5. kvalifikačním turnaji MČRSV:

  1. Pivovar Svijany 54 bodů (1.)
  2. Hanáci 49 bodů (3.)
  3. Sešlost Brno 43 bodů (2.)
  4. Pražský výběr 39 bodů (4.)
  5. HAŠPL SPORT Hronov 33 bodů (5.)
  6. Sršáni Mnochovo Hradiště 29 bodů (6.)
  7. Republica Opava 25 bodů (X.)
  8. Krakonošovi chasníci 21 bodů (8.)
  9. Nemilosrdná fronta II. 12 bodů (7.)
10. Frenštát pod Radhoštěm 12 bodů (9.)
11. Zvičina 12 bodů (10.)

V případě rovnosti bodů o pořadí rozhoduje umístění v posledním turnaji (v závorce).

Průběžné pořadí MČRSV 2024 ZDE

Šestý kvalifikační turnaj čeká účastníky MČRSV až po prázdninách. Hned první sobotu v září, 7. 9. 2024 v Samotiškách u Olomouce. Hrát se bude na čtyřech antukových kurtech, Družstva budou rozdělena dle „hada“ na dvě skupiny. Skupina „A“ - Pivovar Svijany, Pražský výběr, HAŠPL SPORT Hronov, Krakonošovi chasníci,  Nemilosrdná fronta II.. Druhá skupina „B“ – Hanáci, Sešlost Brno, Sršáni MH, Republica Opava, Frenštát p. R., Zvičina. Časové rozlosování bude rozesláno všem družstvům, které potvrdí svoji účast. V případě, že některé z družstev se 6. kvalifikačního turnaje nezúčastní, dojde k přelosování družstev do dvou skupin. Bohužel do samotného finále v Hradci Králové (26. - 27. 10. 2024) postoupí pouze deset týmů, proto bude účast a zejména výkon posledních tří týmů velmi důležitý.

 

Autor: Zdeněk Šolc - garant soutěže MČRSV

Krátké zprávyArchiv
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Česko – Slovinsko 2:3 (25:23, 21:25, 25:21, 23:25, 9:15)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

dívky: Ebertová / Knoblochová – Stolz / Abbühl (SUI) 1:2 (16:21, 21:19, 11:15), Ebertová / Knoblochová – Przybyszewska / Wolny (POL) 2:0 (21:12,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018