Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
28.7.2024

Olympijský turnaj pod Eiffelovou věží odstartoval už i pro české dvojice

Oba české páry odehrály v neděli svá první utkání na olympijských hrách v Paříži. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem nakonec zvládli lehce nervózní zápas proti Kanaďanům, Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou sice prohrály, ale úřadujícím mistryním světa z Ameriky byly víc než důstojným soupeřem.

Jako první z českých párů se pod Eiffelovou věží představili úřadující světoví šampioni Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří se v rámci základní skupiny E střetli s Kanaďany Schachter/Dearing. Před samotným utkáním Perun s Davem upozorňovali na to, že Kanaďané, jako tým nalosovaný do jejich skupiny z posledního koše, rozhodně nemají co ztratit a mohou tak být velice nepříjemným soupeřem. To se nakonec potvrdilo a české jedničky ve svém úvodním utkání rozhodně nedostaly nic zadarmo.

V první sadě byli Perun s Davem takřka neustále ve vedení, ale nikdy to nebylo o moc, a když bylo potřeba, Kanaďané skóre korigovali svým perfektním servisem. Vítězství v prvním setu nakonec českým jedničkám přinesla jejich perfektní obrana, která často nutila kanadský útok k chybám nebo k úderům do míst, kde čekal připravený Perun.

Jestli v první sadě bylo fanouškům z jejího vývoje vedro, v té druhé se museli začít doslova vařit. Pro Peruna s Davem to přeci jen byla první olympiáda před diváckou kulisou čítající přes 13 000 diváků, a když o vás komentátoři neustále mluví jako o mistrech světa a jedněch z favoritů turnaje, lehká nervozita se dostaví i u ostřílených borců jako jsou Perun s Davem. Všechno tohle, plus nezvykle velký prostor okolo hřiště, který stěžuje orientaci, přispělo k tomu, že kluci v druhém setu začali výrazněji ztrácet. Ofenzivu kanadského páru se našim borců nakonec podařilo zastavit a za nepříznivého stavu 15:17 čtyřmi body v řadě utkání otočit a připsat si první a veledůležitou výhru v turnaji.

Atmosféra narvané arény pod Eiffelovou věží byla pro český pár elektrizující a zároveň trochu svazující. „Chcete si to užít, ale zároveň chcete předvést to nejlepší, co ve vás je. Odstranit emoce je hodně obtížné. Jsem rád, že se nám to jakž takž povedlo. Kanaďané s tím taky bojovali. Je to úžasné. Beachvolejbal vyhrál suverénně nejlepší místo napříč sporty. Jsem rád, že máme 2:0 výhru, cenné body a nezbývá než se zlepšit ve věcech, které jsme pokazili. Zítra třeba lehce potrénovat a soustředit se na další zápas," řekl Schweiner.

  • Perušič / Schweiner – Schachter / Dearing 2:0 (21:17, 21:19)

Dalšími soupeři Perušiče se Schweinerem ve skupině E budou Rakušané Julian Hörl a Alexander Horst. Turnajové sedmnáctky včera jen těsně podlehly brazilskému páru Evandro/Arthur a tak i tady rozhodně nemůžeme čekat lehký zápas. Utkání se odehraje 31. července už v 9 hodin ráno.

Bára s Máří nastoupily ke svému prvnímu utkání pod pařížskými pěti kruhy velice dobře naladěné. Když máte totiž za soupeřky mistryně světa Cheng/Hughes, nemáte co ztratit a jak holky z oblibou říkají, musíte jet dvoustovkou do zatáčky, což se dá volně přeložit jako stoprocentní risk. Na ten holky vsadily hned od začátku a do stavu 15:15 se dalo hovořit, že Češky jsou na hřišti tím lepším týmem. Na to samozřejmě musely Američanky reagovat a i ony před zatáčkou podřadily a čtyřbodovou šňůrou vývoj prvního setu zvrátily ve svůj prospěch.

Tam kde Američanky v první sadě skončily, tam v té druhé navázaly a hned z kraje si vybudovaly velký náskok. Sympatické ale bylo, že to Bára s Máří nezabalily, užívaly si každou výměnu a svými zákroky v poli a na síti bavily plně obsazený stadion. Vždyť vzpomeňte na Báry blok jednou rukou, který si česká hráčka bude pravděpodobně pamatovat do konce života, nebo na neuvěřitelnou poslední výměnu zápasu, kterou Češky sice nevyhrály, ale prokázaly, že v turnaji rozhodně nechtějí hrát druhé housle.

„Soupeřky na centrkurtu ukázaly svoji sílu. Myslím si, že jsme jim byly docela velkým soupeřem. Minimálně v prvním setu, kde jsme vyškrábly občas takové míče, že i sama jsem se divila, co všechno jsme ještě schopné očapat a vyběhat. Škoda, že jsem se v tom druhém setu moc nepoprala s příjmem, hodně mi to ulítávalo. Neměla jsem připravenou útočnou pozici zepředu, takže měly lépe připravenou obrannou fázi. To je určitě poučení do dalšího zápasu," uvedla Hermannová.

  • Hermannová / Štochlová - Hughes / Cheng 0:2 (16:21, 11:21)

Dalším soupeřem české dvojice budou Němky Müller/Tillmann, které Bára s Máří vyzvou 31. července v 11 hodin.

Průběžné výsledky olympijského turnaje zde

Autor: Martin Mach, foto ČOV, FIVB

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Benátky nad Jizerou získaly do svých řad z Black Volley Beskydy slovenského smečaře Marka Mečiara, který se „umí blýsknout“ i na postu univerzála.

 
LOH Paříž 2024 - beachvolejbal

ženy: Hughes / Cheng (USA) – Hermannová / Štochlová 2:0 (21:16, 21:11) muži: Perušič / Schweiner – Schachter / Dearing (CAN) 2:0 (21:17, 21:19)

 
ME U20 2024 – beachvolejbal – Myslowice (POL)

ženy: Alexoglou / Paschalaki (GRE) – K. Pavelková / A. Pavelková 0:2 (20:22, 18:21), Izuzquiza / Carro (ESP) – K. Pavelková / A. Pavelková 2:1...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po zisku mistrovského titulu se s týmem brněnských Šelem loučí mládežnická reprezentantka, smečařka Antonie Kelnárová, která odchází studovat a...

 
ME U20 2024 – beachvolejbal – Myslowice (POL)

ženy: K. Pavelková / A. Pavelková – Ēbere / Konstantinova (LAT) 1:2 (18:21, 21:13, 10:15), K. Pavelková / A. Pavelková – Hododi / Miu (ROU) 2:0...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Blokař Jakub Dvořák dává sbohem Ostravě, nově bude oblékat dres středočeského celku Aero Odolena Voda.

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018