14.9.2024

Končící beachvolejbalová sezóna 2024 nebo?

Na krátkém rozhovoru jsem se sešel po MČR klubů se zástupcem beachvolejbalu ve výboru ČVS Vítem Maříkem. Republikový šampionát klubů se konal o druhém zářijovém víkendu v pražském Beachklubu Pankrác. Zajímalo mne vyhodnocení sezóny a další plány gestora beachvolejbalu.

Sezóna u nás pomalu končí, co přinesla českému beachvolejbalu?

Letošní sezóna přece jen ještě nekončí, a to nejde jen o turnaje v září, nově plánujeme prodloužení sezóny na úrovni Národní tour Asociace beachvolejbalu až do prosince. Souvisí to s délkou projektu a podporou hlavního partnera beachvolejbalu, energetické skupiny ČEZ. Doba trvání projektu, kdy hrajeme beachvolejbal prakticky od ledna do prosince na té celostátní úrovni, je přidanou hodnotou. Snažíme se s podporou našeho média volej.tv udržet pozornost hráčů, příznivců a diváků sledujících beachvolejbal po dobu celého roku.

Dobře, ale na mezinárodní úrovni přece jen v Evropě beachvolejbalová sezóna končí…

To pravdou je. Myslím, že poslední akcí, turnajem s českou účastí v Evropě, je mistrovství Evropy beachvolejbalu klubů. Tam jede reprezentovat Česko na základě výsledků uplynulého MČR klubů Beachclub Strahov v mužské kategorii a v ženské kategorii si účast zajistil sportovní klub Beachvolejbalová škola Praha. Mistrovství Evropy klubů v beachvolejbalu je velká akce s účastí až 18 států Evropy a koná se v prvním říjnovém týdnu ve Francii.

Jak hodnotíš olympijský cyklus, tentokrát jen tříletý?

Základní cíl Českého volejbalu je zajištění účasti českých týmů na OH. Stručně. Tady splněno. U kluků, týmu Perušič / Schweiner, bylo asi očekávání po zisku titulu mistrů světa pro OH vyšší. Nicméně konkurence je brutálně veliká, a tak i výsledek na OH považuji za skvělou vizitku mužské složky. V ženské složce, Bára Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou spolu s podporou dalších týmů (sestry Pavelkovy a tým Neuschaferová / Svozilová), dokázaly postoupit až do finále Nations Cupu a následně jako náhradní tým se do Paříže kvalifikovaly. To, co se zdálo teoretické, se nakonec naplnilo. Já jsem Báře a Máří věřil celou dobu. Ony to ví, měly klid.  Za úsek beachvolejbalu jsme drželi plnou podporu projektu až do samého posledního míče, který dopadl na zem v Jurmale (pozn. místo, kde se konal Nations Cup). Tedy, stručně, mise Paříž 2024 splněna.

Závěrem, je něco, co tě v tomto roce překvapilo?

No, zcela určitě mne překvapuje vyrovnanost týmů v té národní vrcholové špičce. A to jak v mužské, tak i v ženské kategorii. Ono to platí vlastně i v juniorských kategoriích. Výkonnostně jde český beachvolejbal jistě nahoru. Jako celek. To ovšem neznamená, že máme vyhráno s týmy na OH v Los Angeles 2028! Právě dorůstání mladé generace hráčů a hráček bylo pro mne podnětem k projektu beachvolejbalových akademií. Chtěl bych poskytnout ochrannou ruku nad mladými hráči a hráčkami, vytvořit zásobárnu talentů, ze kterých si šéfové realizačních národních týmů Andrea Tomatis a Seba Menegozzo budou moct vybírat. O programu akademií se hodně spekuluje, ale já jdu vždy od shora, tedy nejdříve výbor ČVS musí vznik akademií schválit a teprve potom bych chtěl projekt akademií představit veřejnosti. Takže toto téma si nechám na další rozhovor. A snad poslední, co mě překvapilo, je úspěch mimopražských oddílů a klubů na mistrovstvích ČR v některých under age kategoriích, mluvím o titulech. To považuji jako výzvu nejen k vlastnímu klubu, Beachclubu Strahov, ale ke všem pražským klubům s několikatisícovou základnou hráčů.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Blokařskou sestavu Šelem Brno doplní Lucie Oujezdská, která v minulé sezóně oblékala dres Přerova.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Nové jméno, nové angažmá – to platí pro reprezentační smečařku Kláru Dítě, za svobodna Faltínovou. Na první zahraniční štaci zamířila z Prostějova...

 
MS 2025 mužů - rozlosování

Mistrovství světa mužů, které se uskuteční v příštím roce na Filipínách, zná složení základních skupin. skupina A: Filipíny, Írán, Egypt,...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Reprezentační blokař Jakub Klajmon dává sbohem francouzskému Tours a jeho kroky míří do Rakouska, kde oblékne dres AK Aich Dob.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Po palubovkách české extraligy se bude opět v dresu Ostravy prohánět slovenská smečařka Andrea Štrbová.

 
FIVB Beach Pro Tour Futures - Qingdao (CHN) - kvalifikace

ženy: X. Y. Xia / DONG Jindi (CHN) – Nosálková / Cyrani 2:1 (21:19, 15:21, 15:10), Urata / Asano (JPN) – Nosálková / Cyrani 0:2 (11:21,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018