6.9.2024

Cestu českých akademiků na mistrovství světa ukončily německé páry

Učinkování českých zástupců na akademickém mistrovství světa v brazilském Rio de Janeiru 2024 skončilo před branami čtvrtfinále. Po ovládnutí základních skupin sice Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem i Kylie Neuschaeferová s Markétou Svozilovou zvládli vítězně první kolo play-off, v dalším však už na své soupeře nestačili a turnaj pro ně skončil.

Úvodní dva hrací dny turnaje (úterý a středa) lze stručně a jednoznačně shrnout, a to jako 100 % úspěšnost našich týmů a postup z prvních míst ve skupinách.

Ženy ve složení Kylie Neuschaeferová a Markéta Svozilová zahájily své první utkání s hráčkami Argentiny a s přehledem zvítězily ve dvou setech. Stejně tak si vedli i muži Jiří Sedlák a Jakub Šépka, kteří přehráli americké akademiky také 2:0.

Ve svém dalším utkání se děvčata střetla s domácími Brazilkami a s přehledem, po velmi dobrém výkonu, zaznamenala druhé vítězství 2:0. V následujícím dni (středa) v dopoledních hodinách nastoupili muži proti odhodlaným hráčům Japonska, kterým nedali nejmenší šanci, což dokumentuje výsledek 2:0.

V posledním utkání ve skupině se proti našim hráčkám postavil atraktivní tým Indie, jehož výkonnost na naše hráčky nestačila. Výsledek dopadl 2:0 ve prospěch našich děvčat. Na závěr druhého hracího dne se střetli Jiří s Jakubem s kvalitním týmem Polska a v ne příliš pohledném utkání se jim podařilo zvítězit 2:0.

Po skupinové fázi vstoupily české páry úspěšně do prvního kola play off. Ženám přidělil los reprezentantky Číny, které svým specifickým stylem trápily naše hráčky především v druhém setu. Nicméně Kylie s Markétou tlaku soupeřek odolaly a zvítězily ve dvou setech. Na muže v prvním kole čekal ambiciózní americký tým, se kterým si Jirka s Kubou po excelentním výkonu (prakticky bezchybném) poradili a zvítězili 2:0.

V dalším kole los přidělil českým dvojicím velmi silné páry Německa. Nejprve zahájily své utkání ženy a v prvním setu tahaly za kratší konec. Němky je přehrávaly především v obranných činnostech. Druhý set pak děvčata po zlepšeném výkonu získala a vyrovnala stav na 1:1. Utkání se rozhodovalo v setu třetím, který našim hráčkám nevyšel podle představ, a tak se z vítězství 2:1 radovaly Němky.

V případě mužů byl los relativně nelítostný - 2. kolo vítězové skupin Němci, případné 3. kolo opět vítězové skupiny další Němci, následoval by pravděpodobně lepší tým Francie. To je jen ukázka toho, že je mimoevropské týmy (s výjimkou USA), které nedosahují takových kvalit, úspěšně minuly. Samotné neúspěšné utkání s Němci lze shrnout slovy, že naši reprezentanti nevyužili nabídnutou šanci v podobě průměrného výkonu Němců v prvním setu. Jakub s Jirkou začali skvěle, což podtrhovalo i průběžné skóre např. 16:12, dále 19:17, či 20:19 a bodovka na ruce. Tyto příležitosti bohužel nevyužili a druhý set se tak nesl v duchu sebevědomějšího soupeře, než v setu prvním. Naši kluci tak v průběhu celého druhého dějství tahali za kratší konec a nakonec prohráli 0:2.

Na závěr je třeba konstatovat, že umístění na 9. - 16. místě obou párů je daleko za očekáváním především s ohledem na jejich kvalitu a předešlé výsledky.

Přehled výsledků akedemického mistrovství světa – ženy,     muži

 

Autoři: Rostilav Vorálek, Ondřej Vlček (předseda a člen komise beachvolejbalu při ČAUS), foto ČAUS

Krátké zprávyArchiv
ME U20 2024 - chlapci - Vrnjacka Banja (SRB)

o 3. místo: Česko – Ukrajina 3:1 (25:27, 25:23, 25:15, 25:22)  

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Varšava (POL)

Makhno / Rylova (UKR) – Lorenzová / Černá 2:1 (21:19, 16:21, 15:12), Wachowicz / Radelczuk (POL) – K. Pavelková / A. Pavelková 2:0 (21:9,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Pražský Olymp se bude v nadcházející sezóně muset obejít bez Pavlíny Šimáňové, Lucie Kalhousové, Michaely Brichtové a Veroniky Virtové. Příležitost...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Islandská reprezentační univerzálka v české extralize – tou bude Heba Sól Stefánsdfóttir, která přichází do Přerova z předního týmu na Islandu, HK...

 
ME U20 2024 - chlapci - Vrnjacka Banja (SRB)

semifinále: Francie – Česko 3:0 (26:24, 25:12, 25:16), Bulharsko – Ukrajina 3:0 (25:22, 25:20, 25:20)

 
FIVB Beach Pro Tour Futures

Varšava (POL): Lorenzová / Černá – Kvedaraite / Kovalskaja (LTU) 1:2 (21:16, 15:21, 9:15), Makhno / Rylova (UKR) – K. Pavelková / A. Pavelková 2:0...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018