28.9.2024

Když se chce, tak to jde, ukázaly SK Kometa Praha a VK Lvi Praha

„Výchovné“ neboli „odstupné“ za přestup mladých hráčů nebo hráček je téma, které u jakéhokoli sportu nemá konce, volejbal nevyjímaje. Pozitivní přístup a ukázka toho, když oba kluby chtějí najít řešení, ukázaly pražská Kometa a Lvi Praha.

SK Kometa Praha se „specializuje“ na výchovu talentů mládeže a každoročně hraje nejvyšší mládežnické soutěže. Lvi se netají tím, že by v budoucnu chtěli navázat na extraligovou příslušnost nejen v mužské, ale také v kategorii žen. Mladé volejbalistky Klára Pečená a Zuzana Smejkalová chtěly zkusit své schopnosti ve vyšší soutěži, v kategorii U22 a v 1. lize žen, a tak požádaly Kometu o uvolnění do ligového výběru pražských Lvic, které o ně měly zájem. „Nechceme našim holkám bránit v kariéře, a tak jsme souhlasili s jejich přestupem. Jako klub se neplánujeme pokoušet v nejbližších letech o získání 1. ligy žen, natož extraligy. Ano, měli jsme nárok na odstupné, ale po dohodě se Lvy, hlavně s Tomášem Pomrem jsme se rozhodli, že přistoupíme na snížení částky, v případě, že tato částka bude věnována do Nadačního fondu ČVS,“ říká k tomuto neobvyklému vyrovnání šéf Komety Jan Pleticha.

„Je pravda, že jsme o výše uvedené hráčky měli zájem, ale odstupné jsme původně chtěli rozfázovat na splátky, což v těchto případech bývá standardní. Když ale Kometa přišla s myšlenkou, že bude tuto částku věnovat do Nadačního fondu ČVS, ani minutu jsme se nerozmýšleli a souhlasili s jednorázovou platbou. Sám s osobních zkušeností vím, že problematika výchovného je vždy a tento konkrétní případ může být třeba cestou, jak vyřešit „patové“ situace v přestupech mládeže,“ říká k neobvyklému vyrovnání generální sekretář Lvů Praha Miloš Kočka.

Cením si gesta Komety a vstřícnosti Lvů. Věřím, že tento postup by mohl být i příkladem pro další kluby, které řeší problematiku odstupného v mládežnických kategoriích,“ zamýšlí se nad tímto neobvyklým přístupem obou klubů člen Výboru ČVS Radek Hacaperka.

Nadační fond ČVS Srdce na sítí pomáhá nejen zdravotně postiženým sportovcům, ale i seniorům nebo dětem ze sociálně slabších rodin a každý takový příspěvek je příspěvkem na dobrou věc. Věříme, že příklad Komety a Lvů bude inspirující i pro další kluby.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018