9.9.2024

Letošním vládcem ČEZ MČR klubů je Beachvolejbalová škola Praha

Beachvolejbal v klubovém pojetí dekoroval nového vítěze a zároveň držitele putovního poháru pro následujících dvanáct měsíců a poskytnul vstupenky do Evropy.

Oba hrací dny turnaje provázelo slunečné a velmi teplé počasí. Podle soupisek všech týmů měly obě základní skupiny své favority, od kterých se již před začátkem turnaje očekával postup do nedělních bojů o medaile. I když tyto papírové předpoklady mohou být nevyzpytatelné například z důvodu absence některých hráčů a hráček uvedených na soupiskách v celém víkendovém programu turnaje nebo třeba jen v sobotních duelech, tak se dá říct, že se tentokrát naplnily.

Ve tříčlenné skupině A si nejdříve Prague beach team a poté také A-tým Beachvolejbalové školy Praha poradili s brněnským BeachPunk teamem, čímž si oba zajistily postup do nedělní části a v posledním vzájemném duelu si to rozdaly o první místo ve skupině. Úspěšnější bylo družstvo Beachvolejbalové školy Praha, které tak získalo první příčku ve skupině A. Možná by se chtělo říct také výhodnější nasazení pro nedělní semifinále, ale vzhledem k vývoji v druhé skupině se o tom dalo v sobotu večer přinejmenším polemizovat.

V druhé, čtyřčlenné skupině se dala čekat větší zápletka a to nejen proto, že do ní bylo nasazeno o jeden tým více, přesto se i tady mohly zdát karty rozdány. Do skupiny B byly totiž nasazeni: A-tým Beachclubu Strahov - vítěz loňského ročníku, dále domácí družstvo Beachklubu Praha Pankrác, kterému se v loňském ročníku postup mezi čtyři nejlepší týmy sice nepodařil, ale tentokrát byly ambice již před začátkem turnaje vyšší a také B-týmy Beachvolejbalové školy Praha a Beachclubu Strahov. V druhých týmech BVŠP a Strahova dostala opět příležitost nastupující generace. Zvláště B-tým BVŠP mohl zúročit nabyté zkušenosti z minulého ročníku a cítil, že cesta do neděle vede především přes první duel proti domácímu družstvu. To samé si však uvědomoval i domácí Beachklub Pankrác a tak hned první kolo skupiny B nabídlo dramatické souboje. Domácí tým nakonec přetlačil družstvo BVŠP v těsném poměru 3:2, když rozhodl až závěrečný mix duel. Také díky tomuto dílčímu vítězství se v posledním kole zápasů utkali domácí s A týmem BC Strahov o prvenství ve skupině B. Beachclub Strahov sice absolvoval sobotní část ještě bez své elitní mužské dvojice Perušič / Schweiner, přesto v mužské části souboje o první místo ve skupině proti BK Pankrác neměl nejmenší problém. Naopak v ženské části tohoto souboje dominovaly domácí dvojice a tak vše dospělo opět k rozhodujícímu mixu. I tentokrát prokázali své kvality domácí Fanda Knobloch s Marťou Maixnerovou, kteří pro Pankrác urvali i tento rozhodující bod (stejně jako v těsném souboji proti BVŠP B).

V nedělním programu tak mohli diváci sledovat nejprve semifinálová klání: BVŠP A versus BC Strahov a BK Pankrác versus PBT Střešovice. V obou semifinále mohli zaregistrovat hned několik posil. Za BC Strahov splnili úlohu Perušič se Schweinerem, naopak týmu BVŠP se velmi vyplatil tah s Andy Lorenzovou, kdy posílená ženská složka BVŠP získala oba body proti ženám Strahova, a to i přes jejich posílení o Magdu Černou. Jedním z klíčových momentů tohoto semifinále tak byl souboj mužských dvojek – Waber / Ježek proti dvojici ze Strahova Kůrka / Oliva. I když byl mužský kádr týmu BVŠP poměrně úzký a v neděli nedoznal změn, vzbuzoval respekt svou silou a vyrovnaností obou dvojic. Potenciál prokázal v každém týmovém duelu, tedy i v semifinále, kdy Semerád s Trousilem sice podlehli Perušičovi se Schweinerem, ale právě dvojice Waber / Ježek ve třech setech přetlačila Olivu s Kůrkou. Utkání smíšených dvojic pak už konečný výsledek duelu nemohlo ovlivnit.

Rovněž v druhém semifinále se odehrál mix zápas již za rozhodnutého stavu a také tady hrála významnou roli nedělní posila v týmu BK Pankrác. Jirka Mikulenka totiž spolu s Fandou Knoblochem porazili v souboji mužských jedniček dvojici PBT Střešovice Berčík / Zavadil a získali velmi důležitý bod. Další dva body do sbírky domácích přidaly totiž ženy BK Pankrác (v semifinále ve složení Marcelová / Maixnerová a Kubíčková / Honzovičová), které byly naopak velkou zbraní domácího týmu.  

V souboji o třetí místo se tým ze Strahova dostal po prvních dvou duelech do trháku 2:0 a zdálo se, že by mohlo být rozhodnuto. Tým PBT se však nehodlal vzdát a obě následující utkání dotáhnul až do těsné koncovky třetích setů, kde však opět shodně podlehnul. Šek na 14000,- za třetí místo tak nakonec získalo A družstvo Beachclubu Strahov. Do Střešovic putuje šek na 7000,- za místo čtvrté.

Naopak finále vidělo po prvních duelech vyrovnaný stav 1:1. V druhém kole zápasů však ukázali sílu nejen muži družstva BVŠP, ale také jejich ženské jedničky Lorenzová / Tomasová, jenž nedaly větší šanci pankráckým Marcelové s Kubíčkovou a bylo rozhodnuto. Ze druhého místa a šeku na 21000,- se tak raduje domácí Beachklub Praha Pankrác, putovní pohár a šek na 28000,- si odnáší A tým Beachvolejbalové školy Praha.

  1. Beachvolejbalová škola Praha A
  2. Sportovní klub Beachklub Praha
  3. Beachclub Strahov
  4. Prague beach team

Kompletní výsledky ZDE

Pro nominaci na evropskou scénu byla rozhodující utkání vždy jen daného pohlaví, odděleně mužů / žen, kdy se počítal celkový poměr míčů ze všech utkání dané kategorie. V říjnu by Česko tak ve Francii mohli reprezentovat vítězové: v kategorii mužů Beachclub Strahov a v kategorii žen tým BVŠP.

Závěrem velké díky hlavnímu partnerovi Českého beachvolejbalu, SKUPINĚ ČEZ, za podporu turnaje ČEZ MČR klubů 2024. Poděkování posíláme také všem rozhodčím, organizátorům, fanouškům či divákům, ale hlavně hráčům za jejich skvělé výkony!

 

Autor: Petr Gemroth, foto Jan Votava

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018