Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
7.7.2024

Prvenství v Challenge Cupu znamená pro naše volejbalistky účast v VNL

Ve finálovém utkání českých volejbalistek na Challenger Cupu 2024 předvedly svěřenkyně Ioannise Athanasopoulose kvalitní a agresivní hru, kterou nad svými portorickými soupeřkami dominovaly. Po setech 25:23, 25:20, 18:25, 25:18 Češky získaly vítězství v turnaji, a především vstupenku do příštího ročníku Ligy národů, elitní soutěže pro 16 nejsilnějších týmů světa. Univerzálka Gabriela Orvošová ve finálovém zápase bodovala pětadvacetkrát, kapitánka Michaela Mlejnková přispěla 18 úspěšnými útoky.

Česko – Portoriko 3:1 (25:23, 25:20, 18:25, 25:18)

Rozhodčí: Luo Wensheng (CHN), Asai Tadayoshi (JPN)

Sestavy (od zóny I):

Česko: Valková, Havelková, Jehlářová, Orvošová, Mlejnková, Koulisiani, libera Digrinová, Dostálová. Střídaly: Brancuská, Grabovská, Kneiflová, Pavlová, Faltínová

Portoriko: S. Rivera, Reyes, W. Rivera, Santiago Cabrera, Ortiz, Lopez Villanueva, libero Venegas. Střídaly: Champion, Nogueras, Leon

Statistika ZDE

České ohlasy po utkání:

smečařka Helena Havelková: Jsem hrozně nadšená, protože si myslím, že si to zasloužíme. Po Ostravě jsme byly smutné, že jsme cestu Zlatou ligou nedotáhly do konce. Byly to skvělé dva měsíce, které jsme společně strávily, a i když to byla obrovská dřina, být tady není vůbec jednoduché a opravdu jsme si to zasloužily. Gratuluji úplně všem, protože všichni hrály skvěle a podle mě jsme dnes byly lepší. Není tajemství, že jsme se o víkendu vdala za György Grozera, takže dnes to byl můj poslední zápas se jménem Havelková na zádech, což je pro mě dost emotivní. Je to pro mě velká čest, protože György má skvělé volejbalové jméno a myslím, že to naše spojení je splněný sen.

libero Veronika Dostálová: Zápas samozřejmě musím hodnotit jen dobře, protože celý tým podal exkluzivní výkon ve všech setech. Ve třetí sadě nám utekl začátek a Portoriko, které už nemělo co ztratit, do toho šlo úplně naplno. Je super, že jsme se ve čtvrtém setu zase vrátily a bojovaly až do konce. Jsem ráda, že jsme si to nakonec na hřišti i užívaly, protože začátek byl trochu nervózní kvůli tomu, jak moc jsme chtěly po Evropské lize zakončit sezónu vítězným zápasem. Teď uvidíme, jak umí tento tým slavit, protože po Ostravě jsme moc neslavily. Stříbro bylo sice hezké, ale spíš jsme měly slzy v očích a smutek. Uvidíme tedy teď.

trenér Ioannis Athanasopoulos: Nemám slov. Před začátkem utkání jsem hráčkám v šatně říkal, jak moc jsme se posunuly od roku 2019, kdy jsme se začali společně připravovat. Je to neuvěřitelné. Holky odehrály skvělý turnaj, i přes složité chvíle, které jsme měli v Ostravě, kde jsme prohráli finále Zlaté evropské ligy. Stále držely při sobě a makaly jako tým. I dnes jsme měli pár těžkých momentů, protože Portoriko je silný soupeř, který hraje velmi chytře a bezchybně. Jsem nadšený a vděčný hráčkám za to, co okázaly. Chci jim moc pogratulovat. A poděkovat chci i realizačnímu týmu za hodiny jejich práce pro tým a to, že jsou vždycky tam, kde mají být. A poděkovat chci i Českému volejbalovému svazu za vše, co nám poskytl, abychom dosáhli tohoto neuvěřitelného výsledku, protože podle mě jde o největší úspěch, jakého jsme společně dosáhli.

Finále Challenger Cupu odstartovalo vyrovnanou hrou, ve které si dvoubodovou výhodu jako první vybojovaly české volejbalistky za stavu 8:6. Úspěšná challenge a blok Jehlářové znamenaly vedení 11:7 pro české hráčky. Blokařce Jehlářové se dařilo i v útoku a tvrdou smeč předvedla také kapitánka Mlejnková, zvyšující na 16:11. Portoričanky se po time outu přiblížily na dvoubodovou ztrátu a k lavičce svolal své hráčky i kouč Athanasopoulos. Přišlo ale srovnání na 18:18. Sérii Portorika prolomila střídající univerzálka Brancuská a o výsledku prvního setu rozhodovala vyrovnaná koncovka, ve které svému týmu dvěma útoky pomohla Mlejnková.

Čtyři české body v řadě znamenaly povedený vstup do druhé sady, soupeřkám opět pomohl oddechový čas, po kterém se dotáhly na 5:4. Portoričankám se podařilo esem na zadní čáru srovnat na 8:8 a vyrovnaný souboj pokračoval i za stavu 15:14. Český tým bodově táhla kapitánka Mlejnková, prosadila se i Jehlářová. Tvrdý atak Orvošové na čáru a bodový blok Koulisiani znamenaly nadějné české vedení 18:14. Soupeřky se tentokrát do kontaktu nevrátily a Mlejnková s Jehlářovou posunuly skóre na 23:18. I druhý set ukončila Orvošová.

Z nepříznivého stavu 0:3 se české volejbalistky dokázaly vrátit a srovnat na 4:4. Agresivní útoky Mlejnkové dělaly Portoričankám problémy, zlepšenou hrou si ale karibské volejbalistky vybudovaly vedení 10:8 a po esu i 16:12. Českým volejbalistkám se nedařilo přiblížit do bodového kontaktu, naopak ztrácely a pouze korigovaly stav třetího setu.

Úvod čtvrtého setu přinesl dlouhé výměny s vyrovnaným stavem. Českému týmu pomáhala svými zákroky v poli Dostálová a skórující Havelková. Po dvou challengích a útoku Orvošové v polovině sady se stav posunul na 13:10 pro Češky. Bodovým blokem navíc Havelková získala svému týmu výhodu čtyř míčů. Nejdelší rozehru utkání získal opět český tým a stav 17:11 vypadal nadějně. Další dva bloky hráček v bílém a tvrdé útoky Orvošové přiblížily Athanasopoulosův tým k vítězství.

Kompletní výsledky Challenger Cupu 2024 ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Srpnoví jubilanti roku 2024 z řad osobností ČVS

V posledním letním měsíci nabízíme ohlédnutí za trojicí reprezentantů ze tří časových dekád, slavících letos kulatá životní jubile a v jednom případě...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody do nedalekých Benátek nad Jizerou přestupuje smečař Marek Šulc.

 
FIVB Challenger Cup ženy – Manila (PHI)

finále: Česko – Portoriko 3:1 (25:23, 25:20, 18:25, 25:18)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Kladenští Orli ulovili z Trinity Western University v Langley do svých řad kanadského univerzála Henry Rempela, pro něhož bude učinkování v Kladně...

 
FIVB Challenger Cup ženy – Manila (PHI)

Vietnam – Česko 0:3 (19:25, 14:25, 19:25)

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Jméno Hrušecká nebude v týmu volejbalistek Králova Pole chybět ani v nadcházející sezóně. Odcházející Terezu vystřídá její sestra, smečařka Tamara,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018