Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
12.7.2024

Příběhy dvou párů z projektu LA 2028, které si začínají plnit své sny

Cesty profesionálního sportu bývají klikaté, když ale svému snu podřídíte vše, dovedou vás ke kýženému cíli. Toto může znít jako prázdná fráze, ale v podání českých beachvolejbalových párů z projektu LA 2028 Kylie Neuschaeferová / Markéta Svozilová a Andrea Lorenzová / Magdalena Černá jde o holý fakt. Oba české týmy totiž prokázaly svoji chuť a vytrvalost, které se jim jako sladké plody jejich práce vrátily v podobě účastí na turnajích té nejvyšší světové třídy Elite 16. Oba dva tyto beachvolejbalové páry si tak plní své hráčské sny.

Ostravská pohádka

Turnaj pod vysokými pecemi v Dolních Vítkovicích známý jako Ostrava Beach Pro zná pravděpodobně každý fanoušek beachvolejbalu. Ti, kdo ho zažili na místě, na něj nedají dopustit pro jeho úžasnou a neopakovatelnou atmosféru, kterou si každý rok užívají jak fanoušci, tak i samotní hráči. No a přesně tohle byl důvod proč Andy Lorenzová, členka projektu LA 2028 a špičková česká beachvolejbalistka do Ostravy vyrazila a k jejímu a Majdy Dostálové štěstí s dostatečným předstihem. „Do Ostravy jsem jela za Markét Svozilovou a Kylie Neuschaefer trochu dříve, abych si s nimi mohla zatrénovat a pak na místě zafandit českým párům jak v kvalifikaci, tak v hlavní soutěži. V úterý před středeční kvalifikací šly holky na preliminary se zapsat a já šla s nimi. V ten moment mě napadlo, že bych nás s Majdou mohla taky zapsat. Neslibovala jsem si od toho absolutně nic, jelikož nám bylo řečeno, že Kanaďanka Pavan s její spoluhráčkou čekají na reserve listu stejně jako my a my rozhodně neměly tolik bodů. Navíc jsme v Ostravě už v pondělí viděly Markétu Nausch Slukovou a Karin Žolnerčíková je přímo z Ostravy, tak nás vůbec nenapadlo, že se nepřihlásí. O hodinu později mi volali organizátoři, v kolik chceme hrát. V ten moment jsem byla v absolutní euforii. Ani ve snu by mě nenapadlo, že to klapne a my si v Ostravě zahrajeme kvalifikaci," popisuje cestu do turnaje Elite 16 Ostrava Andy Lorenzová.

Majda s Andy si druhý den zahrály proti Brazilkám Agatha / Rebecca, které jsou momentálně v první desítce na světě. Prostě pohádka. „Do Ostravy jsem jela si zatrénovat a zafandit. Nakonec jsem si ale splnila sen a dvacet čtyři hodin žila jako hráč na turnaji Elite 16, což byl pro mě obrovský zážitek a hlavně motor do budoucna," uzavírá Lorenzová.

Vídeňská rošáda

Vídeňský turnaj Elite 16 původně sliboval místo v kvalifikaci Báře s Máří (Hermannová / Štochlová), nakonec si ale v rakouské metropoli zahrály Kylie Neuschaeferová s Markétou Svozilovou. Účast na elitních turnajích světové série je pro řadu hráčů a hráček něčím nedosažitelným. Pro ty, kteří na světové tour začínají, je to jako vyhrát v loterii. České reprezentantky na to ale zdá se znají recept a ten aplikovaly i ve Vídni. „Díky tomu, že náš trenér v projektu LA 2028 Jonáš Pešek musel odletět na ME U18 v Gruzii, domluvil se Sebastianem Menegozo, že já s Markét Svozilovou pojedeme trénovat s Bárou a Máří a ještě jedním španělským párem do Vídně. Je super, že spolu trenéři takhle spolupracují a když je potřeba, tak za sebe zaskočí. Oba navíc napadlo, že bychom se měly zkusit přihlásit do kvalifikace. Minulý týden na turnaji ve Gstaadu totiž v kvalifikaci zbyla tři volná místa, a tak i tady byla reálná šance se do turnaje dostat z reserve listu. V cestě do kvalifikace nám nakonec nejvíc pomohly Bára s Máří. Holky se totiž rozhodly ve Vídni nestartovat a soustředit se na přípravu na Paříž. Tím nám prakticky předaly své místo v turnaji a my si tak po Ostravě mohly podruhé vyzkoušet atmosféru turnaje té nejvyšší kategorie. I na příští turnaje máme v plánu přijet a na místě bojovat o účast, protože každý podobný turnaj nám může přinést hromadu zkušeností a posune nás zase o kousek blíže k cíli," popsala Kylie Neuschaeferová cestu z reserve listu do kvalifikace na turnaji Elite 16 ve Vídni.

Hráčky na světovém okruhu jsou výkonnostně velice vyrovnané, a to jestli budete ve světové padesátce nebo desítce, kolikrát rozhodují maličkosti. Pro zajímavost jeden příklad. Američanky Cannon / Craft, které v Ostravě podlehly v prvním kole kvalifikace právě Kylie s Markét, minulý týden ve švýcarském Gstaadu už už sahaly po svém prvním titulu na turnaji Elite 16. Zkrátka pokud chcete někdy bojovat o stupně nejvyšší, první krok je vybojovat si účast. To českým holkám díky jejich cílevědomosti a vytrvalosti jde. No a když už se účastníte, mohou přijít ta důležitá vítězství.

 

Autor: Martin Mach, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

V dresu Králova Pole poprvé nasají extraligovou atmosféru dvě odchovankyně plzeňského volejbalu, blokařky mládežnických reprezentací - Aneta...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Česko – Slovinsko 2:3 (25:23, 21:25, 25:21, 23:25, 9:15)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018