Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
22.7.2024

Vít Mařík před OH: Beachvolejbal u nás dělat umíme, rozpočet se zvedl o 300 procent

Olympiáda je za dveřmi a úřadující české jedničky a mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner jsou už v Paříž, Bára Hermannová a Marie-Sára Štochlová se za nimi zanedlouho vypraví.  Vít Mařík, člen výboru ČVS a gestora beachvolejbalu, se rozpovídal o tom, jak se to povedlo a co dalšího nás vedle olympiády v beachvolejbalu ještě letos v létě vlastně čeká.

Jaký je to pocit pro šéfa beachvolejbalu mít na olympiádě dva týmy. Čím to je, že je český beachvolejbal tak úspěšný?

Ano, i já jsem šťastný a snad i hrdý na to, že jsem u toho, když se beachvolejbalu daří. Jsem rád, že jsem v roli gestora pomohl beachvolejbalu a i Českému volejbalovému svazu ukázat domácímu publiku i světu, že tenhle sport dělat umíme… Beachvolejbal je nejenom úspěšný, ale je i „malým“ velkým sportem s šestitisícovou základnou registrovaných členů v ČVS. Ano, beachvolejbal je populární a poslední dva roky od titulu Peruna a Dava je toho opravdu hodně, co můžeme oslavovat.

Úspěch ale nepřichází ze dne na den. Za prvé musím vyzdvihnout, že zastoupení na OH má český beachvolejbal l dlouhodobě a že Paříž 2024 není výjimkou. Přesto, ne vždy jsme měli na OH zastoupení v obou kategoriích. Vůbec poprvé jedeme na olympiádu s týmem mistrů světa a s ambicí získat vytoužené medaile. Za úspěchem beachvolejbalu toho vidím víc, začíná to od podpory domácích turnajů, národní tour 2023 jich měla 113, dále se mi podařilo restartovat systémovou kolektivní centralizovanou přípravu týmů – realizační tým muži. Podobně od roku 2023 je v ověřovacím režimu také centrální příprava žen. Silnou stránkou beachvolejbalu je široká členská základna a v ní působících několik skvělých mládežnických trenérů a klubů, pro které je sportovní prestiž a výsledek hnací silou vpřed. Za nimi jsou evropské mládežnické tituly a medailová umístění v Uage kategoriích.  Zpět ale k olympionikům, za úspěchem Peruna a Dava stojí bezpochyby Andrea Tomatis, u Báry s Máří je to Sebastian Menegozzo.

A jakou roli v tom hrál svaz?

Samozřejmě, všem členům výboru ČVS v čele s Markem Pakostou patří velký dík. Bez svazu a bez finanční podpory hráčů a trenérů, která má světovou cenovku by to nešlo!!! Od roku 2020 se rozpočet beachvolejbalu zvedl skoro o 300 %. Týmy jsou zajištěny. Dříve to měli hráči těžší, svaz chtěl výsledky a teprve potom odměňoval. Systémová centrální příprava v seniorských kategoriích začala fungovat až od roku 2016, kdy ji rozhýbal Martin Lébl. Další rozšíření centrální přípravy u mládeže jsem již realizoval až já od roku 2021. Světový beachvolejbal se profesionalizuje, specializace na beachvolejbal se věkově posouvá stále k mladším ročníkům. No... zatím stíháme, ale vývoj beachvolejbalu ve světě je neskutečně rychlý.

Je něco, co jste si řekli s Ondrou Perušičem a Davidem Schweinerem před odjezdem do Paříže?

Musím říct, že s Ondrou a Davem jsem v úzkém kontaktu po celý rok. Jsou to přeci jen hráči mého klubu již od počátku roku 2016. Olympiádu tak probíráme ze všech stran od jejich titulu mistrů světa. Vlastně jsme si jen řekli, kdy se na ně pojedu podívat. A jasně, popřál jsme jim hodně štěstí. S Bárou a Máří jsem v kontaktu méně, o to víc ale věci probírám se Sebou, trenérem týmu.

Je něco, co s trenéry probíráte s větší intenzitou? Jsou věci, které oba zahraniční trenéři oceňují?

Nejužší kontakt s trenéry mají manažeři národních týmů, Martin Lébl a Kristýna Kolocová Hoidarová.  Musím ale říct, že jak u mužské, tak u ženské složky probíhá permanentní otevřený dialog. Nejsem člověk, který by se za někoho schovával, ale tady platí, že vedeme beachvolejbal kolektivně a v otevřené, někdy i v kritické diskuzi. Trenéři, jak Andrea, tak Seba, pokud mohu prozradit, oceňují jednu věc… A to, že jim do výběru hráčů nikdo „nekecá“. To údajně není běžné v jiných asociacích. Naopak, běžné je, že trenérovi určí vedení svazu hráče a cíle a hotovo.

Jaké další vrcholy sezóny mimo OH v Paříži ještě můžeme očekávat?

Jasně, vrcholem je olympiáda zakončující tentokrát tříletý cyklus. Hráče ještě čeká ME a turnaj FIVB Futures v Brně a začátkem září tradiční vrchol domácí tour MČR a MČR klubů, ze kterého vyjde tým pro ME klubů 2025.

Když se krátce zastavíme u Brna, jak prestižní je to akce a jaký zájem o turnaj mají hráči?

Brno Futures 2024 je určen pro mladé hráče, kteří mají za sebou čerstvě Uage kategorie. Beachvolejbal se mění a do světové tour nastupuje mnoho mladších hráčů. Už to není jako před 10-15 lety, kdy beachvolejbal byla druhá kariéra šestkařů. Turnaje Futures mají za cíl pomoct mladým hráčům a hráčkám vstoupit do světového volejbalu. Brno 2024 se ale vymyká. Startovní pole není zaplněno hráči druhé padesátky žebříčku, ale je nadmíru elitním podnikem, kde startují naše oba olympijské týmy a celá řada dalších skvělých zahraničních týmů. Mezi českými týmy je zájem obrovský a je velmi těžké rozhodnout, koho podpořit např. udělením divokých karet. Nelze uspokojit všechny uchazeče a my se snažíme jednat maximálně otevřeně a v souladu s pravidly, konkrétně se směrnicí o reprezentaci ČR v beachvolejbalu. Preferujeme tak smluvní reprezentanty, členy národních reprezentačních týmů mužů a žen.  Jsou tady bohužel ale trenéři, kteří mají vlastní pravidla a ohledy na ostatní hráče a hráčky jsou jim cizí a se svazovými směrnicemi se nechtějí řídit. Prostě, jednoduché to není.

Závěrem, je něco, co byste vzkázal fanouškům beachvolejbalu?

Zcela určitě bych jim chtěl poděkovat za přízeň. Za podporu českých týmů, které právě nyní mají vrchol olympijského cyklu před sebou. Fanděte jim! Oni o vás vědí, slyší vás! A odvděčit se vám chtějí mimo jiné startem na turnaji v Brně. Takže! Díky jme s vámi, buďte s námi!

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Leuven (BEL)

muži: Fokerots / Auzinš  (LAT) – Šépka / Sedlák 0:2 (15:21, 19:21), Šépka / Sedlák – Berger / Hammarberg (AUT) 2:0 (21:15, 21:19), Šépka / Sedlák...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po třech sezónách v Bundeslize, které vždy zakončil s týmem Berlin Recycling Volleys mistrovským titulem, přijal Marek Šotola další výzvu....

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018