28.9.2024

Cenné vítězství z palubovek soupeřů vezou volejbalisté Benátek a Lvů

ČEZ extraliga mužů měla v sobotu na programu zápasy 2. kola. V něm se blýskly Benátky nad Jizerou, když téměř ztracené utkání v Českých Budějovicích dokázaly otočily ve svůj prospěch. Nutno však dodat, že Jihostroj se potýká se zdravotními neduhy některých svých hráčů. Ty provází v úvodu sezóny i Brno, které doma nestačilo na dobře hrající Ostravu. Největší pozornost však byla v 2. kole upřena do Karlových Varů, kde si domácí celek dělal zálusk na skalp pražských Lvů. Ti však působili sehranějším dojmem a po týmovém výkonu se z vítězství radovali oni. Vítězný vstup do nové sezóny si připsali volejbalisté liberecké Dukly, kteří nedali žádnou šanci Ústí nad Labem. Druhé vítězné středočeské derby v řadě mají za sebou kladenští Orli, když po Aeru přehráli i Příbram. Odolena Voda se prvních bodů do extraligové tabulky dočkala na palubovce Beskyd, které tak zůstávají už posledním týmem bez bodového zisku.

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

Na jihu Čech bylo znát, že po zisku titulu popularita volejbalu vzrostla. Na první utkání dorazilo více než 1000 diváků, kteří viděli dva dominantní sety v podání Jihostroje. A pak zkrat. Domácí prohráli třetí koncovku a momentum se přesunulo na Benátky nad Jizerou, které utkání otočily a překvapivě si odváží dva body.

VK Jihostroj České Budějovice – VK Benátky nad Jizerou 2:3 (25:16, 25:16, 27:29, 21:25, 13:15)

Rozhodčí: Ostranský T., Možná M.

Počet diváků: 1058

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bitar, Nikpoor, Okolić, Kriško, Leština, Taylor-Parks, libero Kovařík. Střídali: Emmer, Sedláček, Rodrigues, Michálek

Hosté: Bartoš, Šulc, Staněk, Perry, Pokopec, Černý, libero Kotek. Střídali: Krča, Švandrlík, Mečiar

Ohlasy po utkání:

Petr Michálek (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Hrozně mě mrzí, že jsme první domácí zápas prohráli. Začali jsme krásně vedením 2:0 na sety. I ve třetím setu jsme vedli. Pak jako kdybychom přestali bojovat, a myslíme si, že to půjde samo. Jenže ono to samo nejde. Ukazuje se, že v extralize už nejsou slabé týmy. Příště musíme bojovat až do konce.“

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Zápas se mi hodnotí těžko. První dva sety jsme hráli, jak si představuji. Bylo tam nasazení, agresivita na servisu i v útoku. Postupem času Benátky převzaly iniciativu v agresivitě a přehrály nás na příjmu a servisu obecně.“

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Zápas byl jako na houpačce. Bylo to v podstatě stejné jako náš první zápas v Ostravě nebo utkání Budějovic ve Zlíně. Všechny zápasy rozhodl tie-break. Dnes jsme byli šťastnější my.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Stejně jako v Ostravě se nám ani tady nevydařil vstup do zápasu. Ale stejně tak jsme skóre z 0:2 na sety dokázali vyrovnat. Tentokrát jsme vyhráli tie-break a jsme šťastní. Zvlášť tady na půdě Budějovic jsou to cenné body, protože se odtud nevozí snadno.“

Popis utkání:

Ještě před začátkem utkání se českobudějovická hala naplnila tak, jak nebylo dříve na první zápas sezony zvykem. Po zisku titulu bylo znát, že popularita volejbalu v krajském městě narostla. Fanoušci zatleskali po krátké vzpomínce na poslední míče nervy drásajícího finále extraligy, které klub promítal na velkoplošné obrazovce. Jihostroj slavnostně odhalil nový banner pod stropem haly, který bude navždy připomínat triumf ze sezony 2023/24.

První set rozehrál Jihostroj skvěle. Přestože mu opět chyběli nemocný univerzál Brichta a zraněný smečař Rodrigues začal na lavičce. Nahrávač Bitar ladil souhru s Kriškem, jehož zranění z předchozího utkání se neukázalo být tak dramatické, jak původně vypadalo. Benátečtí se pod náporem domácího týmu nedokázali dostat příliš do hry – Jihostroj zvítězil jednoznačně 25:16.

Druhý set pokračoval v podobném duchu. Bitar začal hrát i středem přes Okoliće a Taylora-Parkse. Jihostroj byl stále ve vedení, Benátky se držely alespoň na dostřel do stavu 17:14. Pak se domácí opět rozjeli a koncovku setu měli opět jasně pod kontrolou – 25:16.

Fanklub Českých Budějovic rozjel pokřiky, do kterých se zapojila celá hala. „Druhá strana odpovídá – České Budějovice“. Tento pokřik obvykle slýcháme ve Sportovní hale až při atraktivnějších duelech play-off – v této sezoně zazněl už v úvodním duelu. Třetí set byl na začátku vyrovnaný, za stavu 10:10 bylo stále remízové skóre. Benátky se tentokrát držely až do koncovky a tam začalo drama. Jihostroj už měl ukončení zápasu na ruce, ale hosté nakonec urvali třetí set pro sebe – 27:29.

Ve čtvrtém setu se očekával nápor Jihostroje, ale bylo tomu přesně naopak. Domácím se nedařilo a Benátky se dostaly do vedení dokonce 8:4. Hosté se výrazně zlepšili, byli v euforii a po většinu setu měli navrch. Když se po chybách Jihostroje dostali do vedení už 21:15, začalo se domácím těžko dýchat. Benátky zvládly koncovku 25:21 a vynutily si překvapivý tie-break.

Pátý set byl ze začátku vyrovnaný, ale později bodově odskočili hosté. Frustrovanému Jihostroji najednou vázla souhra a trenér Šmejkal nevěděl, koho poslat na hřiště. Benátky využily momentum utkání, které se jim nabídlo po vítězné koncovce třetího setu. Nakonec celý zápas otočily a vyhráli tie-break 15:13.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK LVI PRAHA

V rámci 2. kola hostilo Karlovarsko vicemistry z Prahy. Poprvé v letošní sezóně před domácím publikem a bylo připraveno odehrát vítězný zápas. Úspěšnější byli však nakonec jejich soupeři.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha 1:3 (23:25, 25:17, 18:25, 23:25)

Rozhodčí: Petr Dušek, Dušan Rychlík

Počet diváků: 970

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Chirivino, Šestan, Špulák, Jansons, Bajandic, Calin, libero Pfeffer. Střídali: Pastrňák, Chromec, Seidl

Hosté: Madsen, Shafiei, Kollátor, Čech, Crer, Janouch, libera Moník, Tláskal. Střídali: Balague, Thiel

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Zdánlivě vyrovnaný zápas. Přijde mi, že zatím bojujeme sami se sebou. V situacích, kdy uskočíme o pár bodů, si to lehkými příjmy, které zkazíme, a nepovedeným servisem, si to zase vymažeme. Nás trápí, že spoustu toho ubráníme, ale málo si toho dohrajeme. Viz ten poslední set, poslední míče. Říkal jsem to už předtím – jsme spolu chvíli, sehráváme se, ale výsledky nečekají, musíme je začít dělat.“

Stefano Mascia (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dnešní zápas jsme neodehráli dobře. Hráli jsme s tím nejlepším týmem v extralize a neodehráli jsme zápas, jak jsme nejlépe mohli. Je vidět, že druhý tým je spolu více sehraný, že spolu hrají déle, jsou dynamičtější na hřišti. Nesmíme zapomenout, že jsme uhráli důležité body. Myslím, že celková úroveň této hry jenom dokazuje, že musíme být lepší, nesmíme ztrácet tolik bodů a dělat zbytečné chyby. Dnešní zápas měl zajímavý spád.“

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Dnes jsme uhráli tři výborné body, které bereme, protože Vary budou chtít hrát nahoře stejně jako my. Jsem šťastný za týmové vítězství.“

Damian Aredondo (trenér VK Lvi Praha): „Děkuji hochům za perfektní práci v hřišti, za celou hru a odvážíme cenné body.“

Popis utkání:

Vstup do utkání se povedl domácímu družstvu excelentně. Perfektní obrana a bezchybný servis je posunul do jednoznačného vedení. Po počátečním rychlém vstupu domácích do hry se Lvi oklepali a stáhli náskok soupeře. Od poloviny setu začala vyrovnaná hra na obou stranách. Po dvou nevynucených chybách na straně Karlovarska, dochází k prvnímu přerušení hry trenérem Masciem. Toto přerušení přináší bod pro domácí, kteří i přesto prohrávají o dva body. Domácí předvádí dravý volejbal, dotahují a ujímají se vedení. Dochází ke střídání, kdy na palubovku přichází mladá domácí krev – Chromec se Seidlem. Oddechový čas vybírá i trenér hostů. Pouhé tři body dělí domácí od výhry prvního setu. Předvádí neuvěřitelnou bojovnou hru, která bohužel nestačí na úspěšné zakončení prvního setu, který prohrávají 23:25.

Druhý set začíná připsáním bodů domácích hráčů, kteří si po úspěšných útocích hned od začátku vytvořili několikabodový náskok, který si udrželi do prvního oddechového času. Ten si vybral trenér Lvů za stavu 9:12. Herní nasazení karlovarské sestavy je pastvou pro oči, udržuje si dostatečný náskok a svou hrou si získává fanoušky celé haly míčových sportů. Petr Špulák na podání a duo Calin/Janson na blocích zakončují druhý set. 

Do třetího setu vstupují bojovněji Lvi, kteří hrají riskantně. Domácí Karlovarsko odpovídá stejnou mincí a oba týmy se rvou o každý bod. Třetí set je zatím nejvyrovnanějším setem celého utkání. Po červené kartě Petra Špuláka, dostává hra jiný spád. Obě družstva jsou nervózní, což se odráží ve hře. Domácí se propadají o pět bodů a bojují. Na domácí straně dochází na střídání Chromce a Seidla, na straně hostů vypomáhá za Moníka Tláskal. Západočeši se ale propadají a prohrávají třetí set 18:25.

Karlovarsku se nedaří chytit tempo, do čtvrtého setu vstupují se ztrátou tří bodů. Poté ale vyrovnají a jdou do vedení. Lvi na to reagují rychlou hrou a ukazují svou sílu. Domácí tlačí a nepřistupují na agresivní hru Pražanů, pomalu bod po bodu svou čistou hrou je dotahují. Koncovka setu je napjatá. Rozhodují maličkosti. Bohužel tyto maličkosti nehráli ve prospěch domácího týmu, který prohrává 23:25 a 1:3 na sety.

Autor: Lenka Horáková

VK DUKLA LIBEREC – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

VK Dukla Liberec vstoupil do nového ročníku nejvyšší české volejbalové soutěže až v druhém kole. Soupeř, SKV Ústí nad Labem, už měl na rozdíl od domácích svůj první zápas za sebou, dva dny zpátky vyzval obávané Karlovarsko, které zvítězilo 3:2. Volejbalisté liberecké Dukly potěšili svoje fanoušky suverénním výkonem a zaslouženě si připsali tři body za výhru 3:0.

VK Dukla Liberec – SKV Ústí nad Labem 3:0 (25:14, 25:20, 25:20)

Rozhodčí: Lukáš Spáčil, Vlastimil Kovář

Počet diváků: 647

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bryknar Šimon, Petty Gregory, Šábrt Martin, House Logan, Suda Radek, Trojanowicz Lukáš, libero Lui Justin. Střídali: Ticháček Lukáš, Toman Jiří

Hosté: Milic Blazo, Barisic Tomas Esteban, Bolzani Silva Wellington, Murray Jérémie, Hulpach Ivo, Lank Matouš, libero Kořínek Jiří. Střídali: Kasan Jan, Koranda Matěj, Hendrich Tomáš, Hůlka Denis

Ohlasy po utkání:

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): „Myslím si, že přesně takhle jsme si to představovali zahájení sezóny. Tři body, 3:0, výborné!“

Alessandro Lodi (trenér VK Dukla Liberec): „Samozřejmě, že jsme moc šťastní. Věděli jsme, že je Ústí soupeř, proti kterému se těžko hraje, hlavně na začátku sezóny. Ukázali to před dvěma dny v excelentní hře proti Karlovarsku, které nakonec vyhrálo 3:2. Věděli jsme, jak silný je karlovarský tým. Hra nás nutila k soustředěnosti, protože jsme věděli, že proti sobě máme silného soupeře. Hráli jsme dobře, ještě ne perfektně, ale byl to první zápas, a to je normální. Musíme se v mnoha věcech zlepšit. Už příští týden v Praze to bude hra proti jednomu z nejlepších týmů v extralize.“ 

Silva Wellington Bolzani (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Soupeř byl dnes lepší než my. Zasloužili si vyhrát. Musíme se zlepšit. Zatím na to máme čas. Budeme na tom přes týden pracovat a uvidíme, jak to dopadne příště.“

Ondřej Žaba (trenér SKV Ústí nad Labem): „Dneska bylo těžké konkurovat domácímu dobře hrajícímu Liberci. My jsme s příjmem první set vůbec nezvládli, a pak jsme druhý set měli dvě šance se chytit, bohužel jsme je nevyužili. Soupeř zatlačil znovu ke konci setu a začátek dalšího setu ukázal, že Liberec zaslouženě dominoval a vyhrál.“

Popis utkání:

Do utkání vstoupila lépe Dukla, která si hned na začátku připsala tři body. Náskok se postupně stupňoval a domácí si dlouze drželi sedmibodový odstup. Trenér Žaba sice využil střídání, kdy do hry pustil Tomáše Heindricha a Jana Kasana, ale ani to nepomohlo. Dukla soupeři nedovolila prakticky nic. Suverénně vyhrála 25:14.

V druhém setu se pro změnu ujalo vedení Ústí, avšak jen s velmi těsným náskokem. Liberečtí to nevzdávali, usilovně tlačili, až se nakonec skóre obrátilo v jejich prospěch. Ústečtí předvedli úplně jinou hru, silné emoce však přispěly k tomu, že od rozhodčího vyfasovali dvě žluté karty. Dukla nakonec soupeře přehrála 25:20.

Martin Šábrt zahájil třetí set smrtícím hřebíkem a Dukla se ujala vedení tak jako v prvním setu. Červená karta pro Ústí přispěla k náskoku 6:0. Za stavu 11:2 pro Liberec si trenér Žaba vzal první oddechový čas, aby své svěřence povzbudil. Soupeři se podařilo náskok stáhnout. Dukla pak blokem Logana House odskočila a pětibodový náskok si udržela až do konce setu. Liberec vítězí ve třetím setu 25:20, a připisuje si tak první tři body do extraligové tabulky.

Autor: Denisa Kováčová, foto Adriana Micáková

BLACK VOLLEY BESKYDY – AERO ODOLENA VODA

Po prvním kole ČEZ extraligy mužů byli domácí i hosté dva ze tří týmů, které byly prozatím bez bodu, takže se dala očekávat bitva o odlepení se „ode dna“ tabulky. Mladý domácí tým nedoznal mnoha změn a hráči pod vedením trenéra Provazníka v loňské roce volejbalově „vyrostli“. Naproti tomu tým Odoleny Vody doznal výrazných změn v kádru a byl tak překvapením.

Black Volley Besykydy – AERO Odolena Voda 1:3 (22:25, 25:22, 20:25, 17:25)

Rozhodčí: Matěj Dmejchal, Tomáš Buchar

Počet diváků: 156

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Flegr, Mišek, Koloušek, Klimeš, Sztolarik, Benda, libero Míček. Střídali: Malík, Zelenka, Přibyl

Hosté: Heiskanen, Patočka, Carrillo, Dimitrov, Dvořák, Hladík, libero Pineau. Střídal: Jachnicki

Ohlasy po utkání:

Jiří Benda (kapitán Black Volley Beskydy): Z naší strany o poznání lepší výkon než ve čtvrtek. Možná to bylo tím, že byl trošku jiný soupeř a hráli jsme doma. Byly tam dobré momenty, ale v důležitých chvílích jsme si nepomohli na příjmu. Odolka v podstatě jen dávala servis, lehký servis a my jsme nebyli schopni si s tím poradit. Musíme na tom zapracovat, být preciznější v těchto věcech. Ale jdeme dál. Čeká nás další zápas s Příbramí příští týden v sobotu, tak si musíme odpočinout a vletět do toho naplno a snad se to povede a bude to lepší.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Sice jsme prohráli, ale oproti čtvrtku to byl diametrálně odlišný výkon. Myslím si, že dnešek rozhodlo to, že jsme nebyli schopni líp přihrát plachtu Odolky. Jinak si myslím, že v ostatních činnostech jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem, takže věřím tomu, že pokud kluci budou takhle pokračovat a ještě odstraníme pár žákovských chyb, které pramení možná z jejich věku, možná z jakési nezkušenosti, tak že ta cesta dopředu je v pořádku, a bude to zajímavé.“

Jakub Dvořák (kapitán AERO Odolena Voda): „Za nás si myslím, že dneska dobrý výkon. Určitě hodně pozitivní, že na rozdíl od prvního zápasu s Kladnem jsme plnili to, co jsme si řekli. Nechtěli jsme dělat moc chyb, protože jsme věděli, že Beskydy jsou mladší tým a že těch chyb udělají víc než my. To se nám vyplatilo, dokázali jsme zatlačit v ideální momenty, takže dnes spokojenost za tři body.“

Matyáš Démar (trenér AERO Odolena Voda): „Jsem moc rád za první letošní výhru, ještě ve venkovním prostředí, za to kluky určitě pochválím. Ale i tak jsme byli nervózní, udělali jsme dost chyb, které normálně neděláme, které jak jsem říkal, pramení z té nervozity. Třeba nás to vítězství odpíchne k lepším výkonům a k více bodům. Moc klukům gratuluju.“

Popis utkání:

První set byl jako na houpačce. Po nervózním začátku, který přinesl nevynucené chyby na obou stranách, se hra vyrovnala. Domácí tým se záhy ujal tříbodového vedení. Poté však začaly Beskydy bojovat s nepřesnostmi při hře v poli, čehož Aero využilo a bere si vedení na svou stranu. Domácí houževnatí mladíci se však nevzdávají a při Klimešově servisu stahují na rozdíl dvou bodů a nutí hostujícího trenéra k timeoutu. Následuje Bendův blok, Sztolarikova nekompromisní smeč, je srovnáno a Klimeš pokračuje v úspěšné sérii na podání. V dramatické koncovce, kdy byl k vidění pohledný volejbal, prokázali pevnější nervy hosté a ujímají se vedení.

Vyrovnaný souboj byl k vidění v druhém setu již od prvních míčů. Skóre se přelévalo doslova bod po bodu až do esa domácího Bendy, které znamenalo vedení Beskyd a timeout hostů. Po něm hosté snižili a Dimitrova střídal Jachnicki. Vzápětí přišlo jednobodové vedení hostů a oddechový čas pro změnu domácího celku. V repríze dramatické koncovky z prvního setu byli tentokrát úspěšnější domácí a bylo vyrovnáno 1:1.

Důležitý třetí set začali lépe hosté, kterým se dařilo zejména v obraně. Domácí útočníci jen těžko hledali recept na kvalitní bloky Aera. Za nepříznivého stavu 10:17 se ještě domácí trenér snaží v oddechovém čase povzbudit svůj tým a pomáhá to. Domácí při Kolouškově podání snižují. Ale v koncovce setu se hosté opět vracejí ke své kvalitní obranné hře a v setu vítězí 25:20.

Ve čtvrtém setu jako by domácímu týmu došel dech. Vrátila se nepřesnost při hře v poli a hosté naopak předváděli čím dál koncentrovanější výkon. Ve čtvrtém a zároveň posledním setu se žádné drama nekonalo, Aero Odolena Voda zvítězilo poměrně jednoznačně 25:17, celkově 3:1 a odvezlo si z Beskyd tři body a odrazilo se ode dna tabulky.

Autor: Alice Zemanová, foto Ivan Dostál

VOLEJBAL BRNO – VK OSTRAVA

V druhém kole volejbalové ČEZ extraligy mužů odehrálo domácí Brno zápas proti týmu Ostravy. V předchozím kole Brno překvapilo Příbram a vyhrálo 3:2 a Ostrava zvládla domácí zápas proti Benátkám nad Jizerou. Brno chtělo na domácí půdě navázat na předchozí vítězství, ale po nadějném prvním setu nestačilo útokem na rozjetou Ostravu a prohrálo 0:3.

Volejbal Brno – VK Ostrava 0:3 (24:26, 13:25, 15:25)

Rozhodčí: Marschner R., Kvarda P.

Počet diváků:  324

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kop, Bukáček, Roman, Janků, Janečka, Pražák, libero Waclaw. Střídali: Červinka, Jehlička, Havlíček

Hosté: Grzyb, Olsen, Biernat, Mazoch, Dudzik, Chwastyk, libera Motyčka, Lex. Střídali: Pelikán, Resl

Ohlasy po utkání:

Martin Kop (kapitán Volejbal Brno): Dostali jsme 3:0, nenavázali jsme na dobrý výkon v Příbrami. Myslím si, že důvod je jednoduchý. V téhle oslabené sestavě nejsme tým, který může hrát na bodovky, takže si nemůžeme dovolit být na tom na příjmu hůř než soupeř, a tím přijít o naši hru středem. Potom se nám hraje těžko. Tahle hra se nám potom rozbila a neměli jsme Ostravu čím přehrát. Děkujeme všem fanouškům, že si dnes našli cestu na Kouničku a podporovali nás.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dnes můžu hodnotit pozitivně pouze vstup do zápasu, který se nám vydařil skvěle. V něm jsme dobře podávali a dobře bránili. Dokonce celý první set jsme dobře bránili na síti, ale myslím si, že naší nekoncentrovaností a nedůsledností v začátku utkání jsme to utkání prohráli a nastartovali Ostravu, která od té fáze zápasu byla výrazně lepší a zaslouženě vyhrála.“

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava):  „Myslím si, že ze začátku to byl těžký zápas po předchozích tiebrejcích. Až v koncovce prvního setu jsme Brno přehráli jedním výborným blokem, z čehož už se Brno nezvedlo. Hráli jsme koncetrovaně celý zápas a výsledek je jasný.“

Tomáš Zedník (trenér VK Ostrava): Myslím si, že po prvním setu, který byl velmi vyrovnaný a vyhráli jsme ho v koncovce, byly další dva sety z naší strany koncert. My jsme hráli dobře a Brno se v posledních dvou setech hledalo.“

Popis utkání:

Utkání začalo velmi vyrovnaně a ani jeden z týmů neměl delší bodovou sérii. První delší bodovou sérii udržel na servisu domácí David Janků, kterou potvrdil i esem po oddechovém času hostů. Poté se však tým Ostravy po dobré bodové sérii dostává do vedení. Brnu se podaří srovnat až na stavu 22:22 díky dobré obraně na síti. Po oddechovém času domácích kazí Ostrava servis za stavu 23:24, ale nakonec vyhrává Ostrava první set 24:26.

Druhý set začíná lépe tým Ostravy a za stavu 2:5 domácí střídají Davida Janků za Martina Červinku.  Po úvodní bodové sérii Ostravy se domácímu celku podařilo trochu dotáhnout, ale poté i přes dobrý servis Janečky získává bod Ostrava a opět odskakuje na rozdíl tří bodů. Za stavu 6:11 Brno znovu střídá, tentokrát na nahrávce a po jedné výměně si bere oddechový čas. Ostrava se díky dobré obraně na síti i v poli drží ve vedení a Brno střídá univerzála. Domácí se stále trápí v obraně a druhý set prohrávají 13:25.

Do třetí sady opět vstoupil lépe ostravský celek a dostává se do vedení o čtyři body. Na to domácí reagují oddechovým časem a následným dvojstřídáním za stavu 2:8. Brno se celý set opět trápí v obraně i v útoku a Ostrava vede už o deset bodů. Tým Ostravy si třetí set pohlídal a vyhrává set 13:25 a celý zápas 3:0.

Autor: Jindřich Kopeček

KLADNO VOLEJBAL CZ – VK TROX PŘÍBRAM

Kladenský tým se ani nestihl nadechnout a vychutnat si čtvrteční výhru a chystal se na druhý zápas ČEZ volejbalové extraligy mužů. Poprvé se téměř kompletní kádr, bez nemocného Jakuba Kováče, představil před domácím publikem, které je z loňska namlsané výbornými výkony i výsledky. I když Orli potřebovali jeden set, aby se rozkoukali, neměli jejich příznivci důvod se na ně po konci zápasu zlobit. Kladno si po druhém setu, kdy Příbrami uštědřilo lekci, v poklidu tři body pohlídalo a může se v klidu připravovat na středeční pohárový zápas v Holubicích.

Kladno volejbal cz – VK Trox Příbram 3:1 (22:25, 25:13, 25:20, 25:21)

Rozhodčí: Koutník P., Krtička J.

Počet diváků: 527

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Neves, van Geel, Kyjanica, Rempel, Hänninen, Zajíček, libero Fernández. Střídali: Imamura, Čeketa, Donát

Hosté: Goralik, Rosenbaum, Friesen, Tellez, Tevkun, F. Ureš, libero Kanaiev. Střídali: Bonacic, Toth, J. Ureš, Streutker, Vítámvás

Ohlasy po utkání:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): „V prvé řadě bych chtěl poděkovat fanouškům za neutuchající podporu, zadruhé si myslím, že náš výkon byl slabší než proti Odoleně Vodě. Spousta chyb, asi pramenily z nervozity nebo únavy, každopádně jsme tomu čelili statečně a vymáčkli jsme z toho tři body. Příbram hrála tak, jak jsme si mysleli, že bude hrát, jen my jsme nedodržovali to, co jsme měli dodržovat, a tím jsme si to strašně zkomplikovali. Tři body jsou fajn, jsou doma, teď si odpočineme a od pondělí nanovo do práce.“

Tomáš Samsely (trenér Kladno volejbal cz): „První set jsme začali moc bojácně. Nevím proč, zbytečně jsme vymýšleli nějaké speciality. Ale naštěstí jsme se vrátili k základu naší hry a bojovnosti a urvali jsme to. Čtvrtý set tahanice až do půlky setu, potom jsme odskočili a drželi jsme to až do konce. Hodnotím to pozitivně a příští týden znovu.“

Daniel Rosenbaum (kapitán VK Trox Příbram): „Dneska jsme předvedli vcelku dobrý výkon, bylo to od nás mnohem lepší než ve čtvrtek. Doufám, že se to bude postupně zvedat. Začali jsme velmi dobře, dobře jsme útočili, hlavně na side-out jsme byli skoro stoprocentní. Pak jsme malinko polevili a soupeř se rozehrál, tlačilo je i publikum, a pak už se obtížně zastavoval. Řekl bych, že máme hlavní problém na podání, kdy se pořád nejsme schopní srovnat. Buď kazíme lepší servisy nebo dáváme buchty.“

Popis utkání:

Příbram vstoupila do zápasu druhého kola ČEZ extraligy daleko lépe než domácí tým a plnila své předsevzetí předvádět lepší a bojovnější výkony než v prvním zápase. Kladno špatně a netakticky podávalo, a tak si hostující nahrávač Rosenbaum mohl rozehrát všechny útočníky. Prosazovali se tak Tevkun, Goralik i Rodriguez. Kocouři si vypracovali tříbodové vedení a Orli ho marně celý set dotahovali. Nepomohly jim ani nevynucené chyby a hosté bez problémů ovládli první sadu.

Druhá sada byla odehrána během 20 minut. Kladno našlo rytmus, a i díky svým smečařům dominovalo prakticky od začátku do konce. Chyby na servisu převážila nadprůměrná úspěšnost na útoku. Kapitán Zajíček zvyšoval svým blokem náskok na 10:5, a když Jacob van Geel hřebíkem potvrdil kladenskou dominanci (17:7), bylo o osudu setu rozhodnuto a domácí družstvo vyrovnalo.

Stav zápasu 1:1 dal Orlům nadechnout a konečně diktovali tempo hry. Tři bodové bloky Nevese, Hänninena a Zajíčka tým nakoply hned na začátku třetího setu. Nahrávačská opora José Neves se opírala zejména o své kůlové hráče, kteří jí důvěru opláceli úspěšnými útoky, a Kladno vedlo pohodlně 19:13. Univerzál Tevkun i smečař Bonacic se statečně prali, bohužel víc, než na rozdíl tří bodů náskok Orlů nestáhli. Lukáš Kyjanica setbol proměnil esem a korunoval bojovnost a snahu Kladna.

Závěr zápasu byl jeho nejvyrovnanější pasáží. Oba týmy spolehlivě ztrátovaly, Kocoury ale srážely nevynucené chyby. Ty ovšem z přemíry snahy dokázal vyrobit i tým Tomáše Samselyho, a tak až do stavu 15:15 žádná strana nezískala nad soupeřem navrch. Až Adam Zajíček, jako správný lídr, dvěma body zavelel k úprku a když se přidali MVP zápasu, Jiri Hänninen a blokař Kyjanica, bylo rozhodnuto. V koncovce už se Kladno nenechalo ničím překvapit a zaslouženě slavilo první domácí výhru nové sezóny.

Autor: Michaela Doležalová, foto Václav Kolář

Krátké zprávyArchiv
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Slavia Hradec Králové – VK Prostějov 0:3 (17:25, 16:25, 14:25) – do 3. kola postupuje Prostějov

 
Chance Český pohár žen 2024/2025 - 2. kolo

TJ Ostrava – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:1 (25:21, 22:25, 27:25, 25:15) – do 3. kola postupuje Ostrava

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

o 3. místo: Dvorníková / Pospíšilová – Fried / Berger (AUT) 1:2 (21:18, 14:21, 14:16) semifinále: Serdiuk / Romaniuk (UKR) – Dvorníková /...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Dvorníková / Pospíšilová – Sestini / Ditta (ITA) 2:0 (21:14, 21:18), Dvorníková / Pospíšilová – Schäkel / Beutel (GER) 2:0 (21:16, 24:22), Durasi /...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Lukáš Vašina odstartoval u našich polských sousedů už svou třetí sezónu. Reprezentační smečař bude po odchodu z týmu GKS Katowice oblékat dres Asseco...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Balikesir (TUR)

Miharu / Ishihara (JPN) – Dvorníková / Pospíšilová 2:0 (21:13, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018