Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
5.6.2024

Kvalifikace přinesla jedno české vítězství, na postup ale nestačilo

Tři české páry se ve středeční kvalifikace turnaje Elite 16 v Dolních Vítkovicích rvaly o postup do hlavní soutěže. Přes první kolo přešly pouze Kylie Neuschaeferová s Markétou Svozilovou, které vyřadily americký pár Cannon / Kraft. Projít do skupinové fáze elitního turnaje ale české beachvolejbalistky nedokázaly, podobně jako Tadeáš Trousil a Davidem Westphalem, nebo Andrea Lorenzová a Magdalena Černá. Ve čtvrtečním programu turnaje se na kurtech v Ostravě představí domácí mistři světa Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, české ženské jedničky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou a Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem. Program i výsledky turnaje J&T Banka Ostrava Beach Pro ZDE.

Miles Evans / Chase Budinger (USA) – Tadeáš Trousil / David Westphal  2:0 (21:16, 21:15)

Tadeáš Trousil s Davidem Westphalem držely v úvodní fázi obou setů s americkými soupeři krok. Kontakt ale před koncovkami neudrželi a nedokázali zástupcům zámořské školy zkomplikovat cestu do 2. kola kvalifikace. „Ukázalo nám to, že je ještě dlouhá cesta na to, dostat se na jejich level. Zároveň si ale myslím, že byli k poražení. Jen my bychom museli předvést lepší výkon, dnes to opravdu nebyl z těch z našich lepších,“ hodnotil hru českého páru Tadeáš Trousil. „Bohužel tohle můžeme přisoudit zkušenostem, které oni mají, že dokážou pozornost podržet po dlouhou dobu. Nám se povedly vážně jen ty začátky, potom jsme začali klopýtat. A bohužel si z toho můžeme odnést to, že se nesmí polevit během celého zápasu ani na jeden balón a snad to zlepšíme do příštích zápasů a do příštích let,“ přidal se David Westphal. Český mladík přitom neskrýval nadšení z atmosféry na centrálním kurtu. „Bylo to úžasné, nikdy jsem nehrál před tolika lidmi, a přitom ještě nebylo ani plno. Bylo to šílené, na to, že to byla kvalifikace. Budu tu i další dny, tak uvidím, jaké to bude. Já jsem se soustředil na hru a moc jsem diváky nevnímal, ale chvilkama to bylo opravdu drsné,“ zakončil Westphal.

Kylie Neuschaeferová / Markéta Svozilová – Terese Cannon / Megan Kraft (USA) 2:1 (21:19, 19:21, 15:12)

Mladé české hráčky zaskočily silný americký pár a alespoň částečně tak pomstily vyřazení svých reprezentačních kolegů. „Musím říct, že to pro mě byl největší zápas v kariéře. Proti Megan Kraft jsem už hrála v Americe, kde studuji, a vždycky mě porazila. Proto jsem ráda, že se to konečně otočilo. V tie breaku jsem věděla, že rozhodně nemáme vyhráno, protože vedení 10:3 je přesně ta chvíle, kdy soupeř začne tlačit ještě víc, aby se dotáhl. Musely jsme proto být v pozoru, a nakonec nám ten náskok pomohl. Byly jsme připravené vyhrát, takže se to vydařilo,“ neskrývala nadšení Markéta Svozilová. Její parťačka zmínila, že cílem bylo zahrát si v Ostravě více než jeden zápas. „Máme vysoké cíle a míříme dál. Do dalšího zápasu dáme 100 procent a půjdeme si za vítězstvím. S tím, čeho jsme zatím dosáhly, jsme spokojené, ale člověk chce vždycky víc. Vítězství nám ukázalo, že můžeme konkurovat nejlepším hráčkám světa a jednoho dne se budeme moct začlenit do této úrovně tour. Máme na to a musíme makat dál,“ hodnotila vítězné utkání Kylie Neuschaeferová.

Agatha / Rebecca (BRA) – Andrea Lorenzová / Magdalena Černá 2:0 (21:13, 21:11)

Proti legendám plážového sportu nenašly Andrea Lorenzová ani Magdalena Černá recept na vítězství v sadě. Do kvalifikace se přitom český pár dostal na poslední chvíli. Jeden z nasazených týmů se totiž odhlásil a z rezervního listu padla volba na Lorenzovou a Černou. „Jelikož nevím, jestli tuto atmosféru budu moct ještě někdy zažít, - zatím jsem tady každý rok jen fandila a představovala si, jaké to je z perspektivy hráče, - od momentu, kdy jsem včera odpoledne zjistila, že budeme hrát, jsem si užívala každý moment. Od rozcvičky a nástupu na hřiště až po úplně poslední balon. Brazilky mají opravdu precizní styl, takže mi nezbývalo než po míčích k lajnám skákat a zkoušet je vybrat. Nic zadarmo jsem nečekala, takže jsem musela bojovat, co to šlo,“ prohlásila po utkání spokojená Andrea Lorenzová. I pro Magdalenu Černou bylo setkání s Agathou speciální. „Agathě jsem podávala míče ještě na turnaji na Štvanici, takže je to pro mě hráčka, která byla mým vzorem, už když jsem začínala s beachvolejbalem. Proto je super, když se dostanete na úroveň, kde už si můžete zahrát proti svým vzorům. Je to skvělá zkušenost. Neměly jsme co ztratit, pokoušely se hrát stejně krásné a precizní údery jako Brazilky, což nám bohužel ne vždy vyšlo. Cítím, že jsme je mohly o něco víc potrápit, ale za předvedený výkon se nemusíme stydět,“ komentovala Magdalena Černá.

Laura Ludwig / Louisa Lippmann (GER) - Kylie Neuschaeferová / Markéta Svozilová 2:0 (21:15, 21:14)

V zápase o všechno se Kylie Neuschaeferová a Markéta Svozilová postavily proti silným Němkám. Tentokrát nedokázaly vzdorovat a v celém utkání se spíše bránily tlaku soupeřek. „Měly jsme víc zariskovat a nehrát tolik opatrně. Údery směřovat víc k lajnám a nebát se toho. Mohly jsme jen překvapit a užít si to, ale zbytečně jsme se bály do toho jít na 100 procent,“ přiznala po zápase Kylie Neuschaeferová. Její parťačka Markéta Svozilová doplnila: „Snažila jsem se říkat Kylie, ať to tam odvážně smečuje, ale měly jsme ze soupeřek příliš velký respekt. Přes jejich blok nebyl prostor, kam zahrát míč. Doufám, že potrénujeme s vyššími protihráčkami a příště budeme odvážnější.

Dvanáctku nasazených párů v obou kategoriích po středeční kvalifikaci doplnily vždy čtyři nejúspěšnější páry. Hlavní soutěž žen si tak zahrají Američanky Hildreth / Van Gunst, Litevky Raupelyte / Paulikiene, německé přemožitelky mladých Češek Ludwig/Lippmann a Švýcarky Vergé-Dépré / Mäder. Mezi muži si postup zajistili Nizozemci Luini / Varenhorst, Krou / Gauthier-Rat z Francie, Němci Pfretzschner / Winter i silný polský tým Kantor / Zdybek.

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem se ostravskému publiku představí ve čtvrtek v 10:20 v utkání proti Holanďanům van de Veldemu a Immersovi. Jiří Sedlák a Jakub Šépka nastoupí od 14:00 hodin také proti vysokým Nizozemcům Boermansovi s de Grootem. Proti vloni bronzovým Kanaďankám Melisse Humana-Paredes a Brandie Wilkerson si svou letošní premiéru na turnaji v Dolních Vítkovicích odbydou Marie-Sára Štochlová a Barbora Hermannová.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Estonsko – Česko 0:3 (17:25, 22:25, 22:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Sestavu Odoleny Vody posílí francouzské libero Louis Pineau, který příchází do Aera ze stříbrného celku finské nejvyšší soutěže Akaa – Volley.

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Belgie – Česko 3:1 (25:18, 23:25, 25:21, 25:18)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

Breuer / Németh (HUN) – Ebertová / Knoblochová 0:2 (9:21, 13:21)

 
ME U18 2024 - chlapci - Plovdiv (BUL)

Česko – Slovinsko 2:3 (25:23, 21:25, 25:21, 23:25, 9:15)

 
ME U18 2024 – beachvolejbal - Kacherti (GEO)

dívky: Ebertová / Knoblochová – Stolz / Abbühl (SUI) 1:2 (16:21, 21:19, 11:15), Ebertová / Knoblochová – Przybyszewska / Wolny (POL) 2:0 (21:12,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018